30 augustus 2019

Vegetarische nasi goreng - Kast vol kookboeken 45

In elke Engelse stad vind je op elke straathoek een kringloopwinkel voor een goed doel. Dit jaar heb ik met mijn dochter een thrift-store-tour gedaan, op jacht naar een leuk souvenir. Zij kwam thuis met een bruidsmeisjesjurk voor 5 pond, en ik met ... een kookboek van Mary Berry. Over haar schreef ik ook al in mijn blog over de cappuccinotaart. Toen dacht ik nog dat zij van de zoetigheid was. Maar niets is minder waar: ik heb nu haar "Complete cookbook"! 

Het is een 25 jaar oud kookboek, en dan ook nog eens in de Engelse traditie. Dat betekent dat het kookdeel voor ons nogal ouderwets aandoet. Eigenlijk heb ik het boek ook gekocht voor de laatste 120 bladzijden, vol met pie, tart en dessert. 
Maar om het interessant te houden, heb ik mezelf gedwongen om een avondmaaltijd te kiezen. Dat was heel wat werk, 350 pagina's doorwerken. Het is grondig opgezet, van warme en koude soep, langs voorgerechten, eieren & kaas, vis & schaaldieren, gevogelte & wild, vleesgerechten, vegetarische gerechten, pasta & rijst, en tenslotte groenten & salades. En dan natuurlijk nog mijn favoriete deel: "yeast cookery, pies, tarts, hot desserts, chilled desserts". 

Aan het begin van elk hoofdstuk staat een foto-index van de recepten, met een korte beschrijving. Ideaal vind ik dat, maar je komt het maar weinig tegen. Bij de meeste recepten staat nog wat extra informatie of een handigheidje.
Je kunt uit dit boek koken zonder omrekentabellen, want naast de ounces, pounds en pints staan ook overal grammen en milliliters.

Ik heb een vegetarisch en melkvrij recept gekozen uit het hoofdstuk "rijst en pasta". Ja, dat zijn de twee diƫten waar ik tegenwoordig rekening mee moet houden. Maar het werd een heerlijk hartige maaltijd, mijn gezinsleden geloofden maar nauwelijks dat het vegetarisch was - en mijn vega-dochter wil het recept mee als ze het huis uit gaat. Een succes dus!


Vegetarische nasi goreng
Nasi goreng betekent "rijst gebakken".
Recept voor 6 personen (dat klopte bij ons)

(Ik had nog nooit tamarindepasta gebruikt. Het is een kleverige pasta die uit tamarindepeulen komt en in de Indonesische en Indiase keuken wordt gebruikt als smaakmaker. Hij staat gewoon in de supermarkt bij de Indonesische ingredienten.)

Wat heb je nodig:
375 gram langkorrelige rijst (ik heb pandan rijst gebruikt)
zout
2 eetelepels tamarindepasta
2 eetlepels plantaardige olie
8 sjalotjes (ik doe gewoon twee fijngesnipperde grote uien)
3 teentjes knoflook
blokje verse gember van 1 cm, geraspt (meer kan ook best)
2 theelepels kerriepoeder (of een ander lekker currymengsel)
1/4 theelepel chilivlokken
1/4 theelepel kurkuma
1/2 kleine kool, fijngesneden (ik heb een zakje voorgesneden spitskool gebruikt)
2 tomaten, ontveld, van zaden ontdaan en in blokjes gesneden (ik heb geen bezwaar tegen vel en zaadjes, dus dat sla ik in dit recept over)
3 eetlepels sojasaus (dat is niet hetzelfde als ketjap)
1 eetlepel donkere basterdsuiker

Voor erbij: 
- rauwe tomaten, paprika, komkommer, selderijstengels etc
- reepjes omelet (of snijd die gewoon in stukjes en roer hem door het eten)

En ik heb er zelf ook nog pindakoek (rempejek) en javaantjes (sambal goreng kentang) bij gegeven. Kijk een beetje uit met die pindakoek, hij bevat 600 kcal per 100 gram...

1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking, vergeet het zout niet. Spoel de rijst na het afgieten af met koud water en roer er de tamarindepasta door. Als jouw tamarindepasta erg plakkerig is, verdun hem dan eerst met heet water, anders krijg je het niet door de rijst.

2. Verhit  1 eetlepel van de olie in een wok, en bak de uien 3-5 minuten. Voeg knoflook, gember, kerrie, chilivlokken en kurkuma toe, en bak nog 1 minuut op matig vuur.

3. Voeg de kool toe en bak 3-5 minuten. Voeg de tomaten toe en bak nog 2-3 minuten. (Controleer wel even of de kool beetgaar is.) Haal uit de pan. 

4. Verhit de overige olie in de pan, voeg de uitgelekte rijst toe, en bak zachtjes tot het bruin is. Doe de groenten er weer bij. Voeg sojasaus en suiker toe en warm zachtjes door. 

5. Serveer warm, met de groenten als bijgerecht en de omeletreepjes. En als je wilt met de pindakoek erbij en javaantjes erover gestrooid.

Omeletreepjes volgens Mary Berry: roer 2 eieren los met flink wat zout en peper. Smelt 30 gram boter in een omeletpan. Doe de eieren erin en bak tot het gestold is. Laat afkoelen, rol op en snijd in dunne plakjes/spiralen.
(Ik vind dat veel te veel boter, bovendien heb ik geklaarde boter gebruikt ivm de koemelkallergie, en ik heb een scheut (geiten)melk door de eieren geroerd, anders wordt het gewoon gebakken ei. Verder zit mijn omelet gewoon fijngesneden door het eten.)

Eet smakelijk!

(Voor de achtergrond van het project "mijn kast vol kookboeken", klik hier.)

Geen opmerkingen: