28 februari 2009

Chocolate Valentino

(voor de Nederlandse tekst even naar beneden scrollen)
Daring Bakers never need a reason to bake. But if there's a reason... we don't mind to use it. So on February 14th I baked a Chocolate Valentino (flourless chocolate cake) and served it to my love with self-made ice-cream after dinner. He did not jump up and embrace me - but that is just because he is a spoilt husband-of-a-daring-baker :-) We all loved the recipes and every one of us would have had a second piece - if I had let us :-)

This is what our hosts said: "The February 2009 challenge is hosted by Wendy of WMPE's blog and Dharm of Dad ~ Baker & Chef. We have chosen a Chocolate Valentino cake by Chef Wan; a Vanilla Ice Cream recipe from Dharm and a Vanilla Ice Cream recipe from Wendy as the challenge."

We were free to choose the flavour for the ice. While I was thinking this over, it simply popped up: PEPPERMINT ICE! I searched the internet for recipes, combined a few techniques, and ended with my very own recipe.
And these are the recipes of chocolate cake and peppermint ice - what a wonderful combination it was!

Chocolate Valentino
16 ounces (1 pound) (454 grams) of semisweet chocolate, roughly chopped
½ cup (1 stick) plus 2 tablespoons (146 grams total) of unsalted butter
5 large eggs, separated
Pan: any pan with an area of about 50 square inches. A heart-shaped one is best but not needed.

1. Put chocolate and butter in a heatproof bowl and set over a pan of simmering water (the bottom of the bowl should not touch the water) and melt, stirring often.
2. While your chocolate butter mixture is cooling, butter your pan and line with a parchment circle then butter the parchment.
3. Separate the egg yolks from the egg whites and put into two medium/large bowls.
4. Whip the egg whites in a medium/large grease free bowl until stiff peaks are formed (do not over-whip or the cake will be dry).
5. With the same beater beat the egg yolks together.
6. Add the egg yolks to the cooled chocolate.
7. Fold in 1/3 of the egg whites into the chocolate mixture and follow with remaining 2/3rds. Fold until no white remains without deflating the batter.
8. Pour batter into prepared pan, the batter should fill the pan 3/4 of the way full, and bake at 375F/190C
9. Bake for 25 minutes until an instant read thermometer reads 140F/60C.
Note – If you do not have an instant read thermometer, the top of the cake will look similar to a brownie and a cake tester will appear wet.
10. Cool cake on a rack for 10 minutes then unmold.

Peppermint ice
1 cup milk
6 tablespoons powdered sugar
1 cup heavy cream
3 teaspoons corn starch
some chopped chocolate to decorate
10 drops peppermint oil
2 egg yolks

In a bowl, mix egg yolks, corn starch and a few tablespoons of the milk.
Heat the rest of the milk until boiling. Add the sugar and let it dissolve.
Add corn-starch-mixture and keep stirring until it thickens.
Let it cool and stir from time to time.
Put it in the fridge until it is cold, then add the peppermint oil and the heavy cream.
Mix it in your ice cream machine as directed.
If you don't have a machine, do it this way:
Put your mixture in a bowl, in the freezer.
Take it out every 30 minutes to beat it with a mixer.
It should take 2 or 3 hours to make ice this way.

If you'd like to see what the other Daring Bakers did, check out our blogroll.
Some of my favorites are:
http://pastrybrush.wordpress.com
http://chefpaige.blogspot.com
http://www.cakeandcommerce.com

==

Daring Bakers hebben nooit een reden nodig om te bakken. Maar als er een reden is, dan vinden we het prima om die te gebruiken. Dus op 14 februari bakte ik een Chocolade Valentino (chocoladecake zonder bloem) en diende die op aan mijn geliefde met zelfgemaakt ijs. Hij sprong niet op om me te omhelzen, maar dat is alleen maar omdat hij een verwende echtgenoot van een Daring Baker is :-)
We vonden allemaal dat het heerlijke recepten waren en we zouden allemaal een tweede keer genomen hebben - als dat van mij had gemogen :-)

De gastvrouwen van deze maand waren Wendy van "WMPE's blog" en Dharm van "Dad - Baker & Chef". Ze hebben gekozen voor de Chocolade Valentino van Chef Wan, en twee vanille-ijs-recepten als voorbeeld.
We mochten zelf de smaak van ons eigen ijs kiezen. Toen ik erover na zat te denken, schoot het me gewoon te binnen: PEPERMUNT IJS! Ik heb op internet recepten gezocht, een paar technieken gecombineerd, en zo kwam ik aan mijn eigen recept.
Hier komen de recepten van chocoladecake en pepermuntijs - wat een geweldige combinatie was dat!

Chocolade Valentino
450 gram chocola van goede kwaliteit (ik gebruikte 1/3 puur en 2/3 melk van C1000 eigen merk)
145 gram ongezouten roomboter
5 grote eieren, gesplitst
Vorm: een 20 cm springvorm of een met een vergelijkbare oppervlakte en inhoud. Een hartvormige is natuurlijk heel toepasselijk maar niet noodzakelijk.

Hak de chocola in stukken.
Doe de chocola en de boter in een vuurvaste kom en zet die boven een pan met heet water, zonder dat de kom in contact komt met het water. Laat chocola en boter zo smelten en roer af en toe.
Laat het mengsel afkoelen.
Vet je vorm in en bekleed de bodem met bakpapier dat je ook invet.
Doe de eiwitten en eidooiers in aparte kommen, let erop dat die met eiwit vetvrij is.
Klop de eiwitten stijf maar niet langer dan nodig is.
Klop de dooiers glad, dat kan met dezelfde kloppers.
Roer de dooiers door de afgekoelde chocola. Als de chocola nog heet is, stolt je ei gelijk.
Schep voorzichtig 1/3 van de eiwitten door het chocolademengsel, en vervolgens ook de rest, tot geen wit meer zichtbaar is.
Doe het beslag in de vorm en bak 25 minuten op 190 graden.
De breipen-test werkt niet bij deze cake: hij moet namelijk nog nat zijn als de cake al klaar is.
Laat de vorm 10 minuten afkoelen op een rooster en haal de cake er dan voorzichtig uit.
Tijdens het afkoelen zakt de cake een beetje in, dat is normaal.

Pepermunt-ijs
250 ml melk
50 gram poedersuiker
250 ml slagroom
3 theelepels maizena
wat gehakte chocola als decoratie
10 druppels pepermuntolie
2 eierdooiers

Meng eierdooiers met maizena en een paar eetlepels van de melk.
Breng de rest van de melk aan de kook. Laat de suiker erin oplossen.
Voeg het maizenamengsel toe en blijf roeren tot het indikt.
Laat afkoelen en roer af en toe.
Zet in de koelkast tot het koud is en voeg dan pepermuntolie en slagroom toe.
Maak er ijs van met je ijsmachine.

Als je geen ijsmachine hebt, doe je het zo:
Zet het mengsel in een kom in je vriezer.
Haal het er elke 30 minuten uit en klop het met een mixer door.
Het duurt 2 a 3 uur om er ijs van te maken op deze manier.

Als je wilt zien wat de andere Daring Bakers hebben gemaakt, kijk dan eens op onze blogroll.
Dit zijn een paar van mijn favorieten:
http://pastrybrush.wordpress.com
http://chefpaige.blogspot.com
http://www.cakeandcommerce.com

==

Eerdere uitdagingen die ik aanging / prior challenges completed:


8 opmerkingen:

Cakelaw zei

Oooh, lovely, peppermint icecream! The little heart atop your cake is so cute - a nice touch!

Lisa zei

That's great that you invented your own ice cream 'by mistake'! Everything looks lovely..great job!

chef_d zei

I love peppermint--and it combines so well with chocolate!!

Lauren zei

Yum! Your cake looks amazing, and I love the heart design =D!

Jude zei

Mmm peppermint ice. Sounds a great accompaniment for the rich cake. Light and refreshing.

Medhaa zei

love the way your cake looks. great job

Erin zei

I love the little heart in the center of your cake. It is so cute. Thank you for linking to me :)

Elle zei

Peppermint is the perfect thing to go with your lovely Valentino cake. I love the little heart.