31 juli 2007

Zelf ijs maken

Toen ik hoorde dat ik suikerarm moest gaan eten, stortte mijn wereld behoorlijk in. Ik maakte in gedachten een lijstje van wat ik niet meer zou mogen eten, en dacht dat ik nooit meer gelukkig zou zijn. Toen ik weer helder kon denken, kocht ik een tweedehands ijsmachine, zodat ik suikervrij ijs zou kunnen maken. Dat vergoedt natuurlijk veel, als je ijs niet hoeft te missen. Ijsmachines staan heel veel tweedehands op internet, want de meeste mensen kopen ze in een opwelling en gebruiken hem daarna niet meer. Fijn voor mij :-)
Wat kun je met een ijsmachine? De handleiding gaf me heel wat tips, en bijna al die tips bevatten het woord "ei". En ik houd niet van rauw ei. Ik ben al 3 jaar van mijn leven zwanger geweest, en sinds 7 1/2 jaar lopen hier kleine kinderen rond, en dat zijn me twee risicofactoren te veel.
Maar wist je dat je met erg eenvoudige ingrediƫnten, zonder ei, heerlijk ijs kunt maken? Vandaag heb ik een beker vla gemengd met een halve beker slagroom, twee zakjes vanillesuiker erdoor geroerd, en daarmee mijn ijsmachine aan het werk gezet. Tegen het eind van de ijstijd voegde ik een flinke hoeveelheid kleingesneden aardbeien toe, en raad eens? Heerlijk! (Maar niet suikerarm.)

4 opmerkingen:

Gabriella zei

Het klinkt erg lekker en makkelijk te maken.
Daarom vind ik weblogen zo leuk. Jij kan zoveel van elkaar leren!
Gr.
Gabriella

Joke zei

Vooral die laatste opmerking ;-)
Maar eh... zou je het kunnen zoeten met appeldiksap of iets van moutstroop? 't Is wel een vorm van suiker, maar niet zo geraffineerd als 'gewone' witte suiker.
En eh... waarom suikervrij voor jou?

Groet,
Joke

Francijn Brouwer zei

Joke, ik kan je via de normale weg niet bereiken, en weet eigenlijk niet of jij deze reactie krijgt.
Nou ja, hoe dan ook: ja, zoeten met wat anders kan, maar voor mij maakt het niet superveel uit, ik moet alle dingen vermijden die het bloedsuikerpeil snel of erg verhogen. Dat komt doordat ik hypoglykemie heb, waarbij je lichaam als reactie op suiker te veel insuline aanmaakt waardoor je bloedsuiker heel snel en te ver zakt.

Anoniem zei

Hai,

ik heb ergens gelezen dat fuctose, wat erg lekker smaakt en te koop is bij een goed gesorteerde natuurvoedingswinkel, de insulinereactie veel minder oproept dan suiker.
Wordt dus ook veel gebruikt in diabetesproducten, maar kan voor jou ook een oplossing zijn. Tenzij je de neiging hebt om dik te worden, dan is fructose weer minder goed.
Kijk maar op Internet, er is van alles over geschreven.
Groetjes,
Leonie