Voor het verhaal achter "Mijn kast vol kookboeken", klik hier.
Een lekker snel en gezond kip-recept vandaag: kip tikka masala met kokos. Een Indiase curry met gemarineerde stukjes kippenvlees.
Het recept komt uit "Kook ook kip", een oorspronkelijk Nederlandse uitgave van Inmerc. "Kook ook" is een serie met zo'n dertig handzame deeltjes, van high tea tot vis en van studentenvoedsel tot Spaans.
Sommige delen zijn nog nieuw te koop, de nieuwprijs varieert (verbazend genoeg) tussen 5 en 23 euro.
Het deeltje over kip maakt reclame voor zichzelf met:
- lekker, makkelijk en snel klaar
- ingredienten overal te krijgen
- alles getest, de recepten lukken altijd
- van klassiek tot trendy
Dat eerste is waar, bijna alle recepten zijn ongeveer 20 minuten werk, en culinaire hoogstandjes moet je ergens anders zoeken.
Dat de ingredienten overal te koop zijn, komt vooral door het brede assortiment van tegenwoordig! Want rijstwijn, radicchio en tijgergarnalen stonden nog niet in de supermarkt toen ik jong was.
Dat alle recepten lukken - dat weet ik niet. Maar ik heb er tot nu toe twee geprobeerd en die waren geen probleem. (De andere is "kip met een kaaskorstje uit de oven", daar zijn ze hier thuis dol op.)
En dan "klassiek tot trendy" - nou vooruit, trendy in 2007 :-) Maar inderdaad, het is een gevarieerd boekje.
Ik heb een beetje mijn eigen draai aan dit recept gegeven. Eigenlijk is het namelijk alleen een kiprecept, en aan het eind staat er "lekker met rijst en roergebakken snijbonen". Laat ik nou niet van snijbonen houden...
Dus ik heb 800 gram Oosterse roerbakmix gebakken, vervolgens gekookte rijst meegebakken, en wat ik overhad van de currypasta erdoor geroerd. En dan geserveerd met de kip-in-saus.
Het was echt erg lekker. Hartig, smaakvol. Dat is natuurlijk niet zo moeilijk als je currypasta gebruikt. Die kun je overigens ook makkelijk zelf maken, maar dan ben je wel de snelheid van je recept kwijt.
En nog iets... ik ben vergeten een foto te maken van het eten. Dit is een restje :-)
Kip tikka masala met kokos
Voor 4 personen, bereiding 20 minuten
600 gram kipfilet (ik houd me aan 400 voor 4 personen)
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels olie
2 uien, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
200 ml kokosmelk
100 gram kruidenpasta voor tikka masala
zout en peper
evt. rucola als garnering
En voor de rest van de maaltijd:
rijst
groente naar keuze
1. Snijd de kip in grove stukken. Besprenkel de kip met het citroensap. Verhit de olie in de braadpan en bak de kip rondom bruin.
2. Voeg ui en knoflook toe en bak ze 2-3 minuten zachtjes mee tot ze glazig zijn. Schenk de kokosmelk erbij en roer de kruidenpasta erdoor.
3. Breng het geheel al roerend aan de kook en stoof de kip op matig vuur in nog 10 minuten zachtjes gaar. Breng de kipcurry op smaak met zout en peper en strooi de rucola erover.
Lekker met rijst en roergebakken snijbonen. (Of doe het zoals ik het deed.)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten