27 januari 2010

Canadese Nanaimo bars (Daring Bakers januari)

(Nederlandse tekst onder de engelse)

The January 2010 Daring Bakers' challenge was hosted by Lauren of Celiac Teen. Lauren chose Gluten-Free Graham Wafers and Nanaimo Bars as the challenge for the month. The sources she based her recipe on are 101 Cookbooks and www.nanaimo.ca.

Nanaimo Bars are a classic Canadian dessert created in Nanaimo, British Colombia. These bars have 3 layers: a base containing graham crackers, cocoa, coconut and nuts, a middle custard layer (which is more like a buttercream with custard), and a topping of chocolate. The graham crackers mentioned in the base were part of the challenge. We should make them from scratch, and if possible gluten-free.

I was quite disappointed to discover that no shop in my home town sells these flours: glutinous rice flour, tapioca flour and sorghum flour. So after a few tries I gave up and made the graham crackers with plain wheat flour.

The recipes in english of graham crackers and nanaimo bars can be found on the site of the Daring Kitchen.

I liked the bars a lot, and so did my family. I took them to a birthday party to help the hostess, and the bars were a big success. Some other Daring Bakers said the custard layer was too heavy, but I thought it combined very well with the heavy base, it shouldn't have been lighter of texture or taste.
Thanks, Lauren, for this nice challenge!


==

De Daring Bakers uitdaging van januari 2010 werd ons gebracht door Lauren van Celiac Teen. Celiac is het engelse woord voor coeliakie, glutenintolerantie. Het mag dan ook geen verbazing wekken dat zij een glutenvrij thema had. Ze koos voor glutenvrije graham crackers, als koekkruimels verwerkt in Nanaimo Bars.
De bronnen die ze gebruikte, zijn "101 cookbooks" en www.nanaimo.ca.
Nanaimo bars zijn een klassiek Canadees dessert, ontstaan in Nanaimo, Brits Colombia. De bars ("repen") hebben drie lagen: een bodem die graham crackers bevat, en cacao, kokos en noten, een middenlaag met botercreme en custard, en een toplaag van chocola.
Ik was nogal teleurgesteld toen ik na vier winkels nog geen glutenvrij meel had. Het ging dan ook om vrij specifieke meelsoorten, die ik niet door een kant en klaar mix kon vervangen. Ketanmeel, tapiocameel en kafferkoren. Ik heb het maar opgegeven en de crackers van tarwebloem gemaakt.

Ik vond de repen erg lekker, en dat gold ook voor de gasten op het verjaardagsfeest waar ik ze mee naartoe nam. Sommige Daring Bakers zeggen dat de middenlaag te zwaar is, maar ik denk dat hij precies past bij de zware bodem. Het is een machtig dessert, maar zeker de moeite waard.

Ik heb het engelse recept vertaald voor de liefhebbers. Hier komt het:

Canadese nanaimo bars met glutenvrije graham crackers

Glutenvrije graham crackers
138 gram ketanmeel (glutinous rice flour)
100 gram tapiocameel
65 gram sorghumbloem (kafferkoren)
OF VERVANG DEZE DRIE DOOR 260 GRAM TARWEBLOEM
200 gram bruine suiker
1 theelepel “baking soda” (dubbelkoolzure soda en anders dan maar bakpoeder)
¾ theelepel zout
100 gram ongezouten boter, in blokjes van 2 cm en even ingevroren
80 ml milde honing
75 ml volle melk
30 ml pure vanille extract (dat is niet hetzelfde als vanille-essence! Vervang evt door 30 ml ander vocht en een paar druppels essence)

1. Meng de verschillende meelsoorten, de suiker, bakpoeder en zout. Snijd de boter er doorheen tot je geen brokjes meer ziet, of doe het pulserend met de keukenmachine.
2. Klop honing, melk en vanille-extract door elkaar in een kleine kom. Voeg bij het meelmengsel tot het deeg een geheel wordt. Het is erg zacht en plakkerig.
3.Leg het deeg op een goed be-rijstmeel-d oppervlak en maak er een rechthoek van, van 2,5 cm dik.
4.Doe de helft van het deeg in de koelkast. Zeef een laagje rijstmeel op het werkvlak en rol het deeg uit tot een lange rechthoek, ongeveer 3 mm dik. Wees niet bang om rijstmeel te gebruiken. Snijd vierkantjes van 10 cm. Leg de afgesneden stukjes apart. Leg de crackers op een of twee bakplaten die je met bakpapier hebt bedekt. Zet 30 tot 45 minuten koud. Herhaal met de tweede helft van het deeg.
5.Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius.
6.Verzamel alle afgesneden stukjes, maak er een bal van en leg die koud tot het stevig is. Rol weer uit en maak er meer crackers van.
7.Prik de crackers in met een vork of tandenstoker, maar niet helemaal tot de bodem, in twee of meer rijen.
8.Bak 25 minuten, tot ze bruin zijn en een beetje stevig, en roteer de bakplaten halverwege. Verwissel ze bovendien van plaats als je twee bakplaten in je oven had. Na het afkoelen moeten ze helemaal knapperig zijn, niet meer taai/zacht. Doe ze rustig nog even terug in de oven als ze niet goed blijken bij je eerste experimentele lading.
9.Als ze helemaal afgekoeld zijn, verkruimel dan genoeg crackers met je keukenmachine om 300 ml (meet af met maatbeker) kruimels te krijgen. Of doe ze in een zak (zonder lucht) en sla er met een deegroller op.

En het recept voor de Nanaimo Bars:Onderste laag, ingredienten:
115 gram ongezouten boter
50 gram fijne kristalsuiker
5 eetlepels ongezoete cacao
1 groot ei, losgeklopt
300 ml graham kruimels (zie recept hierboven)
55 gram fijngehakte amandelen
130 gram kokosMiddelste laag, ingredienten:
115 gram ongezouten boter
40 ml slagroom
2 eetlepels vanillecustard
254 gram poedersuiker

Bovenste laag, ingredienten:
115 gram halfzoete chocola
28 gram ongezouten boter

Onderste laag, aanwijzingen:
Smelt de boter met suiker en cacao au bain marie. Voeg ei toe en verhit al roerend tot het indikt. Denk eraan dat deze stap belangrijk is om rauw ei te verhitten! Haal van de warmtebron. Roer de kruimels, noten en kokos erdoor. Druk de massa uit in een niet-ingevette vorm van 20 bij 20 (of dezelfde oppervlakte).

Middelste laag, aanwijzingen:
Klop boter, slagroom, custardpoeder en poedersuiker goed door elkaar. Klop tot de kleur licht wordt. Smeer uit over de bodem.

Bovenste laag, aanwijzingen:
Smelt de chocola en de boter. Laat afkoelen, en giet het over de middelste laag als het koel maar nog vloeibaar is. Zet het geheel koud.

De repen kunnen makkelijk ingevroren worden. Verpak ze luchtdicht en je kunt ze zeker een paar weken in de vriezer bewaren.

Eet smakelijk!


==

Eerdere uitdagingen die ik aanging / prior challenges completed:
2008:


2009:2008: cheesecake pops, opera cake, danish braid, filbert gateau, chocolate eclairs, lavash crackers, pizza, caramel cake, yule log
2009: tuilles, chocolate valentino, lasagna Emilia Romagna, cheesecake, apple-almond-strudel, bakewell tart, marshmallow cookies, dobos torta, vols au vent, french macarons, cannoli, gingerbread (canal)house

9 opmerkingen:

chef_d zei

great looking bars! yours look so perfectly aligned :)

Anoniem zei

Well done!

Pontch zei

great job
looks delicious :)

oonsky zei

Lekkerrrr! Je bars zit er erg goed uit!

nina zei

Looks fantastic:).very well done!

NG zei

Your bars look great!

Lauren zei

I'm so glad you enjoyed my challenge! The bars look sensational =D. What a great idea to give as a hostess gift!

astrid zei

Ziet er goed uit! Zou je tapioka en ketan meel niet bij de toko kunnen krijgen? Tapioca weet ik hier (Nijmegen) zeker.

MªJose-Dit i Fet zei

Hola, tienes unas recetas deliciosas y muy bien explicadas...un beso