4 augustus 2007

Sinaasappeltaart

De taart die ik hieronder zal beschrijven komt uit de Allerhande, maar ik heb het recept bewerkt. De cakebodem is stevig en zacht, de sinaasappelsmaak heel goed.

Ingrediënten
Voor de cakebodems: 350 gram echte boter op kamertemperatuur, 400 gram witte basterdsuiker, 2 zakjes vanillesuiker, 8 eieren, 250 ml zure room (creme fraiche is ook prima), 250 ml sinaasappelsap (bijv. verse van de 2 geraspte exemplaren), rasp van 1 sinaasappel, 500 gram zelfrijzend bakmeel (bloem met 3% bakpoeder)
Voor de botercreme: 250 gram echte boter op kamertemperatuur, 150 gram witte basterdsuiker, rasp van 1 sinaasappel
Voor de garnering: 200 gram witte basterdsuiker, 250 ml water, 2 sinaasappels
(Even rekenen: totaal 600 gram boter, 750 gram suiker, 4 sinaasappels nodig)

Hulpmiddelen: 2 springvormen met een doorsnee van 22 cm (maar 24 gaat ook prima, ik heb er geen van 22 cm).

Verwarm je oven op tijd voor op 175 graden.

Bereiding cakebodems:
Doe de boter, suiker en vanillesuiker in een kom en klop dit met een mixer in de hoogste stand een minuut of 10, tot het mengsel licht en romig is. Klop een voor een alle eieren erdoor en dan de zure room. Doe nu sinaasappelsap en sinaasappelrasp erbij, en klop nog een paar minuten goed door. Zeef nu het bakmeel boven de kom en schep dit erdoor. Niet meer kloppen.
Verdeel het beslag over de twee springvormen en bak beide bodems in 45-55 minuten gaar en lichtbruin.

Bereiding botercreme:
Meng intussen met een mixer de boter, de suiker en de geraspte sinaasappelschil tot een crème. Let er goed op dat de suiker goed op moet lossen. Ik vraag me af of je daarom niet beter poedersuiker kunt gebruiken, want bij mij was de basterdsuiker niet goed opgelost.

Bereiding garnering:
Snijd de 2 sinaasappels in zeer dunne plakjes. Breng de suiker met het water in een koekenpan aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur laag en kook hierin de sinaasappelschijfjes 20-30 minuten, tot de sinaasappel doorzichtig is en de schil zacht. Laat de schijfjes uitlekken. Het kook"water" kun je inkoken tot siroop, misschien lekker voor over de taart? Wij hadden hem te ver ingekookt en toen werd hij bij het koelen hard als snoep :-)

Afwerking:
Laat de taartbodems op een rooster afkoelen en verwijder pas daarna de springvorm. Snijd de taartbodems aan de bovenkant recht. Leg een taartbodem op een taartschaal en besmeer deze met ruim de helft van de botercrème. Leg de tweede taartbodem erop en druk het geheel iets aan. Smeer de rest van de crème over de bovenkant en garneer de taart met de uitgelekte sinaasappelschijfjes.

Of:
Deze taart is hoog, groot en machtig. Als je gewoon met het gezin een stukje taart wilt eten, maak dan de helft. Daarvoor maak je één cakebodem met de helft van de ingrediënten. Snijd die doormidden met een broodmes (de draad-truc werkt niet met zo'n zware cake) en vul hem met dezelfde hoeveelheid botercreme, garneer hem met dezelfde hoeveelheid sinaasappelschijfjes.

(PS draadtruc??? Ja, een lichte cakebodem snijd je door door hem rondom een beetje in te snijden met een scherp mes, er een draad omheen te leggen in de groef, die vooraan te kruisen en de draden opzij te trekken. De kring wordt steeds kleiner en de cake gaat perfect recht doormidden.)

Geen opmerkingen: