31 oktober 2007

Mueslirepen

Martijn wil op zijn werk altijd graag iets tussendoor eten, zodat hij genoeg energie heeft om weer naar huis te fietsen. Je vervalt dan al gauw in candybars uit de snoepautomaat, als je niet iets meeneemt.
Ik had al eens bolussen gemaakt, en koffiebroodjes, maar nu vroeg hij of ik geen mueslirepen kon maken. Toevallig had ik net uit de bibliotheek een heel koopwaardig boek geleend: "Koekjes, biscuits en brownies", van Catherine Atkinson. En daarin staat een hoofdstuk met gezonde tussendoortjes.
Ik heb een recept wat aangepast en het resultaat is heel goed. Ik zeg toch: een heel koopwaardig boek, voor Sinterklaas of zo... (ISBN 905920235x, ca. 20 euro )


Het recept dat ik gevolgd heb is helemaal niet moeilijk, je moet er alleen waarschijnlijk even wat voor in huis halen. Het komt echter helemaal niet nauw wat en hoeveel je gebruikt, het gaat om het principe.
Dit heb ik gebruikt:

175 gram boter

150 gram heldere honing
250 gram rietsuiker
400 gram havervlokken
1 theelepel kaneel

50 gram stukjes walnoot (je kunt ook pecannoten gebruiken)
25 gram halve hazelnoten
75 gram rozijnen
150 gram gedroogde abrikozen, in stukjes (je kunt ook gedeeltelijk gedroogde papaja doen)
75 gram sesamzaad
50 gram tot gruis gemalen amandelen

In het recept werden nog 50 gram zonnebloempitten en 50 gram pompoenpitten genoemd. Zelf denk ik nog aan kokos. Wat dacht je van een zak studentenhaver? Of tutti frutti?

De werkwijze:
Verwarm je oven voor op 190 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier. Ik heb bakblikken van ca 24 bij 21 en dat was eigenlijk iets te klein, waardoor de koek wat dikker werd dan het voorbeeld. Maar dat hangt natuurlijk helemaal af van wat je door je mengsel gooit.
Weeg al je ingredienten af en zet ze samen klaar in een grote kom.

Doe boter en honing samen in een flinke kookpan met dikke bodem en smelt op laag vuur de boter. Doe de rietsuiker erbij en roer op laag vuur tot de suiker is opgelost. Breng het mengsel dan aan de kook en laat het twee minuten borrelen, dan krijgt het mengsel een lichte karamelsmaak.
Doe alle overige ingredienten erbij, en roer gelijk goed. Als het zoete mengsel nog heet is gaat dat het makkelijkst.
Doe alles nu in het bakblik en druk het aan met de achterkant van een vork. Bak de koek 15 minuten in de oven tot hij aan de rand bruin begint te kleuren. Laat de koek afkoelen, eerst op het aanrecht en dan in de koelkast. Stort hem als hij koud is en snijd hem met een scherp mes in repen, zo groot als je zelf wilt.

Eet smakelijk!

1 opmerking:

Elly zei

jammie jammie die lijken me erg lekker ;)), ga ik uit proberen