31 juli 2007

Grieks toetje

Ik vond laatst een grieks kookboekje in mijn boekenkast. En omdat het toch zomervakantie is, nam ik me voor om eens uitgebreid in de keuken te gaan staan, en Grieks Te Koken. Nou, dat uitgebreid in de keuken staan lukte al vast, en grieks eten werd het ook :-)
We aten vooraf een bouillon, restproduct van de vleestaart die volgde, daarbij rodebietensalade met olijfolie, azijn, ui, en als toetje..... nou, daar wilde ik het dus over hebben.
Het was zoet, het was zacht, het was errug authentiek en ontzettend lekker. Hieronder volgt het recept.
Ingrediƫnten: 6 plakjes bladerdeeg uit de vriezer, boter
Voor de creme: 1/2 liter melk, 75 gram griesmeel, 3 eieren, 150 gram suiker, 1 pakje vanillesuiker, 2 eetlepels (echte) boter
Voor de siroop: 125 gram suiker, 3 eetlepels water, rasp van 1 citroen, 1 mespuntje kaneel, 1/2 theelepel muntblaadjes OF 10 ml rum, 1 theelepel citroensap
Benodigdheden: rechthoekige bakvorm, oppervlakte iets kleiner dan een A4-tje

Werkwijze: Ontdooi de plakjes bladerdeeg.
Voor de creme: giet de melk in een pannetje, strooi al roerend de griesmeel erin en breng dit al roerend aan de kook. Neem de griesmeelbrij van het vuur en laat afkoelen, roer af en toe om een vel te voorkomen.
Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker schuimig en schep dit lepel voor lepel door de afgekoelde grieesmeelbrij. Roer tenslotte de boter erdoor (laat die eerst even goed zacht maar niet heet worden in de magnetron).
Rol met een deegroller de plakjes bladerdeeg dunner uit, breder dan de vorm. Leg drie velletjes in de vorm, gedeeltelijk overlappend, en smeer de overlappende gedeeltes in met boter als "lijm". Giet de creme hierop. Leg uitstekende randjes bladerdeeg over de creme heen. Bedek de creme op dezelfde manier met drie bladerdeegplakjes. Maak de randen mooi dicht.
Neem een dun, scherp mes, en snijd het gebak tot bijna de bodem vast in vierkante porties. Bestrijk de bovenkant met boter en bespetter hem met koud water.
Zet het gerecht in een oven die voorverwarmd is op 200 graden (gasoven stand 5/6) tot de bovenkant goudbruin kleurt.
Voor de siroop: alle ingredienten behalve het citroensap in een pannetje doen, en 5 minuten al roerend laten koken. Van het vuur nemen en citroensap erdoor roeren. De nog warme siroop over het gebak gieten. Vlak voor het serveren de vierkantjes helemaal los snijden.

Dit toetje heet "galaktoboureko" en staat in "Koken met plezier, Originele Griekse keuken", van Adelheid Vossiniotis, in 1989 uitgegeven voor de Hema.

2 opmerkingen:

Gabriella zei

Je hebt er een mooie weblog van gemaaakt.
Ik zet je link op mijn weblog.
Gr.
Gabriella

Marlies zei

Wat een bof dat je dat Griekse kookboekje nog hebt.
Ik had het ook, het was helemaal viezig door het vele gebruik.

Ik maakte vooral de dolmades en de bladerdeegpita's, de calamaris en de tzatziki.

Dit boekje bevat, als enig vind ik, echt authentieke Griekse recepten. Gewoon zoals het hoort en niet aangepast aan de westeuropese smaak.

Vandaag had ik het weer eens nodig en nu kan ik het niet meer vinden. Ik vind het vreselijk!

Via Google kwam ik bij jou terecht.

Leuk log!

En graag wat meer recepten van Adelheid! :)