19 januari 2019

Chinese tomatensoep

Tomatensoep. Iedereen eet het wel eens, en er bestaand duizend recepten van. Dit is een zoetzure Chinese variant, met omelet en citroengras. En met appelmoes! Als je niet te veel sambal toevoegt, is deze soep heel geschikt voor jonge kinderen. 

Het is een gebonden soep, met een zachte, romige smaak. Dit recept is genoeg voor ons gezin met zes personen.

1 grote prei
2 uien
1 grote teen knoflook
2 pakken gezeefde tomaat
1 blokje kippenbouillon
2 blikjes tomatenpuree
1 tl sambal
1 tl sereh (citroengras)
250 tot 500 gram kipfilet
schepje suiker naar smaak
scheut ketjap naar smaak
eetlepel azijn
20 gram bloem (flinke eetlepel)
20 gram roomboter
2 eieren
kopje appelmoes
scheut ongeklopte slagroom

Snijd prei en ui, pers de knoflook uit, en bak alle drie, al omscheppend, op hoog vuur tot de ui glazig wordt.

Doe 1 liter water in een soeppan, voeg het bouillonblokje toe, en zet dit op, om het aan de kook te brengen.
Doe de gezeefde tomaten erbij.
Doe de gare ui/prei ook in het water.

Maak een mengsel van tomatenpuree, sambal en sereh, verhit dit, en als het goed heet is, doe het dan ook in de soeppan.
Snijd de kip in stukjes en bak de kip gaar, houd hem apart.

Laat de soep ondertussen lekker doorborrelen.

Maak nu een roux: smelt de boter op laag vuur in een pannetje met dikke bodem.
Zodra het geheel is gesmolten, voeg dan in één keer de bloem toe en roer goed.
Verhit dit 3 minuten op laag vuur om te garen.
Schep er vervolgens een soeplepel soep bij, roer goed tot het bindt, nog een lepel, roer goed tot het bindt, en zo door tot je een lepel of zes hebt gedaan. Voeg dan het ontstane gebonden mengsel bij de soep, en roer weer goed.

Nu de soep op smaak maken met suiker, ketjap, azijn, appelmoes, evt. zout. Proef steeds goed en schiet niet uit met ketjap of azijn!

Maak een omelet van de eieren, terwijl de soep nog zachtjes pruttelt.
Voeg daarvoor een klein scheutje melk en wat zout bij de losgeklopte eieren en bak dit op matig vuur gaar.
Rol het omelet op, en snijd hem in smalle reepjes.

Vlak voor het opdienen nog drie dingen:
-voeg gebakken kip toe
-roer een scheut slagroom door de soep
-doe de omeletreepjes bij de soep.


Geen opmerkingen: