2 maart 2019

Barbecue chicken wings - Kast vol kookboeken 18

Als je grootkookboekenbezitter bent, en de Jumbo heeft een spaaractie voor een kinderkookboek, dan doe je daaraan mee. Ook als het kookboek volgeplakt moet worden met 100 stickers. Ook als op al die stickers mensen staan waar je nog nooit van gehoord hebt. Presentatoren, sporters, vloggers. Een kookboek is een kookboek.

En het is best een leuk kookboek geworden, dat "Helden in de keuken". Verschillende recepten wil ik wel een keer proberen. Vier, om precies te zijn. Hoewel ik van geen van de receptleveranciers in de verste verte weet wie het is :-)

Blueberry cheesy ijstaartjes van Jill Schirnhofer
Flexibami van Ronnie Flex
Makkelijke aardappeltaart van Monica Geuze
Thaise go go kokos-curry met gamba's van Steven Kruijswijk

Maar ik liet het boek dus aan mijn zoon van 11 zien. Hij bladerde het door en had zijn oordeel al klaar: daar zit niks bij wat ik wil maken. Tot hij langs de bbq chicken wings kwam. Die wilde hij zelfs NU GELIJK maken. En dus heeft hij in de voorjaarsvakantie gekookt. Voor het eerst. 
Hij heeft geleerd dat er ook bij koken stomme werkjes komen kijken (draadjes van de maiskolven trekken) en dat het niet leuk is als mensen niet aan tafel komen als je klaar bent met koken. Missie geslaagd!

Hier volgt het recept voor bbq chicken wings, het "favo food" van Churandy Martina. Een olympische hardloper. Ik heb niet alles letterlijk over genomen.



Bbq chicken wings
Voor 4 personen
35 minuten bereidingstijd en 2 uur marineren

Voor de marinade: doe in een grote schaal:
- 250 ml honing
- 250 ml ketchup
- 1 eetlepel suikerstroop
- 3 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 theelepel cayennepeper of chilipoeder
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
- zout (er staat niet hoeveel, doe maar een theelepel)
- 1 eetlepel azijn
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel worcestershire sauce
- 1 uitgeperst teentje knoflook
en roer alles goed door elkaar.

Doe 8 of 12 kippenvleugels in de marinade, schep goed om en laat 2 uur in de koelkast staan.
Zet de oven op 200 graden. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie tegen het druppen in de oven. Schuif deze onderin de oven.
Leg de vleugels op een rooster en schuif deze in het midden van de oven. Bereid je erop voor dat het een hels kwarwei is om het rooster weer schoon te krijgen, met een metaalsponsje. Misschien dat vooraf invetten helpt.
Zet de vleugels 25 minuten in de oven en dan 5 minuten onder de gril. 

Serveer met mais, appelmoes en iets aardappeligs: friet van zoete aardappel, aardappelpuree, gebakken aardappels, zoiets. 

Wij hebben de marinade enkele minuten laten koken, aangelengd met water en als barbecuesaus geserveerd. Dat koken is wel nodig voor de hygiene. De saus is erg scherp! Maar het was zo ontzettend veel marinade dat we er wel wat mee moesten doen :-)

En, was het lekker? Mijn zoon heeft zijn vingers erbij opgegeten! En de rest van het gezin heeft er ook van genoten. Vooral van de barbecuesaus!


Geen opmerkingen: