5 december 2007

Gevulde speculaas

O jongens, wat ik nu toch heb gebakken... Martijn wilde vanuit een gevoel van traditie graag gevulde speculaas op pakjesavond, en ik wilde dat nog even gaan kopen. Tot ik bedacht dat ik dat zelf ook wel kon, en de surprises waren toch al klaar :-)
In het boek "Bakken in Europa", het jubileumboek van Koopmans, staat een prachtig recept voor gevulde speculaas, en dat heb ik geprobeerd. En jawel hoor, op de foto kun je zien hoe dat werd. Het smaakte echt verschrikkelijk lekker.
Wij hebben dan altijd de vraag of het nou een compliment is om te zeggen "niet te onderscheiden van wat je in de winkel koopt". Het is namelijk veel lekkerder als je het zelf maakt :-)

Maar hier komt het recept. Dit heb je nodig:

250 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem met 3% bakpoeder)

125 gram bruine basterdsuiker

mespuntje zout

1 eetlepel speculaaskruiden

175 gram boter

1 eetlepel melk

300 gram (= 1 pakje) amandelspijs
2 eieren

cupje koffieroom

1 theelepel citroenrasp of een klein beetje citroenaroma
50 gram blanke amandelen


En dit moet je doen:
Meng bakmeel met suiker, zout en kruiden. Voeg koude boter in kleine stukjes toe. Kneed een samenhangend deeg en voeg alleen als het nodig is de melk toe. Verpak het deeg in folie en laat het 2 uur koelen.
Meng de spijs met een (1) ei, koffieroom en citroenrasp.

Vet een vorm in van ca. 20 bij 25 cm, of met een gelijkende oppervlakte.

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht) of 180 graden (conventionele elektrische oven).

Verdeel het afgekoelde deeg in 2 porties. Met de ene helft bedek je de bodem van de vorm (uitrollen in bloem of in plakjes snijden en volpuzzelen). Bestrijk dit met losgeklopt ei.
Strijk de spijs erover uit en bestrijk ook dit met ei. Leg de andere helft van het deeg erover (nu moet je wel uitrollen en op maat maken) en bestrijk ook dit met ei. Garneer met amandelen.
Bak de speculaas iets onder het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar (die tijd klopte perfect in mijn combi-oven).
Laat de speculaas in de vorm afkoelen en snijd hem daarna in vierkantjes.

30 november 2007

Pepernoten

Dit is een recept voor kruidnoten, die iedereen pepernoten noemt :-)
Dit zijn kruidnoten:

De echte pepernoten zien er zo uit:

Maar goed, kruidnoten dus.
Men neme:
250 gram bloem
3 gram bakpoeder
10 gram speculaaskruiden
125 gram koude boter
125 gram lichtbruine basterdsuiker
50 gram schenkstroop
3 gram zout

In plaats van bloemen bakpoeder kan men ook 100 gram van de bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder weglaten. Zelfrijzend bakmeel bestaat namelijk in bloem met drie procent bakpoeder.
Speculaaskruiden kun je zelf mengen: 30 delen kaneel, 4 delen kruidnagel, 4 delen nootmuskaat, 2 delen witte peper, 2 delen gemberpoeder en 1 deel kardemom.

Maak een goed gemengde, stevige bal van alle ingrediënten. Leg die een uur koud weg.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak kleine balletjes (als een knikker) van het deeg en leg die op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze enigszins plat. Vul twee bakplaten. Bak de peper- ehh.... kruidnoten 20 minuten. Als ze gaar zijn, zijn ze van buiten knapperig en van binnen nog net een beetje zacht. Tijdens het drogen / afkoelen worden ze dan helemaal hard.

15 november 2007

Mokkataart

Het woord mokka is afgeleid van Al-Mukha, een stad in Jemen, bij de Rode Zee. Uit deze stad werd in de 16e en 17e eeuw koffie verscheept naar Europa. Deze koffie heeft een lichte chocoladesmaak, hoewel cacao er niets mee van doen heeft. Meer hierover kun je lezen op deze wiki-pagina (in het Duits).
Hieronder geef ik het recept van een mokkataart die bij ons thuis heel goed bevallen is. Als je deze taart gaat maken: lees het recept eerst helemaal goed door, en begin dan pas met bakken.

Ingrediƫnten voor het deeg:
80 gram bloem, 30 gram maizena, 6 eierdooiers, 125 gram suiker, 1 theelepel citroenrasp, 3 eiwitten
Voor de mokkacreme:
250 gram boter op kamertemperatuur, 1 1/2 eetlepel oploskoffie, 1/2 eetlepel heet water, 2 eidooiers, 100 gram fijne suiker, 1 zakje vanillesuiker, 150 gram gehakte hazelnoten, evt. 1 eetlepel koffielikeur, garneerchocola/mokkaboontjes oid.
Nodig:
Springvorm 22 a 24 cm doorsnee.

Bereiding:
Doe de gehakte hazelnoten in een koekenpan en rooster ze op laag vuur goudbruin, terwijl je ze regelmatig omschept. Laat ze afkoelen.

Verwarm oven voor (hetelucht 170 graden, conventioneel 190 graden).
Vet springvorm in en bestuif met bloem.
Klop de 6 eierdooiers met de helft van de 125 gram suikeren met de citroenrasp tot een dikke, romige massa, die als een lint van de kloppers loopt.
Klop met schone gardes in een vetvrije kom de 3 eiwitten stijf, samen met de andere helft van de 125 gram suiker. Spatel het eiermengsel luchtig door de eiwitten.
Zeef in gedeelten de bloem en maizena erboven en schep steeds voorzichtig door elkaar.
Doe het beslag in de vorm, strijk het glad, en bak de bodem in een minuut of dertig gaar. Laat iets afkoelen en verwijder daarna de ring.

Voor de creme:
Kook water in een pannetje en zorg voor een bak met ijskoud water.
Meng de 2 dooiers met de 100 gram suiker, zet de kom op de pan met heet water zodat de kom het water niet raakt, en klop het mengsel tot een romige creme. De suiker moet oplossen in dit stadium, maar het ei mag niet stollen.
Koel het mengsel daarna al kloppend af terwijl de kom in de bak met koud water staat.
Roer de boter zacht met de vanillesuiker. Klop hem luchtig op en meng dan het afgekoelde dooiermengsel in gedeelten door de boter. Roer dit glad.
Los de oploskoffie op in een halve eetlepel heet water en klop dit door de creme.

Snijd de afgekoelde taartbodem horizontaal doormidden en sprenkel er evt. de koffielikeur over. Bestrijk een plak met mokkacreme en leg de andere plak erop. Bestrijk de zijkant ook met creme, pak het geheel op tussen twee handen en rol de zijkant door de nootjes. Bestrijk nu de bovenkant nog met creme. Strooi de overige nootjes over de bovenkant.
Garneer de taart nu met iets chocolade-achtigs. Ik heb van gesmolten chocola in een klein spuitzakje sterretjes gespoten en die af laten koelen. Zo makkelijk is garnering maken!

Tips:
De suiker die door de mokkacreme gaat, moet goed oplossen. Gebruik daarom geen gewone kristalsuiker, maar liever witte basterdsuiker, fijne tafelsuiker of zelfs poedersuiker.
Een taart horizontaal doormidden snijden gaat goed met een draad: maak daarvoor rondom een inkeping met een mes, leg de draad erdoorheen, kruis de beiden uiteinden en trek eraan. De draad zal de taart nu precies doormidden snijden.
Je houdt 5 eiwitten over bij deze taart. Daar kun je schuimpjes van maken, zoals in dit recept of een Italiaanse eiwittencake, zoals in dit recept.
Een klein spuitzakje, zoals ik noemde bij de chocoladegarnering, maak je eenvoudig van een driehoekig stuk bakpapier. Kijk voor de werkwijze hier.

8 november 2007

Engelse terminologie

Als je engelstalige kookblogs leest, bij voorbeeld omdat je er via Tastespotting.com terecht komt, kun je soms struikelen over de engelse kookterminologie. Op http://forum.fok.nl/topic/648022 heb ik een uitputtend overzicht gevonden dat daar heel erg behulpzaam bij is! Ik hoop maar dat het daar nog lang blijft staan zodat deze link intact blijft. Als je dit nou leest en de link doet het niet meer: mail me, want ik bewaar het lijstje ook op mijn computer, dus dan kan ik het hier posten.

31 oktober 2007

Mueslirepen

Martijn wil op zijn werk altijd graag iets tussendoor eten, zodat hij genoeg energie heeft om weer naar huis te fietsen. Je vervalt dan al gauw in candybars uit de snoepautomaat, als je niet iets meeneemt.
Ik had al eens bolussen gemaakt, en koffiebroodjes, maar nu vroeg hij of ik geen mueslirepen kon maken. Toevallig had ik net uit de bibliotheek een heel koopwaardig boek geleend: "Koekjes, biscuits en brownies", van Catherine Atkinson. En daarin staat een hoofdstuk met gezonde tussendoortjes.
Ik heb een recept wat aangepast en het resultaat is heel goed. Ik zeg toch: een heel koopwaardig boek, voor Sinterklaas of zo... (ISBN 905920235x, ca. 20 euro )


Het recept dat ik gevolgd heb is helemaal niet moeilijk, je moet er alleen waarschijnlijk even wat voor in huis halen. Het komt echter helemaal niet nauw wat en hoeveel je gebruikt, het gaat om het principe.
Dit heb ik gebruikt:

175 gram boter

150 gram heldere honing
250 gram rietsuiker
400 gram havervlokken
1 theelepel kaneel

50 gram stukjes walnoot (je kunt ook pecannoten gebruiken)
25 gram halve hazelnoten
75 gram rozijnen
150 gram gedroogde abrikozen, in stukjes (je kunt ook gedeeltelijk gedroogde papaja doen)
75 gram sesamzaad
50 gram tot gruis gemalen amandelen

In het recept werden nog 50 gram zonnebloempitten en 50 gram pompoenpitten genoemd. Zelf denk ik nog aan kokos. Wat dacht je van een zak studentenhaver? Of tutti frutti?

De werkwijze:
Verwarm je oven voor op 190 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier. Ik heb bakblikken van ca 24 bij 21 en dat was eigenlijk iets te klein, waardoor de koek wat dikker werd dan het voorbeeld. Maar dat hangt natuurlijk helemaal af van wat je door je mengsel gooit.
Weeg al je ingredienten af en zet ze samen klaar in een grote kom.

Doe boter en honing samen in een flinke kookpan met dikke bodem en smelt op laag vuur de boter. Doe de rietsuiker erbij en roer op laag vuur tot de suiker is opgelost. Breng het mengsel dan aan de kook en laat het twee minuten borrelen, dan krijgt het mengsel een lichte karamelsmaak.
Doe alle overige ingredienten erbij, en roer gelijk goed. Als het zoete mengsel nog heet is gaat dat het makkelijkst.
Doe alles nu in het bakblik en druk het aan met de achterkant van een vork. Bak de koek 15 minuten in de oven tot hij aan de rand bruin begint te kleuren. Laat de koek afkoelen, eerst op het aanrecht en dan in de koelkast. Stort hem als hij koud is en snijd hem met een scherp mes in repen, zo groot als je zelf wilt.

Eet smakelijk!

29 oktober 2007

I'm cooked

Als je van koken houdt, en wat Engels verstaat, heb ik een hele leuke surftip voor je:
http://www.imcooked.com oftewel "I'm Cooked".
Het is net zoiets als YouTube, maar dan alleen kook- en bakfilmpjes.

Je kunt zoeken op je favoriete soort recept: "cake", "rice", "chicken", doordat elk recept trefwoorden heeft meegekregen. Of de knop "random" gebruiken (beschikbaar als je op het tabblad videos klikt).
Een leuke is Apple Crisp.
En een handig hulpmiddel voor Amerikaanse maten vind je hier.

25 oktober 2007

Weense koekjes

Een eenvoudig, heerlijk bros koekje deze keer.

Nodig:
spuitzak, mixer, oven met bakplaat, afkoelrooster

Verwarm je oven voor op 180 graden.
Doe 175 gram zachte boter en 40 gram gezeefde poedersuiker in een kom. Klop ze met de mixer tot een lichte, romige massa. Giet er een theelepeltje vanille-aroma bij en klop dit er nog even door. Zeef 175 gram bloem en 40 gram maizena boven de boter en roer dit erdoor. Roeren, niet kloppen.
Schep het deeg in een stevige spuitzak met een redelijk groot stervormig spuitstuk. Draai de spuitzak van boven dicht en spuit vormpjes op een ingevette bakplaat, met genoeg ruimte tussen de koekjes.
Bak de koekjes tot ze net beginnen te kleuren. Dat duurt 12 tot 18 minuten.
Laat ze even afkoelen op de bakplaat en haal ze er dan voorzichtig af om verder af te koelen op een rooster.

Tips:
Als je er zo-een bent als ik, zo van: "kom, laat ik eens koekjes gaan bakken, oeps ik heb geen boter op kamertemperatuur"..... snijd de boter dan even in grote stukken en verwarm die 20, 30 seconden in de magnetron op half vermogen.
Als het deeg in de spuitzak desondanks nog te stijf is, leg de zak dan even extra in de magnetron.

Variatie:
voor de chocoladeversie: vervang 2 eetlepels bloem door 2 eetlepels cacao.
voor de koffieversie: vervang het vanillearoma door een theelepel water waar je een theelepel oploskoffie door hebt gemengd. Gebruik oploskoffie die in koud water oplost, of gebruik heet water, maar dat moet je dan wel eerst nog laten afkoelen.

Het idee voor dit koekje komt uit een prachtig boek: "Koekjes, biscuits en brownies" van Catherine Atkinson. ISBN 905920235-x

24 oktober 2007

Preitaart met mosterdsaus

Nu zal ik jullie onthullen wat mijn lievelings-avondmaaltijd is....
Zoals jullie inmiddels weten ben ik nogal into-taarten, dus blijven we in die sfeer :-)
PREITAART met MOSTERDSAUS.


Snijd 400 gram varkenslappen in stukjes. Doe dit in een schaal met een scheut olie, 2 theelepels mosterd, wat peper, zout en kerrie. Roer goed door en laat dit staan.

Voor het deeg: 200 gram
bloem, 4 gram droge gist, 1 dl lauw water, 3 eetlepels olie, 1 theelepel zout. Kneed hier een deeg van dat net niet meer aan de handen plakt. Te nat: meer bloem, te droog: meer water. Met de kneedhaken van de mixer ben je met een minuut of 6 klaar, met de hand moet je even flink doorkneden tot het dus niet meer plakt.
Laat dit deeg rijzen op een warme, tochtvrije plek, met een natte doek over de kom. Niet in een werkende magnetron.

Verwarm je oven tijdig voor op 220 graden.

Snijd drie gewone, vier dunne of twee hele dikke
preien in roerbakgrootte. Roerbak de prei in een wok tot het geslonken is. Laat het daarna goed uitlekken in een zeef, of laat zelfs de slacentrifuge het werk doen. Als de prei te nat is, wordt je bodem straks pap.

Laat het vlees een beetje uitlekken met een schuimspaan, en roerbak het vlees gaar, voeg dan de gare prei toe, en een halve eetlepel mosterd en een grote eetlepel creme fraiche. Breng op smaak met peper en zout. Dit is je vulling.

Maak nu de saus: smelt 30 gram boter zachtjes in een pannetje met dikke bodem, maar laat het niet bruin worden. Voeg als het vloeibaar is 30 gram bloem toe en roer dit tot een egale massa. Laat dit op heel laag vuur 3 minuten garen. Voeg nu beetje bij beetje 0,3 liter melk toe, terwijl je met een garde blijft roeren, en na elke scheut wacht tot de saus indikt. (Dit is bechamelsaus.) Als alle melk erdoor is, laat je de saus tegen de kook aan komen en haal je hem van je fornuis. Smelt er nu 6-8 kaasschaafplakjes kaas door, en twee grote eetlepels parmezaanse strooikaas. Roer tot dit erdoor gesmolten is. Voeg nog een halve eetlepel mosterd toe. Als je de saus nu nog zou laten koken, zou hij dun worden omdat de kaas ontmengt.

Bekleed een ingevette 28 cm springvorm met het gerezen deeg, schep het prei/vlees-mengsel erin en giet de saus erover.
Bak de preitaart een half uur in de oven.

Eet smakelijk!

23 oktober 2007

Karamel-kruimeltaart

Toen Martijn jarig was hebben we drie taarten gebakken voor zijn collega's. Dat heb ik best voor ze over hoor :-) maar ik kies dan niet de bewerkelijkste taarten, en ook niet die met het meeste risico op mislukken. Vandaar dat ze kruimeltaarten kregen. Een met appel, en twee met pudding. Van die met karamelpudding volgt hier het recept. De foto stelt de karamel voor, in het stadium van het afblussen :-)

Voor de bodem: 150 gram bloem, 1/2 theelepel bakpoeder, 75 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, zout, 1 ei, 75 gram koude boter.

Kneed een deeg van deze ingredienten en leg het minstens een half uur koud. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed de bodem van een 28cm-springvorm (of bakblik ter grootte van een A4-tje) met het deeg en bak dit 10 minuten. Draai de oven nu naar 160 graden.

Voor de kruimels: 150 gram bloem, 100 gram suiker, 2 zakjes vanillesuiker, 110 gram koude boter.

Meng de eerste drie ingredienten en snijd de boter er in blokjes door. Wrijf de boter er vervolgens door tot een min of meer egaal kruimelig geheel ontstaat. Om grote kruimels te maken: knijp een handvol stevig samen en laat dat losjes verbrokkelen.

Voor de pudding: 800 ml melk en nog een beetje, 150 gram suiker om te branden, 85 gram custard, 20 gram suiker extra, 70 ml slagroom.
Doe de 150 gram suiker in een pan met dikke bodem met een paar eetlepels water. Breng dit aan de kook en laat de suiker oplossen. Zet het vuur laag en laat de pan (lang) staan tot er een goudbruine massa ontstaan is. Hoe bruiner, hoe minder zoet. Pas op, in dit stadium wordt de pan gloeiend heet. Giet er dan ongeveer 50 ml koud water bij (schrik niet). Giet de melk erbij en laat de karamel hierin oplossen terwijl je roert en de melk heet laat worden. Maak de custard aan met net genoeg koude melk om het vloeibaar te kunnen roeren. Giet dit bij de hete melk terwijl je fanatiek met een garde roert. Laat de pudding een paar minuten tegen de kook aan binden. Doe er tenslotte de extra suiker en de slagroom bij.


Giet de pudding op de voorgebakken bodem.
Strooi de kruimels erover.

Bak de taart ongeveer 40 minuten op 160 graden, of tot de kruimels licht beginnen te kleuren.

3 oktober 2007

Chocoladecake met glazuur

Mijn man en ik stonden laatst voor onze inbouwkast te bedenken wat we bij ons drinken wilden, en hij vroeg me: waar heb je zin in? Nou.... een dikke koek, vriendschapscake, chocoladecake met glazuur... noemde ik expres dingen op die we niet in huis hadden.
Chocoladecake, riep hij verlekkerd, die mag je best wel weer eens maken!

En dus heb ik vandaag chocoladecake gebakken. Het was een ander recept dan de meeste, het was geen "evenveeltje". In de traditionele cake (die dus ook evenveeltje wordt genoemd) gaat 200 gram bloem, 200 gram boter, 200 gram suiker en 4 eieren (=200 gram ei).
Maar in deze zit 125 gram bloem en 125 gram suiker, en toch werd hij even groot als een gewone cake. Er zit ook geen rijsmiddel is en toch is hij heerlijk luchtig. O en het is een chocoladecake maar er zit geen cacao in :-)


Ingredienten:
150 gram pure chocolade, 5 eieren, 200 gram suiker, 125 gram boter, 125 gram bloem.
En nog 120 gram pure chocolade en wat boter voor het glazuur.


Actie:
Rasp de chocolade.
Splits de eieren, zorg dat de eiwitten vetvrij en dooiervrij blijven.

Klop de eiwitten stijf met vetvrij gereedschap, tot het glanst en pieken trekt.
Zeef de bloem.
Maak de boter in de magetron zacht maar niet vloeibaar.
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop dooiers en suiker met de mixer tot het als een lichtgeel lint van je kloppers loopt.
Klop de boter erbij.
Klop de bloem er in gedeelten bij.
Klop de chocola erbij.
Schep nu de stijve eiwitten erdoor tot het er egaal uitziet. Doe dit met een lepel.

Schep het beslag in een goed ingevet en be-bloemd cakeblik en laat het in de oven gaar worden (tot een prikker er schoon uitkomt). Bij mij duurde dat 50 minuten.
Laat de cake even afkoelen in de vorm op een rooster en stort hem dan.

Smelt de chocolade en de boter voor het glazuur au bain marie en druip dit losjes over de behoorlijke afgekoelde cake. Versier dit eventueel met iets leuks, gekleurds.
Het is heerlijk om de cake te eten als de glazuur nog net wat nattig is, maar als hij droog is, is het ook een genot om in die harde chocolade te bijten.

Geniet ervan!

2 oktober 2007

Tastespotting

Ha, kijk mij nou eens :-) Of eigenlijk: kijk mijn bolussen nou eens!
Ze staan namelijk op Tastespotting!
Klik op de link en zoek naar de foto 4384, of zoek op "bolussen".
Op dit moment staat hij nog op de voorpagina, en ik krijg er heel wat bezoek van op dit blog!

29 september 2007

Snackkoekjes

Heb je de site Tastespotting.com wel eens bekeken? Een geweldige verzameling adembenemende foto's, met een link naar de recepten op kookblogs. Het water loopt je regelmatig in de mond. Gisteren vond ik een link naar dit recept voor snackkoekjes. Vanmorgen heb ik ze gemaakt, en ze zijn heerlijk!
In het Nederlands:
Verwarm je oven voor op 180 graden.
Gooi 125 gram boter, 125 gram bloem en 35 gram geraspte parmezaanse kaas in de keukenmachine en laat die draaien tot je een zachte bal deeg hebt. Maak op een bakplaat kleine bolletjes deeg, leg er een vel bakpapier over en druk met de vlakke onderkant van een glas op elk bolletje, zodat het dikke schijfjes worden. Bij mij werden het er ongeveer 40.
Schuif de bakplaat in de oven (zonder dat bovenste bakpapier) en bak de koekjes tot de randjes goud kleuren. Bij mijn combi-magnetronoven duurde dat 20 minuten.
Laat de koekjes helemaal afkoelen op een rooster voor je ze opeet. En let op: ze zijn erg (heerlijk) kruimelig :-)

28 september 2007

Speculaasjes

Toen wij deze zomer in Zeeland waren, bezochten we een seizoensmarkt in Veere. Ik ben niet iemand van de nutteloze souvenirs, maar in een prachtig winkeltjes op het plein vond ik allerlei soorten en maten speculaasplanken. En dat vond ik nou leuk! Ik heb een langwerpige gekocht met vijf verschillende vormpjes erin uitgesneden.
Gisteren heb ik hem uitgeprobeerd, dat is even oefenen :-) De speculaasjes waren heerlijk, met name vanwege de zelf gemengde koekkruiden en de nacht die het deeg in de koelkast doorgebracht heeft.

Hier k
omt het recept:
Nodig:
250 gram bloem, 75 gram boter, 1 theelepel bakpoeder (niet te veel!), 100 gram bruine suiker, 12 gram speculaaskruiden, 5 eetlepels melk, wat rijstebloem.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zeef de bloem en de speculaaskruiden op het werkblad. Strooi bakpoeder en suiker erover. Snijd de boter in vlokken erboven. Kneed met koele handen tot een stevig deeg, met behulp van zoveel melk als nodig is om het deeg net te laten pakken. Pak het deeg in aluminiumfolie en leg het een nacht in de koelkast.
De volgende dag: strooi rijstebloem in de speculaasplank, neem een bolletje deeg en druk dat uit in de vorm. Speel een beetje met de hoeveelheid deeg, het handigste is om er gelijk precies genoeg in te doen. Probeer bovendien alle speculaasjes even dik te maken.

Klop de speculaasjes voorzichtig uit de vorm.
Leg ze op een ingevette bakplaat (of op zo'n heerlijk herbruikbaar bakvel) en bak ze in tien minuten gaar. Laat ze en minuut afkoelen op de plaat en breng ze dan over naar een rooster om helemaal af te koelen.



Tips en wetenswaardigheden:
* Speculaaskruiden kun je zelf mengen. Je kunt dan zelf smaakaccenten leggen. Gebruik hiervoor grotendeels kaneel, aangevuld met wat nootmuskaat, gemalen kruidnagel, witte peper, gemberpoeder en kardemom. Overigens worden de namen "koekkruiden" en "speculaaskruiden" door elkaar gebruikt.

* Door het deeg een nacht in de koelkast te leggen, laat je de smaak door het hele deeg trekken. Bovendien is het deeg goed koud voor de verwerking. Houd dat ook zo, tijdens het maken van de koekjes, klef deeg laat zich niet meer goed bewerken.
* Als de speculaasplank al vettig is van het deeg, zal het bestrooien met rijstebloem meer zin hebben. Heb dus even geduld, het gaat beter met een gebruikte dan met een nieuwe plank. Was de plank straks ook niet met zeep af, maar alleen met heet water.
* Als de koekjes niet goed loskomen, moet er meer rijstebloem gebruikt worden in de vorm.
* De baktijd wordt beĆÆnvloed door de dikte en grootte van de speculaas. Maak je een grotere speculaaspop, dan duurt het wat langer voor de koekjes gaar zijn.
* Berg de koekjes luchtdicht op (of eet ze op) zodra ze koud zijn. Speculaasjes worden heel gauw oud.

7 augustus 2007

Slastamppot

Een typisch Zeeuwse warme maaltijd deze keer. Hoe je het schrijft, moet je mij niet vragen, maar het klinkt als "spekjes my azyn" :-)
Ik weet nog goed hoe ik dit had gekookt tijdens een vakantie in Zeeland, waar mijn Zeeuwse schoon-opa en schoonmoeder bij waren. Ze aten het smakelijk op maar konden het niet laten me nog wat tips te geven ter verbetering.
Zeker in de zomer eten we dit heel regelmatig en de kinderen smullen er ook van.


Nodig voor 2 ouders met 3 kleine kinderen
(hoe zou ons gezin samengesteld zijn???)

800 gram geschilde aardappels

zout

2 flinke kroppen sla
een pakje spekblokjes

16 plakjes kaas (kaasschaafplakjes)

azijn

3 eieren

Kook de aardappels met zout gaar in een groooote pan.

Bak de spekblokjes uit.

Kook de eieren 10 minuten.
Was en snijd ondertussen de sla, en haal hem daarna liefst door de slacentrifuge, anders wordt de stamppot gauw te nat.

Stamp de aardappels fijn.

Schep de sla erdoor en laat die slinken terwijl je de pan op laag vuur laat staan met het deksel erop.

Roer de spekjes, het ei, 2 eetlepels azijn en de plakjes kaas erdoor.

Verwarm het geheel nog even en schep goed door als de kaas gesmolten is.

Laat niet te lang meer pruttelen.

5 augustus 2007

Vegetarische groente-rijst-maaltijd

Toen ik verkering had en voor het eerst bij mijn vriend op kamers at, maakte hij een gerecht voor me klaar waar hij gek op was, en is. Omdat dat al uit zijn kleutertijd stamt, noemt hij het "geklopte rijst", want zijn moeder pureerde het eten voor hem :-)
Het is vegetarisch eten, en ik was van huis uit gewend om veel vlees te eten. En "dus" vond ik er niks aan. Ik geloof wel dat hij teleurgesteld was.

Inmiddels is mijn smaak volwassener geworden en kan ik ook echt genieten van dit eten. Het is zoet en hartig tegelijk, zit tjokvol groente en is heel erg zomers.

Wat heb je nodig, uitgaand van 3 volwassen eters:
6 tomaten

6 uien (niet schrikken, het valt echt mee)
-
3 rode paprika's

3 laurierblaadjes

eetlepel appelstroop

theelepel tijm
theelepel marjolein

zilvervliesrijst naar behoefte (voor ons: 1 mok)

halve theelepel zout

1 klein blikje tomatenpuree

flinke hoeveelheid geraspte belegen kaas


Gereedschap: wok, kaasrasp


Snijd de groenten, kook de rijst.

Roerbak ui met laurier, en overweeg vooral niet om de laurier maar weg te laten, die is essentieel.
Als de ui glazig wordt, paprika toevoegen en meebakken.

Na een poosje de tomaten ook toevoegen en verhitten.

Voeg nu appelstroop, tijm, marjolein, zout en tomatenpuree toe en zorg dat alles goed heet is.

Serveer het nu snel, anders wordt de paprika helemaal zacht.
Serveer het bij voorkeur zo: hete rijst op je bord, laag geraspte kaas erover, hete saus erover.

De kaas smelt nu door de warmte van de saus, en dat is veruit het lekkerste.

4 augustus 2007

Sinaasappeltaart

De taart die ik hieronder zal beschrijven komt uit de Allerhande, maar ik heb het recept bewerkt. De cakebodem is stevig en zacht, de sinaasappelsmaak heel goed.

Ingrediƫnten
Voor de cakebodems: 350 gram echte boter op kamertemperatuur, 400 gram witte basterdsuiker, 2 zakjes vanillesuiker, 8 eieren, 250 ml zure room (creme fraiche is ook prima), 250 ml sinaasappelsap (bijv. verse van de 2 geraspte exemplaren), rasp van 1 sinaasappel, 500 gram zelfrijzend bakmeel (bloem met 3% bakpoeder)
Voor de botercreme: 250 gram echte boter op kamertemperatuur, 150 gram witte basterdsuiker, rasp van 1 sinaasappel
Voor de garnering: 200 gram witte basterdsuiker, 250 ml water, 2 sinaasappels
(Even rekenen: totaal 600 gram boter, 750 gram suiker, 4 sinaasappels nodig)

Hulpmiddelen: 2 springvormen met een doorsnee van 22 cm (maar 24 gaat ook prima, ik heb er geen van 22 cm).

Verwarm je oven op tijd voor op 175 graden.

Bereiding cakebodems:
Doe de boter, suiker en vanillesuiker in een kom en klop dit met een mixer in de hoogste stand een minuut of 10, tot het mengsel licht en romig is. Klop een voor een alle eieren erdoor en dan de zure room. Doe nu sinaasappelsap en sinaasappelrasp erbij, en klop nog een paar minuten goed door. Zeef nu het bakmeel boven de kom en schep dit erdoor. Niet meer kloppen.
Verdeel het beslag over de twee springvormen en bak beide bodems in 45-55 minuten gaar en lichtbruin.

Bereiding botercreme:
Meng intussen met een mixer de boter, de suiker en de geraspte sinaasappelschil tot een crĆØme. Let er goed op dat de suiker goed op moet lossen. Ik vraag me af of je daarom niet beter poedersuiker kunt gebruiken, want bij mij was de basterdsuiker niet goed opgelost.

Bereiding garnering:
Snijd de 2 sinaasappels in zeer dunne plakjes. Breng de suiker met het water in een koekenpan aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur laag en kook hierin de sinaasappelschijfjes 20-30 minuten, tot de sinaasappel doorzichtig is en de schil zacht. Laat de schijfjes uitlekken. Het kook"water" kun je inkoken tot siroop, misschien lekker voor over de taart? Wij hadden hem te ver ingekookt en toen werd hij bij het koelen hard als snoep :-)

Afwerking:
Laat de taartbodems op een rooster afkoelen en verwijder pas daarna de springvorm. Snijd de taartbodems aan de bovenkant recht. Leg een taartbodem op een taartschaal en besmeer deze met ruim de helft van de botercrĆØme. Leg de tweede taartbodem erop en druk het geheel iets aan. Smeer de rest van de crĆØme over de bovenkant en garneer de taart met de uitgelekte sinaasappelschijfjes.

Of:
Deze taart is hoog, groot en machtig. Als je gewoon met het gezin een stukje taart wilt eten, maak dan de helft. Daarvoor maak je ƩƩn cakebodem met de helft van de ingrediƫnten. Snijd die doormidden met een broodmes (de draad-truc werkt niet met zo'n zware cake) en vul hem met dezelfde hoeveelheid botercreme, garneer hem met dezelfde hoeveelheid sinaasappelschijfjes.

(PS draadtruc??? Ja, een lichte cakebodem snijd je door door hem rondom een beetje in te snijden met een scherp mes, er een draad omheen te leggen in de groef, die vooraan te kruisen en de draden opzij te trekken. De kring wordt steeds kleiner en de cake gaat perfect recht doormidden.)

3 augustus 2007

Kinderkoekjes bakken

Voor moeders of vaders die met hun handen in het haar zitten in de zomervakantie... bak koekjes met de kinderen! Dit is daar een heel geschikt recept voor.
Ingrediƫnten
: Bloem, boter, suiker en zout in deze verhouding: 80,60,40,snufje. Als ik dit met drie gram vermenigvuldig, heb ik een koektrommel vol. Dan gebruik ik dus 240 gram bloem, 180 gram boter, 120 gram suiker en "3 snufjes" zout.

Bereiding:
Kneed de ingrediƫnten met koele handen in enkele minuten tot een stevig deeg. Leg dit deeg een kwartiertje in de koelkast. En nu aan de slag :-)
Ik verdeel het deeg altijd in porties, en met elke portie doen we iets anders. VĆ³Ć³r het vormen en bakken kun je er iets doorkneden - nootjes - gember - noga - appel - rozijnen - kokos - cacao - hagelslag - enz enz.
Bepoeder dan je tafel met bloem, leg het deeg erop dat je gaat gebruiken, bepoeder je deegroller ook (anders gebeurt er wat je hierboven op de foto ziet) en rol het deeg uit tot de gewenste dikte. Steek met vormpjes koekjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze 15 a 17 minuten op 175 graden, of tot ze heel lichtbruin zijn.

NĆ” het bakken kun je ze versieren met gesmolten chocola of glazuur.
Voor een chocoladedip: smelt een klontje boter met een paar blokjes chocola, smeer er de koekjes mee in en laat het hard worden.

Voor aardbeienglazuur: neem een paar eetlepels poedersuiker, roer er drupje voor drupje aardbeienlimonadesiroop door en roer steeds goed, tot een dik papje ontstaat. Smeer de koekjes hiermee in en laat het drogen.
Witte glazuur maak je door poedersuiker met water te mengen.

Op het natte glazuur kun je nog snoepjes plakken, of andere leuke versieringen.

Succes gegarandeerd!

IJskoffie

Er komt een warm weekend aan, heerlijk! Weet je wat ik graag drink, als ik op een warme dag hard heb gewerkt en even lekker ga zitten? IJskoffie! Niet die dure van de supermarkt - ik maak hem zo zelf na :-)

Kook een klein beetje water. Doe twee theelepeltjes oploskoffie in een longdrinkglas. Giet er een centimeter kokend water op en roer goed. Voeg een zakje vanillesuiker toe, roer nog eens goed. Gooi er een groot of twee kleine ijsblokjes bij en vul het glas af met melk. Roer er nu een scheutje verse slagroom door. Klaar! En niet van "echt" te onderscheiden.

Laatst ging ik met mijn kinderen naar een speeltuin, toen heb ik de dubbele hoeveelheid klaargemaakt in zo'n halve-liter-thermoskan, met een blokje ijs extra. 's Middags had ik nog een ijskoude verfrissing!

2 augustus 2007

Zeeuwse bolussen

De opa van mijn man was een echte Zeeuw. En als we bij hem koffie gingen drinken, dan haalde hij bolussen voor erbij. Van die hele zoete, plakkerige, opgerolde.... drollen. Want zo heten bolussen in het zeeuws, drƓle (of zo). Hieronder het recept voor wie niet bang is voor vieze handen :-)

Ingrediƫnten: 500 gram bloem; 1 ei; 1 theelepel zout; 1 eetlepel gedroogde gist; 350 ml melk; 75 gram boter; 200 / 250 gram bruine basterdsuiker of rietsuiker; 2 eetlepels kaneel

Maak een deeg van alle ingrediƫnten behalve suiker en kaneel. Dit plakt vreselijk :-)
Verdeel het deeg in stukjes van ca 60 gram en rol deze door een mengsel van suiker en kaneel. Laat de stukjes een kwartiertje intrekken. Kneed de stukjes tot strengen in je vuist, en rol deze strengen weer door de suiker/kaneel. Rol de strengen op tot spiralen, leg ze op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Laat ze een half uur narijzen op de plaat, en verwarm de oven voor op 225 graden. Doe de bolussen niet korter of langer dan 10 minuten in de oven en draai ze gelijk na het bakken om, anders plakken ze vast door de gesmolten suiker. Doe ze na het afkoelen gelijk in een plastic zak, dan blijven ze langer zacht.

Bolussen kunnen ook prima ingevroren worden, en dan een voor een mee met de lunch naar het werk :-)
Best een idee om dat morgen weer eens te doen voor mijn geliefde echtgenoot :-)

1 augustus 2007

Partybrood

Als we gasten krijgen, en ik besluit om lekker makkelijk soep te eten (lekker makkelijk in de zin van dat je het van te voren kunt klaarmaken, want kant-en-klaar-soep komt er hier niet in) dan vergeet ik altijd broodjes te kopen. Gelukkig geeft dat niet, want ik heb een recept voor een heerlijk partybrood dat altijd in de smaakt valt. Behalve die keer dat ik het zout vergat :-( We hebben er flink kaas op gegeten maar het was eigenlijk niet te eten. Maar dat partybrood dus. Het recept komt uit Het Broodmachine Bakboek van Jennie Shapter, een weergaloos goed boek voor thuisbakkers.

Nodig voor de witte bolletjes: 145 ml melk, 225 gr bloem, 1 1/2 tl kristalsuiker, 1 tl zout, 15 gr boter, 1/2 tl instantgist.

Voor de volkoren bolletjes: 175 ml water, 175 gr volkorenmeel, 75 gr bloem, 1 1/2 tl kristalsuiker, 1 tl zout, 25 gr boter, 1/2 tl instantgist.

Voor de afwerking: 1 eierdooier, gemengd met 1 eetlepel koud water; 1 eetlepel havermout; 1 eetlepel maanzaad. Sesamzaad kan ook trouwens.

Materialen: springvorm 26 cm, ingevet.


Maak van de ingredienten voor de witte bolletjes een deeg volgens de aanwijzingen van je broodmachine (of zonder natuurlijk). Als het klaar is, zet je het in de koelkast.
Zet de machine aan voor het volkorendeeg, en 20 minuten voor die cyclus klaar is, haal je het witte deeg uit de koeling. Sla beide deegsoorten voorzichtig door. Verdeel het witte deeg in 9 stukjes en het volkorendeeg in 10. Doe dat enigszins nauwkeurig. Maak balletjes van de stukjes, liefst zonder scheuren. Leg 12 balletjes, om en om wit en bruin, langs de rand van de springvorm. Maak een binnencirkel van nog 6 balletjes en leg er nog 1 in het midden. Laat dit geheel op een warme, tochtvrije plaats nog drie kwartier rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Bestrijk de bolletjes met het ei-water-glazuur. Bestrooi ze met de havermout / het maanzaad / sesamzaad: havermout op de bruine, maanzaad/sesamzaad op de witte. Bak het brood 35-40 minuten, laat het 5 minuten afkoelen in het blik en dan verder op het rooster.

Denk eraan dat je vers brood niet binnen het uur op moet eten, dan krijg je maagklachten door de gist.

Pure chocola met vulling

Als je alleen extra pure chocola wilt of mag eten, heb je niet erg veel keus. Het wordt wel meer, sinds kort heeft de C1000 ook eigen merk extra puur, en het smaakt goed. Maar ik houd dus van hazelnoten en rozijnen in mijn chocola! Dus maak ik dat zelf.
Nodig: reep pure chocola, rozijnen, hazelnoten.
(Hazelnoten koop je voordelig bij een toko.)
En verder: pannetje, metalen bakje dat boven het pannetje kan hangen

Doe goed heet water in het pannetje, maar zet het liever niet op het vuur.
Zet het metalen bakje op het pannetje, zo dat het het water niet raakt.
Doe de chocola in het metalen bakje, en laat het smelten zonder al te veel te roeren.
Als de chocola zacht is, strooi je er hazelnoten over en rozijnen.
Met de achterkant van een lepel druk/rol je ze er een beetje in.
Dan laat je de boel stollen in de koelkast.
Als de chocola weer hard is, houd je het bakje heeeel even ondersteboven onder de warme kraan en je wipt de chocola er zo uit.
Da's beter, of niet dan?

31 juli 2007

Zalm

Ik sta bekend als iemand die graag zelluf-doet. En zo is dat ook met vis. De marktkoopman vraagt, met zijn mes in de aanslag, voor zijn fatsoen: schoonmakuh? Maar dat wil ik dus zelluf-doen.
Op het fotootje zie je een zalm die ik dus heb gekocht op de markt, vlak voor hij wordt schoongemaakt. Ik zaag zijn kop eraf, haal zijn ingewanden eruit, en weet zeker dat het netjes gebeurt :-)
Wat heb ik een berg moten van die vis gemaakt! De vriezer lag er vol mee.

Maar dit hoort bij de mooie herinneringen. In Enschede, ver van de zee, was een grote markt, met tal van viskramen en vis voor een mooi prijsje. Nu wonen we in de Randstad, niet ver van de zee, en op de markt heeft de marktkoopman nog nooit iemand naar rode poon horen vragen, en 50 procent van zijn assortiment is zelfs al gebakken! Het jaarlijkse haringonderzoek was erg lovend over een mooie viswinkel in de stad, maar als ik daar mijn grote zalm koop kan ik de rest van de week niet meer eten omdat het huishoudgeld op is.

Maar goed, hoe maak ik de moten klaar? Droogdeppen, in de hete grillpan doen, elke kant twee minuten op hoog vuur, op je bord wat zout erop, en GAUW OPETEN! Mmmmm....

Grieks toetje

Ik vond laatst een grieks kookboekje in mijn boekenkast. En omdat het toch zomervakantie is, nam ik me voor om eens uitgebreid in de keuken te gaan staan, en Grieks Te Koken. Nou, dat uitgebreid in de keuken staan lukte al vast, en grieks eten werd het ook :-)
We aten vooraf een bouillon, restproduct van de vleestaart die volgde, daarbij rodebietensalade met olijfolie, azijn, ui, en als toetje..... nou, daar wilde ik het dus over hebben.
Het was zoet, het was zacht, het was errug authentiek en ontzettend lekker. Hieronder volgt het recept.
Ingrediƫnten: 6 plakjes bladerdeeg uit de vriezer, boter
Voor de creme: 1/2 liter melk, 75 gram griesmeel, 3 eieren, 150 gram suiker, 1 pakje vanillesuiker, 2 eetlepels (echte) boter
Voor de siroop: 125 gram suiker, 3 eetlepels water, rasp van 1 citroen, 1 mespuntje kaneel, 1/2 theelepel muntblaadjes OF 10 ml rum, 1 theelepel citroensap
Benodigdheden: rechthoekige bakvorm, oppervlakte iets kleiner dan een A4-tje

Werkwijze: Ontdooi de plakjes bladerdeeg.
Voor de creme: giet de melk in een pannetje, strooi al roerend de griesmeel erin en breng dit al roerend aan de kook. Neem de griesmeelbrij van het vuur en laat afkoelen, roer af en toe om een vel te voorkomen.
Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker schuimig en schep dit lepel voor lepel door de afgekoelde grieesmeelbrij. Roer tenslotte de boter erdoor (laat die eerst even goed zacht maar niet heet worden in de magnetron).
Rol met een deegroller de plakjes bladerdeeg dunner uit, breder dan de vorm. Leg drie velletjes in de vorm, gedeeltelijk overlappend, en smeer de overlappende gedeeltes in met boter als "lijm". Giet de creme hierop. Leg uitstekende randjes bladerdeeg over de creme heen. Bedek de creme op dezelfde manier met drie bladerdeegplakjes. Maak de randen mooi dicht.
Neem een dun, scherp mes, en snijd het gebak tot bijna de bodem vast in vierkante porties. Bestrijk de bovenkant met boter en bespetter hem met koud water.
Zet het gerecht in een oven die voorverwarmd is op 200 graden (gasoven stand 5/6) tot de bovenkant goudbruin kleurt.
Voor de siroop: alle ingredienten behalve het citroensap in een pannetje doen, en 5 minuten al roerend laten koken. Van het vuur nemen en citroensap erdoor roeren. De nog warme siroop over het gebak gieten. Vlak voor het serveren de vierkantjes helemaal los snijden.

Dit toetje heet "galaktoboureko" en staat in "Koken met plezier, Originele Griekse keuken", van Adelheid Vossiniotis, in 1989 uitgegeven voor de Hema.

Zelf ijs maken

Toen ik hoorde dat ik suikerarm moest gaan eten, stortte mijn wereld behoorlijk in. Ik maakte in gedachten een lijstje van wat ik niet meer zou mogen eten, en dacht dat ik nooit meer gelukkig zou zijn. Toen ik weer helder kon denken, kocht ik een tweedehands ijsmachine, zodat ik suikervrij ijs zou kunnen maken. Dat vergoedt natuurlijk veel, als je ijs niet hoeft te missen. Ijsmachines staan heel veel tweedehands op internet, want de meeste mensen kopen ze in een opwelling en gebruiken hem daarna niet meer. Fijn voor mij :-)
Wat kun je met een ijsmachine? De handleiding gaf me heel wat tips, en bijna al die tips bevatten het woord "ei". En ik houd niet van rauw ei. Ik ben al 3 jaar van mijn leven zwanger geweest, en sinds 7 1/2 jaar lopen hier kleine kinderen rond, en dat zijn me twee risicofactoren te veel.
Maar wist je dat je met erg eenvoudige ingrediƫnten, zonder ei, heerlijk ijs kunt maken? Vandaag heb ik een beker vla gemengd met een halve beker slagroom, twee zakjes vanillesuiker erdoor geroerd, en daarmee mijn ijsmachine aan het werk gezet. Tegen het eind van de ijstijd voegde ik een flinke hoeveelheid kleingesneden aardbeien toe, en raad eens? Heerlijk! (Maar niet suikerarm.)