23 oktober 2007

Karamel-kruimeltaart

Toen Martijn jarig was hebben we drie taarten gebakken voor zijn collega's. Dat heb ik best voor ze over hoor :-) maar ik kies dan niet de bewerkelijkste taarten, en ook niet die met het meeste risico op mislukken. Vandaar dat ze kruimeltaarten kregen. Een met appel, en twee met pudding. Van die met karamelpudding volgt hier het recept. De foto stelt de karamel voor, in het stadium van het afblussen :-)

Voor de bodem: 150 gram bloem, 1/2 theelepel bakpoeder, 75 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, zout, 1 ei, 75 gram koude boter.

Kneed een deeg van deze ingredienten en leg het minstens een half uur koud. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed de bodem van een 28cm-springvorm (of bakblik ter grootte van een A4-tje) met het deeg en bak dit 10 minuten. Draai de oven nu naar 160 graden.

Voor de kruimels: 150 gram bloem, 100 gram suiker, 2 zakjes vanillesuiker, 110 gram koude boter.

Meng de eerste drie ingredienten en snijd de boter er in blokjes door. Wrijf de boter er vervolgens door tot een min of meer egaal kruimelig geheel ontstaat. Om grote kruimels te maken: knijp een handvol stevig samen en laat dat losjes verbrokkelen.

Voor de pudding: 800 ml melk en nog een beetje, 150 gram suiker om te branden, 85 gram custard, 20 gram suiker extra, 70 ml slagroom.
Doe de 150 gram suiker in een pan met dikke bodem met een paar eetlepels water. Breng dit aan de kook en laat de suiker oplossen. Zet het vuur laag en laat de pan (lang) staan tot er een goudbruine massa ontstaan is. Hoe bruiner, hoe minder zoet. Pas op, in dit stadium wordt de pan gloeiend heet. Giet er dan ongeveer 50 ml koud water bij (schrik niet). Giet de melk erbij en laat de karamel hierin oplossen terwijl je roert en de melk heet laat worden. Maak de custard aan met net genoeg koude melk om het vloeibaar te kunnen roeren. Giet dit bij de hete melk terwijl je fanatiek met een garde roert. Laat de pudding een paar minuten tegen de kook aan binden. Doe er tenslotte de extra suiker en de slagroom bij.


Giet de pudding op de voorgebakken bodem.
Strooi de kruimels erover.

Bak de taart ongeveer 40 minuten op 160 graden, of tot de kruimels licht beginnen te kleuren.

4 opmerkingen:

Elly zei

jammie , voor vandaag lukt dat niet meeer , maar we hebben nog 80 % gezin te gaan de komende weken dus ik ga hem zeker eens proberen , Gr Elly die gisteren kwarktaart , monchou en tiramisu heeft gemaakt , Op verzoek van de jarige ;)

AnitaH zei

Ziet er lekker uit!
Zou je de bodem ook kunnen bedekken met appel, en dan de pudding en kruimel eroverheen? Zodat je dus een appel-kaneelkruimelaart krijgt

AnitaH zei

Ziet er lekker uit!
Zou je ook eerste de bodem kunnen bedekken met appel, zodat je een appel-kaneelkruimeltaart krijgt?

Francijn zei

Zeker kan dat, Anita! Wij varieren ook naar hartelust met deze taart. Omdat de bodem voorgebakken is, maakt het weinig uit wat je erop doet onder de kruimels. Als je iets heel nats gebruikt, dan zou je debodem nog met eiwit kunnen insmeren voor het bakken, voor een "waterdicht" tussenlaagje.