2 augustus 2007

Zeeuwse bolussen

De opa van mijn man was een echte Zeeuw. En als we bij hem koffie gingen drinken, dan haalde hij bolussen voor erbij. Van die hele zoete, plakkerige, opgerolde.... drollen. Want zo heten bolussen in het zeeuws, drôle (of zo). Hieronder het recept voor wie niet bang is voor vieze handen :-)

Ingrediënten: 500 gram bloem; 1 ei; 1 theelepel zout; 1 eetlepel gedroogde gist; 350 ml melk; 75 gram boter; 200 / 250 gram bruine basterdsuiker of rietsuiker; 2 eetlepels kaneel

Maak een deeg van alle ingrediënten behalve suiker en kaneel. Dit plakt vreselijk :-)
Verdeel het deeg in stukjes van ca 60 gram en rol deze door een mengsel van suiker en kaneel. Laat de stukjes een kwartiertje intrekken. Kneed de stukjes tot strengen in je vuist, en rol deze strengen weer door de suiker/kaneel. Rol de strengen op tot spiralen, leg ze op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Laat ze een half uur narijzen op de plaat, en verwarm de oven voor op 225 graden. Doe de bolussen niet korter of langer dan 10 minuten in de oven en draai ze gelijk na het bakken om, anders plakken ze vast door de gesmolten suiker. Doe ze na het afkoelen gelijk in een plastic zak, dan blijven ze langer zacht.

Bolussen kunnen ook prima ingevroren worden, en dan een voor een mee met de lunch naar het werk :-)
Best een idee om dat morgen weer eens te doen voor mijn geliefde echtgenoot :-)

Geen opmerkingen: