3 augustus 2007

Kinderkoekjes bakken

Voor moeders of vaders die met hun handen in het haar zitten in de zomervakantie... bak koekjes met de kinderen! Dit is daar een heel geschikt recept voor.
Ingrediënten
: Bloem, boter, suiker en zout in deze verhouding: 80,60,40,snufje. Als ik dit met drie gram vermenigvuldig, heb ik een koektrommel vol. Dan gebruik ik dus 240 gram bloem, 180 gram boter, 120 gram suiker en "3 snufjes" zout.

Bereiding:
Kneed de ingrediënten met koele handen in enkele minuten tot een stevig deeg. Leg dit deeg een kwartiertje in de koelkast. En nu aan de slag :-)
Ik verdeel het deeg altijd in porties, en met elke portie doen we iets anders. Vóór het vormen en bakken kun je er iets doorkneden - nootjes - gember - noga - appel - rozijnen - kokos - cacao - hagelslag - enz enz.
Bepoeder dan je tafel met bloem, leg het deeg erop dat je gaat gebruiken, bepoeder je deegroller ook (anders gebeurt er wat je hierboven op de foto ziet) en rol het deeg uit tot de gewenste dikte. Steek met vormpjes koekjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze 15 a 17 minuten op 175 graden, of tot ze heel lichtbruin zijn.

Ná het bakken kun je ze versieren met gesmolten chocola of glazuur.
Voor een chocoladedip: smelt een klontje boter met een paar blokjes chocola, smeer er de koekjes mee in en laat het hard worden.

Voor aardbeienglazuur: neem een paar eetlepels poedersuiker, roer er drupje voor drupje aardbeienlimonadesiroop door en roer steeds goed, tot een dik papje ontstaat. Smeer de koekjes hiermee in en laat het drogen.
Witte glazuur maak je door poedersuiker met water te mengen.

Op het natte glazuur kun je nog snoepjes plakken, of andere leuke versieringen.

Succes gegarandeerd!

Geen opmerkingen: