2 januari 2010

Vanille-extract maken

Vanille-essence en vanille-extract zijn verschillende dingen. Vanille-essence is kunstmatig en bevat vanilline, geen echte vanille. Vanille-extract is natuurlijk, getrokken van echte vanille.
In Amerikaanse en Engelse recepten staat vaak dat je "pure / natural vanilla extract" nodig hebt.

Vanille-essence is in alle supermarkten in Nederland te koop. Maar in Nederland kun je moeilijk aan vanille-extract komen, en als je het kunt kopen, is het nogal duur. Voor 14,95 voor 118 ml kun je bij www.pannen.nl terecht (126,69 euro per liter). En bij www.fabulousfood.nl kost het 2,40 voor 38 ml (63,16 euro per liter).

Op de website Uit de Keuken van Arden vond ik een blogpost over het zelf maken van vanille-extract. Vandaag heb ik een 200-ml-flesje wodka gekocht (4,30 euro) en daar 3 opengesneden vanillestokjes van Oetker (à 1 euro) in gestoken. Nu heb ik over een paar weken voor 36,50 euro per liter natuurlijk vanille-extract! (Koel en donker bewaren.)

Overigens kun je zo ook vanillesuiker maken. Vanillesuiker uit de supermarkt bevat kunstmatige vanilline, maar als je een opengesneden vanillestokje in een potje suiker steekt, krijg je na verloop van tijd echte vanillesuiker.

Geen opmerkingen: