29 juli 2019
Cornish pasties - Kast vol kookboeken 44
In 2016 waren we op vakantie in Cornwall. Na een flinke wandeling langs de kust aten we op een muurtje bij een drooggevallen haventje cornish pasties. Dat is een mooie herinnering, en ik nam me voor om thuis zelf een keer pasties te bakken. Vandaag heb ik dat eindelijk gedaan.
Cornish pasties zijn traditionele eenpersoonspasteitjes uit Cornwall. Al eeuwen geleden maakten de vrouwen van mijnwerkers ze voor hun mannen, en gaven ze mee als lunch. De dichtgeknepen deegrand diende dan als handvat voor het eten. Tegenwoordig zijn er allerlei varianten, maar de traditionele versie bevat rundvlees, ui, koolraap en aardappel. De vulling gaat rauw in het deeg, en tijdens het garen (wat best lang duurt) zuigen de aardappelblokjes het vocht op, waardoor de bodem stevig blijft.
Het recept dat ik heb gebruikt, komt uit "Het complete bak kookboek". Het is een deel uit de serie "Essential cookbooks" van Murdoch Books in Australië: The essential baking cookbook. Het is in het Nederlands uitgegeven door de Lantaarn, en tweedehands goed verkrijgbaar, ISBN 9789054263920.
Het is een buitengewoon fijn bakboek. Het doet erg Engels aan, en dat is geen wonder, want de Australische keuken is gevormd door de Engelse. Het boek begint met de geschiedenis van het bakken, een woordenlijst, en een overzicht van keukengerei. Vervolgens behandelt het tea-recepten, cakes, taarten, koekjes, plaatkoek, zoete en hartige baksels, brood en feesttaarten. Tussendoor komen nog allerlei speciale bereidingen en tips voorbij, en overzichten van "wat kan er mis zijn gegaan", compleet met foto's en oplossingen.
Het boek staat helemaal vol met heerlijke dingen en prachtige foto's. Het zijn veel traditionele recepten die je voorbij ziet komen: scones, Lamingtons, Schwarzwalder kirsch, tarte tatin, pithivier, fougasse, brioche, carrot cake, croquembouche, croissant.
Maar er blijft ook voor mij nog genoeg over om nieuwsgierig naar te zijn. Tolhuiskoekjes, chocoladekoek met muntroom, crispbread, kolibrietaart. Het leven is te kort om alles te bakken waar je zin in hebt.
Vandaag heb ik dus voor Cornish pasties gekozen. Het was een erg geslaagd recept: de deegkorst was heerlijk bros en gaar, de vulling smaakte heel traditioneel. Ik heb ze als avondeten gemaakt, en dan wil een grote eter er wel twee. Maar met één pasty heb je een fatsoenlijke lunch van zo'n 400 à 500 kcal.
Cornish pasties
6 stuks
Voorbereiding: 35 minuten + 20 minuten koeltijd
Baktijd: 45 minuten
Voor het korstdeeg:
310 gram tarwebloem
zout
125 gram koude (!) roomboter, in blokjes
4-5 eetlepels ijswater
Voor de vulling:
160 gram rundvlees, fijngehakt
1 kleine aardappel, kleingesneden
1 kleine ui, fijngesneden
1 kleine wortel, fijngesneden
1-2 theelepels worcestershiresauce (worcestersaus)
2 eetlepels runderbouillon
zout en peper
En dan nog:
1 ei, losgeroerd
groente voor erbij
1. Vet een bakplaat licht in. (Of leg er bakpapier of bakfolie op.)
Zeef de bloem en een snufje zout in een grote kom en wrijf de koude boter er met uw vingertoppen door, tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt.
Maak een kuiltje in het midden en voeg bijna al het water toe.
Meng met een vlak mes (maak snijbewegingen), tot er zich "kralen" vormen. Voeg als het deeg te droog is meer water toe. (Met onze Nederlandse bloem is het aannemelijk dat je meer water nodig hebt.)
Breng het deeg over op een met bloem bestoven werkvlak en vorm het tot een bal. Leg deze in plastic gewikkeld 20 minuten in de koelkast.
2. Verhit de oven voor op 210 graden. Meng het vlees, de aardappel, ui, wortel, worcestersaus en bouillon in een kom. Breng op smaak met zout en peper (niet te weinig!).
3. Verdeel het deeg in 6 porties. Rol elke portie uit tot een nette cirkel van 16 cm doorsnee. Doe 1/6 van de vulling op een deegrondje.
4. Kwast de randen in met geklutst ei. (Ik doe dat niet. Ei maakt het deeg glibberig, en in mijn ervaring blijft een goed deeg beter aan zichzelf plakken.)
Breng beide zijkanten van het deeglapje omhoog om de vulling in te sluiten en knijp de rand dicht. Doe dat op de tradionele manier met je vingers om en om, kijk, zo.
Bestrijk het deeg met ei.
Bak ze eerst 15 minuten op 210 graden en vervolgens nog 30 minuten op 180 graden. Ze moeten mooi goudbruin worden.
Serveer met groente(salade).
Eet smakelijk!
Voor meer informatie over het project "Mijn kast vol kookboeken", klik hier. En voor de galerij van alle afleveringen tot nu toe, klik hier.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten