Dit is een recept voor kruidnoten, die iedereen pepernoten noemt :-)
Dit zijn kruidnoten:
De echte pepernoten zien er zo uit:
Maar goed, kruidnoten dus.
Men neme:
250 gram bloem
3 gram bakpoeder
10 gram speculaaskruiden
125 gram koude boter
125 gram lichtbruine basterdsuiker
50 gram schenkstroop
3 gram zout
In plaats van bloemen bakpoeder kan men ook 100 gram van de bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder weglaten. Zelfrijzend bakmeel bestaat namelijk in bloem met drie procent bakpoeder.
Speculaaskruiden kun je zelf mengen: 30 delen kaneel, 4 delen kruidnagel, 4 delen nootmuskaat, 2 delen witte peper, 2 delen gemberpoeder en 1 deel kardemom.
Maak een goed gemengde, stevige bal van alle ingrediënten. Leg die een uur koud weg.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak kleine balletjes (als een knikker) van het deeg en leg die op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze enigszins plat. Vul twee bakplaten. Bak de peper- ehh.... kruidnoten 20 minuten. Als ze gaar zijn, zijn ze van buiten knapperig en van binnen nog net een beetje zacht. Tijdens het drogen / afkoelen worden ze dan helemaal hard.
9 opmerkingen:
dankjewel ,ik word gek van iedereen ,die ze door elkaar haalt...je blijft bakkersdochter of niet...
hilly
De kruidnootjes kennen we nu wel.
Graag zag ik eindelijk eens een recept van de echte pepernoten.
Hoe krijg ik ze zo grillig gevormd en waar haal ik glucosestroop?
Beste anoniem,
Hoewel je je reactie niet zo aardig brengt, is hier een link naar een recept voor de echte pepernoten. Ze worden ook wel taaitaainoten genoemd.
http://www.devlamindepan.nl/index.html?sint/s0006.htm
Francijn
Bedankt voor het recept!!
Ook handig dat recept voor
de speculaaskruiden.
Heb je ook het recept voor Friese pepernoten? (Bolletje heeft ze ook)
Ik heb 1 recept weten te googelen maar deze vondt ik niet luchtig genoeg en teveel naar gember smaken.
Groeten Bert
@Bert:
Volgens mij bedoel jij ook de taaitaainoten: http://www.devlamindepan.nl/index.html?sint/s0006.htm
Francijn
Hoi Francijn,
Nee, die bedoel ik niet.
Van deze "echte" pepernoten zijn voldoende recepten te vinden.
Je moet toch maar even naar de supermarkt maandag om de friese pepernoten te ontdekken ;)
Zijn gewoon rond, beetje groter dan de kruidnootjes, minder speculaas achtig, redelijk licht van gewicht en knapperig.
Groeten, Bert
Pipernuten (Friese Pepernoten)
Benodigdheden:
125 gr zelfrijzend bakmeel
50 gr bruine basterdsuiker
30 gr boter
½ eetlepel koekkruiden
½ theelepel gemalen (ster)anijs
een snufje zout
1 theelepel honing
2 theelepels stroop
2 eetlepels melk
Doe alle ingrediĆ«nten door elkaar in een grote kom en kneed er een mooi deeg van. Laat dit een paar uur afgedekt rusten. Draai kleine knikkertjes en druk die op een ingevette bakplaat . Let op dat het deeg wat inzakt en groter wordt. Houd dus ruimte tussen de pepernoten. Verwarm de oven op 175˚ C en bak de pepernoten in een kwartiertje gaar. Laat ze afkoelen en wat harder worden.
Ik vind pepernoten erg lekker. Ik heb een vraag: hoe vaak eet u lekkere dingen??
Groeten,
Miep
Beste Miep, ik weet niet hoe je wilt dat ik reageer op een anonieme reactie, en ik vind de vraag wel opmerkelijk, maar het antwoord is: op het moment eet ik erg weinig lekkere dingen. Hoezo?
Een reactie posten