29 juni 2008

Deense Vlecht (Daring Bakers juni)

(For a few words in English, scroll down)
Ergens in de afgelopen maand heb ik, samen met een heleboel andere Darin
g Bakers, een Deense Vlecht gemaakt. Dat is een gevlochten baksel van gegist bladerdeeg, gevuld met een zoet mengsel waar o.a. kardemom in zit. Natuurlijk kun je dit recept maken met elke willekeurige vulling, maar dan moet je wat ingredienten vervangen, zoals de sinaasappelsap en -rasp.
Mijn vlecht lukte op zich wel, en smaakte lekker, maar ik was niet tevreden over hoe het deeg was gerezen en mijn combi-magnetron kan het niet laten om niet-ronddraaiend gebak te laten verbranden. Soms verlang ik terug naar mijn gasoven! Ik denk niet dat ik nog eens Deens deeg maak. Ik zie het nut niet van het gegiste bladerdeeg, volgens mij kun je met gewoon bladerdeeg net zulke lekkere dingen maken.
Als je naar daringbakersblogroll.blogspot.com gaat, kun je zien wat andere Daring Bakers ervan gebakken hebben.

Maar goed, hier volgt een globale vertaling van het originele recept.


Deense vlecht (Danish Braid)
uit "The secrets of baking" van Sherry Yard


Deens deeg (voor twee grote vlechten)

18 gram droge gist

120 ml volle melk

60 gram suiker
schil van 1 sinaasappel, fijn geraspt
3/4 theelepel gemalen kardemom

1 1/2 theelepel vanille-extract

1/2 vanillestokje, doormidden gesneden en leeggeschraapt

2 grote eieren, gekoeld

60 ml verse sinaasappelsap
325 gram patentbloem

1 theelepel zout
225 gram koude, ongezouten boter
25 gram patentbloem


Deeg voorbereiden
Doe gist en melk in een mengkom en klop langzaam met een mixer.

Voeg suiker, sinaasappelschil, kardemom, vanille-extract, vanillezaadjes, eieren en sinaasappelsap toe, en mix goed.

Zeef bloem (de 325 gram) en zout op je werkvlak en maak een nette krater in het midden.

Giet de vloeistof in het midden en werk met je vingertoppen de bloem erdoor, vanuit het midden.
Als alles gemengd is, begin dan te kneden met de muis van je hand tot het deeg zacht is en makkelijk te bewerken, na een minuut of 6.

Als het deeg plakkerig is, voeg dan bloem toe.
Leg het deeg op een licht bebloemd oppervlak en dek af met een stuk plasticfolie.
30 minuten in de koelkast.

Boter voorbereiden

Doe boter en bloem samen in een mengkom en mix met de deeghaken op de middelste stand een minuut. Schraap alles weer bij elkaar en doe dat nog een minuut tot het glad en klontvrij is. Zet apart op kamertemperatuur.


Laagjesdeeg bereiden

Als het deeg 30 minuten koud heeft gelegen, leg het dan op een licht bebloemd oppervlak. Rol het deeg tot een rechthoek van 45 bij 30 cm, en een halve centimeter dik. Het deeg zou kunnen plakken, dus blijf het met bloem bestuiven. Niet te veel, en stof geregeld af.

Smeer de boter gelijkmatig over de rechtse 2/3 van het deeg. Vouw het onbesmeerde deel over de helft van de boter, en dan het rechtse derde over het middelste. Dit was de eerste toer. Houd bij hoeveel toeren je hebt gemaakt.
Leg het deeg op een bakvel, pak het in met plasticfolie en koel het 30 minuten.
Leg het deeg in de lengte op een bebloemd oppervlak. De open einden liggen links en rechts van je. Rol het deeg weer even groot uit als zonet, en vouw het op gelijke wijze. Geen boter toevoegen, dat zit er al in. Dit was de tweede toer. Koel weer 30 minuten.
Doe dit nog twee keer op dezelfde manier, totaal vier toeren.

Na de laatste toer tenminste vijf uur koud leggen, of zelfs een nacht.
Het deense deeg is nu klaar om te worden gebruikt.

Als je het niet binnen 24 uur gebruikt, vries het dan in: uitrollen tot 2,5 cm dik, strak in plasticfolie pakken, invriezen. Je kunt het daar 1 maand bewaren. Ontdooi het langzaam in de koelkast.


Appelvulling (voor twee grote vlechten)

4 fuji appels, of andere stevige, in stukjes van 0,5 centimter
1/2 mok suiker
1 theelepel kaneel

1/2 vanillestokje, de zaadjes

60 ml verse citroensap

60 gram ongezouten boter

Doe alle ingredienten behalve de boter in een kom. Smelt de boter in een koekenpan op matig vuur tot het lichtbruin is, een minuut of 7. Voeg dan het appelmengsel toe en bak al omscheppend tot de appels zacht en gekarameliseerd zijn, 10 tot 15 minuten.
Laat het mengsel op een bakvel compleet afkoelen voor je het gebruikt voor de vlecht. Je kunt het van te voren maken, bewaar het dan max. 3 dagen in de koelkast. Restjes kun je gebruiken voor over je toetje, voor muffins etc.

De vlecht maken

Nodig: de helft van het deeg, de helft van de vulling
Voor een eilaagje bovenop: 1 ei


Rol het deeg uit tot een rechthoek van 40x50 cm, 0,5 centimeter dik. Als het deeg elastisch is, laat het dan even rusten. Leg het op een bakvel.
Maak langs een lange kant parallelle, 12 cm lange sneden met een mes, met 2,5 cm ertussen. Doe dit ook aan de andere kant, mooi symmetrisch. Leg nu de vulling in het midden op het deeg. Vouw eerst de bovenste en onderste flap over de vulling. Leg nu rechts-links-rechts-links de strips over de vulling. Snijd overtollig deeg af en stop de eindjes in. Besmeer met het ei. Bedek de vlecht met ingevet plasticfolie. Laat 2 a 3 uur rijzen op kamertemperatuur, of tot het verdubbeld is in volume en luchtig aanvoelt. Dit kan best lang duren, wacht echt tot het goed gerezen is met bakken.
Verwarm de oven tot 200 graden celsius, zet een rooster in het midden van de oven. Bak 10 minuten, en draai dan het rooster om. Verlaag de temperatuur naar 180 en bak dan nog 15-20 minuten, tot het baksel goudbruin is.
Je kunt dit, goed ingepakt, twee dagen in de koelkast of een maand in de vriezer bewaren.

Tips:
Maak lange bewegingen als je het deeg uitrolt, geen korte.
Neem de koelperiodes in acht, die zijn nodig om de boter koel te houden, en de gluten tot rust te laten komen.

Pas op met te veel bloem bij het uitrollen. Lagen overtollige bloem belemmeren het rijsproces.

==

Ik heb met de andere helft van mijn deeg croissantjes gemaakt. Die waren lekker! Ze zagen er wat dik en lomp uit, maar dat mocht niet deren :-) Ze smaakten heerlijk op vaderdag-ochtend.

Some words in English:

This month I made a Danish Braid, together with a lot of Daring Bakers. It tasted fine, but my braid was a little burned. My croissants, made of the second half of the dough, were fat boys, but were a nice breakfast on father's day :-)
Check daringbakersblogroll.blogspot.com to see the other braids of this month.

Eerdere uitdagingen die ik aanging:

7 opmerkingen:

Clumbsy Cookie zei

Look at those great fat croissants!

Lorrie zei

yum! you did a wonderful job!

Tanya zei

Ooooh! Looks good!
Maybe I should make pan au chocolat with my next batch :drool:

breadchick zei

Congrats on completing your challenge this month.

Debyi zei

Your croissants look great! Yum.

Claire zei

Ooo...glad you enjoyed it on Father's day. You did a fantastic job! I personally think that the instructed baking time was a bit off.

Ben zei

Great job, I like your fat croissants they look so appetizing! Thank you for baking with us :)