25 oktober 2007

Weense koekjes

Een eenvoudig, heerlijk bros koekje deze keer.

Nodig:
spuitzak, mixer, oven met bakplaat, afkoelrooster

Verwarm je oven voor op 180 graden.
Doe 175 gram zachte boter en 40 gram gezeefde poedersuiker in een kom. Klop ze met de mixer tot een lichte, romige massa. Giet er een theelepeltje vanille-aroma bij en klop dit er nog even door. Zeef 175 gram bloem en 40 gram maizena boven de boter en roer dit erdoor. Roeren, niet kloppen.
Schep het deeg in een stevige spuitzak met een redelijk groot stervormig spuitstuk. Draai de spuitzak van boven dicht en spuit vormpjes op een ingevette bakplaat, met genoeg ruimte tussen de koekjes.
Bak de koekjes tot ze net beginnen te kleuren. Dat duurt 12 tot 18 minuten.
Laat ze even afkoelen op de bakplaat en haal ze er dan voorzichtig af om verder af te koelen op een rooster.

Tips:
Als je er zo-een bent als ik, zo van: "kom, laat ik eens koekjes gaan bakken, oeps ik heb geen boter op kamertemperatuur"..... snijd de boter dan even in grote stukken en verwarm die 20, 30 seconden in de magnetron op half vermogen.
Als het deeg in de spuitzak desondanks nog te stijf is, leg de zak dan even extra in de magnetron.

Variatie:
voor de chocoladeversie: vervang 2 eetlepels bloem door 2 eetlepels cacao.
voor de koffieversie: vervang het vanillearoma door een theelepel water waar je een theelepel oploskoffie door hebt gemengd. Gebruik oploskoffie die in koud water oplost, of gebruik heet water, maar dat moet je dan wel eerst nog laten afkoelen.

Het idee voor dit koekje komt uit een prachtig boek: "Koekjes, biscuits en brownies" van Catherine Atkinson. ISBN 905920235-x

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik heb dit recept uitgeprobeerd en het zijn echt heerlijke brosse koekjes geworden! Ik heb de koekjes gedipt in gesmolten chocolade en er fijngehakte nootjes op gedaan.