(Nederlandse tekst hieronder)
The June Daring Bakers' challenge was hosted by Jasmine of Confessions of a Cardamom Addict and Annemarie of Ambrosia and Nectar. They chose a Traditional (UK) Bakewell Tart... er... pudding that was inspired by a rich baking history dating back to the 1800's in England.
There are roughly two kinds of bakewell tarts, and the one we made consisted of a rich shortcrust pastry, filled with jam and a sort of almond-spongecake (frangipane).
I made an apple-pear-jam for my tart, and for the rest I did stick to the recipe. Which you can find on other blogs, like the ones of the hostesses I named before.
The result was very good. Sweet, soft, with a crisp crust. And it really needs the jam, we thought. Otherwise it would have been a little boring, the jam is a fine accent.
Nederlands:
De Daring Bakers uitdaging van juni werd gehost door Jasmine, van "Confessions of a cardamom addict", en Annemarie, van "Ambrosia and nectar". Ze hebben gekozen voor een traditionele engelse Bakewell tart (die ook wel bakewell pudding wordt genoemd). Dit recept gaat terug op een rijke historie die begint rond 1800 in Engeland.
Er zijn ruwweg twee soorten bakewell tart, en de soort die wij maakten heeft een stevige zandtaartbodem die gevuld wordt met jam en amandelsponscake (frangipane).
Ik heb appelperenjam gemaakt voor mijn taart, en voor de rest netjes het recept volgende gevolgd.
Recept
Voor een 23 cm taart, vorm: liefst met een geribbelde rand
Nodig: een portie zandtaartdeeg (zie recept)
bloem om je werkvlak te bestuiven
60 tot 250 ml warme jam of curd, afhankelijk van hoe sterk het smaakt.
Een portie frangipane (zie recept)
Een handvol geschaafde amandelen
Zandtaartdeeg:
Bereiding: 15-20 minuten
Rusten: 30 minuten minimaal
225 gram patentbloem
30 gram suiker
½ theelepel zout
110 gram echt koude boter (zelfs uit de vriezer)
2 eierdooiers
½ tsp amandelextract (optioneel)
15-30 ml koud water
Zeef bloem met suiker en zout. Rasp de koude boter grof en wrijf die er snel met je vingertoppen door.
Klop de dooiers even met amandelextract en werk het snel door de bloem. Blijf mengen terwijl je net genoeg koud water toevoegt om er een samenhangend en enigszins plakkerig deeg van te maken.
Maak er een schijf van, wikkel die in plasticfolie en zet minstens een half uur in de koelkast.
Frangipane
Voorbereiding: 10-15 minuten
125 gram zachte boter
125 gram poedersuiker
3 eieren
½ theelepel amandelextract
125 gram gemalen amandelen (dat heeft de natuurwinkel bij voorbeeld)
30 gram patentbloem
Mix boter en suiker 1 minuut samen, tot het lichtgeel en luchtig is.
Maak de zijkant van de kom schoon en voeg de eieren een voor een toe, elke keer kloppend. Het beslag zal eruit zien alsof het schift, maar geen paniek, het komt goed. Als alle eieren erin zitten, voeg je het amandelextract toe en mix je nog 30 seconden. Maak de zijkanten weer schoon.
Voeg, al kloppend, de gemalen amandelen toe en de bloem.
Samenstellen:
Leg het gekoelde deeg op een licht bebloemd oppervlak. Als het erg koud is, moet je het een kwartier laten liggen. Bebloem je deegroller en rol het deeg uit tot 5 mm dikte. Doe dit door vanuit het midden van je af te rollen en elke keer een kwartslag te draaien.
Leg de lap deeg dan in de vorm en snijd overtollig deeg weg. Hier kun je koekjes van bakken.
Zet 15 minuten in de vriezer.
Verwarm de oven op 200 graden.
Haal de vorm uit de vriezer en maak een gladde laag jam erin.
Bedek de jam met frangipane.
Zet 25 minuten in de oven, tot de taart bruint en zich blazen vormen.
Haal de taart er dan uit, en strooi er amandelschaafsel over.
Zet nog 5 minuten terug in de oven.
De voltooide taart heeft een goudkleurge korst en de frangipane ziet er getint, bubbelig en sponzig uit.
Haal uit de oven en laat op het aanrecht afkoelen. Serveer warm, met crème fraiche, slagroom of custardsaus.
Als je de taart snijdt, is de amandelvulling zacht en stevig, en de korst knapperig, niet taai.
==
Eerdere uitdagingen die ik aanging / prior challenges completed:
(cheesecake pops, opera cake, danish braid, filbert gateau, chocolate eclairs, lavash crackers, pizza, caramel cake, yule log, tuilles, chocolate valentino, lasagna Emilia Romagna, cheesecake, apple-almond-strudel)
10 opmerkingen:
Yummy! That looks great! You did a wonderful job. :)
Apple-Pear jam sounds delicious, and your tart looks gorgeous! Nicely done!
apple-pear jam - great idea! i'm sure it was delicious :)
Your frangipane looks really cakey and the tart looks beautiful. Great job!
Beautiful tart!! I love the idea of using apple pear jam =D. Yum!
Great job on this month’s challenge.
A beautiful tart! Great job!
Cheers,
Rosa
Your frangipane looks wonderful, great texture! And apple-pear sounds like an ideal partner for the almonds! Proficiaat!
What a perfect slice. That apple-pear jam sounds delish!
Apple-pear = heaven! Lovely!
Een reactie posten