12 juli 2019

Elzasser miniquiches - Kast vol kookboeken 39

Een van de meest humoristische vertaalfouten die ik ooit in kookboeken ben tegenkomen, is deze. Op de flap van het boek "Bakken / hartige en zoete taarten, quiches, pasteien, bladerdeeghapjes" van Catherine Atkinson, staat: "Catherine Atkinson is huishoudkundige, gespecialiseerd in het maken van cordon bleu." Voor dit blog was ik me in haar persoon aan het verdiepen, en deze zin geloofde ik niet. Even zoeken, en voila: "Atkinson received training at the prestigious Cordon Bleu chef academy and has also studied Home Economics." We hebben het dus over een Cordon Bleu koksopleiding :-)

Na haar opleiding heeft Catherine de culinaire wereld veroverd. Op deze pagina kun je een indruk krijgen wat ze heeft gepresteerd op het gebied van kookboeken. Haar boeken en recepten zijn van hoge kwaliteit. Het boek dat ik zelf heb, is dus "Bakken / hartige en zoete taarten, quiches, pasteien bladerdeeghapjes". Zelf spreekt Atkinson in de inleiding van eenvoudige regels en basistechnieken, maar dit is geen boek voor de beginnende bakker. De recepten zijn lang en gedetailleerd, met diverse instructiefoto's en een grote foto van het eindresultaat. 

De eerste 67 bladzijden behandelen technieken, basisrecepten voor vulling en dergelijke, en sauzen. Daarna volgen bijna 200 bladzijden recepten, in 10 gedetailleerde categorieën, van pasteien tot nagerechten. 
Er staan vele klassieke taarten in, maar soms moet je even nadenken hoe ze heten. Wij kennen de lemon merengue pie onder die naam, maar in het boek heet hij citroenschuimtaart. Best logisch, maar even opletten. Net als de banoffee pie, die heet hier Boston bananen-toffeetaart. De Mississippi mud pie, daarentegen, heet gewoon zó. Overigens is dat recept ook verschrikkelijk lekker, ik heb het al vaak gebruikt.

Het boek is in 2002 in het Nederlands verschenen, en tweedehands nog goed verkrijgbaar. Het ISBN is 905920056X.


Het recept dat ik gekozen heb om over te bloggen, is "Elzasser prei-uientaartjes", ofwel mini-quiches. Het is een Franse ei-vulling in een klassieke quichedeeg, zacht en hartig. Serveer er een lekkere salade bij, en voor de vleesliefhebber een kruidige worst, en je hebt een heerlijke maaltijd.

Elzasser prei-uientaartjes
Voor 6 personen, 1 quiche per persoon

Ingredienten:
25 gram roomboter
1 ui, in dunne ringen
1/2 tl gedroogde tijm
450 gram prei, in dunne ringen
50 gram geraspte gruyere of emmentaler kaas
(goudse mag ook best hoor, hoewel de smaak er minder sterk van wordt)
3 eieren
3 dl kookroom
snufje nootmuskaat
zout en zwarte peper

Voor het deeg:
175 gram bloem
75 gram koude roomboter, in blokjes
1 eierdooier
2-3 eetlepels koud water
1/2 tl zout

En verder:
6 deegbakjes 10 cm
deegroller
bakbonen (gedroogde bruine bonen werken ook)

1. Zeef de bloem in een kom en voeg de boter toe.
Wrijf de boter met uw vingertoppen door de bloem totdat het geheel een fijne broodkruimelstructuur heeft.

2. Maak een kuiltje in het bloemmengsel. Kluts eierdooier, koud water en zout in een kommetje. Giet dit mengsel in het kuiltje. Meng de bloem en het vocht met een vork tot een zacht, elastische deeg ontstaat. Maak een bal van het deeg en druk hem plat. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het ongeveer 30 minuten koel opstijven. 

3. Vet zes bakvormpjes van 10 cm met boter in. Rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm. Maak met een glad uitsteekvormpje van 12,5 cm zo veel mogelijk rondjes. Leg ze voorzichtig in de vormpjes en druk ze stevig tegen de bodem en kanten aan. Rol de restanten opnieuw uit en bekleed de overige bakvormpjes ermee. Prik gaatjes in de bodems en laat ze 30 minuten koel opstijven. 

4. Verwarm de oven voor op 190°C. Bekleed de deegbakjes met aluminiumfolie en vul ze met bakbonen, die u gelijkmatig over de bodem verdeelt. Zet de deegbakjes op een bakplaat.

5. Bak ze 6-8 minuten totdat de randen van het deeg goudbruin zijn. Verwijder de aluminiumfolie en bakbonen en zet de gedeeltelijk gebakken deegbakjes terug in de oven. Bak ze nog 2 minuten totdat de bodems droog zijn. Laat de deegbakjes, nog in de vormpjes, afkoelen op een rooster. Verlaag de oventemperatuur tot 180°C.

6. Smelt de boter in een grote koekenpan op matig vuur. Voeg de uienring met tijm toe en bak ze, onder regelmatig roeren, in circa 5 minuten zacht en glazig. 

7. Voeg de prei toe en bak het geheel nog 10 minuten totdat de prei zacht is. Verdeel dit mengsel in gelijke porties over de deegbakjes. Bestrooi elk bakje met wat kaas. 

8. Klop eieren, room, nootmuskaat en zout in een kommetje totdat alles goed gemengd is. Zet de deegbakjes, nog in hun vormpjes, op een bkaplaat en giet het eiermengsel er zodanig in dat de preivulling er gelijkmatig mee wordt bedekt. Bak de taartjes in 15-20 minuten goudbruin.

9. Laat ze op een rooster wat afkoelen, waardoor het deeg wat steviger wordt. Haal de taartjes uit de vormpjes en zet ze op aparte bordjes. Garneer de taartjes met wat blaadjes sla en serveer ze warm of op kamertemperatuur. 

===

Nog een tip van mij over de vormpjes. Ik heb bij de Hema een set taartvormpjes gekocht:
 Achteraf was dat niet handig, want dat zijn van die vormpjes met een holle bodem, vlaaivormpjes, zoals deze:

en daar past te weinig vulling in. Ik heb de vulling die ik overhad in een muffinvorm geschonken en er heerlijke mini-omeletjes van gebakken. Bij Baktotaal Bouwhuis hebben ze wel vormpjes met een platte bodem.

Geen opmerkingen: