30 maart 2019

Zomerse spinaziestamppot (Kast vol kookboeken 23)

Klik hier voor meer informatie over het project "Mijn kast vol kookboeken".

In 2015, 2016 en 2017 organiseerden RTL en Lidl samen stamppotwedstrijden: de stampioenschappen. Als je op dat rare woord googlet, beland je bij bloggers die mee hebben gedaan met hun eigen recepten. Je leest verhalen over mensen die een recept naar Lidl stuurden, en vervolgens tot hun schrik een uitnodiging kregen om aan te schuiven bij Carlo's tv cafĂ©. 

De winnaar van de stampioenschappen 2015 was Jelmer Zuidema met zijn stampioni: een stamppot van zoete bataat, salami, paprika en champignons. Pizzastamppot, dus.
In 2016 won Christian Boomker, alias De Vuurmeester, met "poffertjes van stamppot boerenkool met zalm, creme fraiche en rode uienstroop". Dat was kennelijk het jaar van de haute cuisine.
En in 2017 was het de beurt van Hanne Clemens, zij maakte avocadostamppot met erwten, spinazie en feta. Heel gezond.

Naar aanleiding van de stampioenschappen zijn er drie boeken uitgegeven door de Lidl: "Heel Holland Stampt" deel 1, 2 en 3. De eerste twee delen zijn tamelijk zeldzaam, en verzamelaars plaatsen oproepjes om ze te pakken te krijgen. En het derde deel staat in mijn kast: "Heel Holland stampt 3, 40 nieuwe, hippe recepten voor en door thuiskoks". 

Het is een verschrikkelijk leuk boek. Het staat stampvol bijzonder creatieve recepten (pun intended).  Wat dacht je van vegetarische saucijzenbroodjes met uienstamppot erin? Of Griekse stamppot met ei, feta, olijven en zongedroogde tomaat? Of deze, hij heeft een rare naam (stampi goreng) maar is vast heel lekker: stamppot met bamigroenten en -kruiden, kip en ketjap...
Je kunt het zo gek niet verzinnen of iemand heeft geprobeerd of je het door aardappels kunt stampen. 

De Lidl kan ook prima uitleggen waarom stamppot zo leuk is: je kunt er stiekem heel veel groenten in stoppen. En achterin staat een hele leuke pagina met tips voor restjes stamppot: stop ze in kroketjes! Of in een maaltijdsoep, of in frittata. Gnocchi spreken me gewoonlijk wat minder aan, maar ik vind het een super creatief idee voor restverwerking. 

Wat het uiterlijk van het boek betreft: het heeft een hard, kleurrijk kaft. De binnenkant is gezellig versierd met het boerenbont-motief. Ik begreep dat Lidl ter gelegenheid van de stampioenschappen ook tijdelijk een boerenbontservies heeft verkocht. 
Elk recept heeft een mooie, grote foto,  en een extra tip voor variatie. Er staat een keurige inhoudsopgave in, en de recepten zijn ingedeeld in logische categorieen: simpel, buitenlands, traditioneel en chique. 

Het recept dat ik gekozen heb, is niet het recept dat mij het lekkerst leek, maar een die passend was voor de eerste lentedag in lange tijd: een zomerse spinaziestamppot met ei en ham. Hoewel ik de variatietip heb gebruikt om er gerookte kipreepjes in te doen, dus: met ei en kip. Het is een recept van Petra Kalsbeek, dat ze heeft uitgevonden met de wat-heb-ik-in-huis-methode.



Spinaziestamppot

1,25 kg kruimige aardappels
zout en peper
4 eieren
4 eetl melk
25 gram boter (dit is mij te veel boter voor een omelet)
5 eetl mascarpone
450 gram spinazie, vers en gewassen (600 kan de stamppot ook aan)
300 gram hamreepjes (of reepjes gesneden gerookte kip)
evt. kruiden voor door de omelet: peterselie, dille of koriander

1. Schil de aardappels, was ze en snijd ze in stukken van gelijke grootte. Kook ze in een ruime pan met een flinke laag koud water en wat zout afgedekt in ca. 20 minuten gaar.
2. Klop intussen de eieren los met de melk. Voeg eventueel kruiden toe. (Ik koos bladkoriander en dat was erg lekker.) Smelt de boter in een koekenpan en bak een omelet van de eieren. Laat afkoelen en snijd in reepjes of blokjes.
3. Giet de aardappels af en stoom op laag vuur de aardappels in een 1/2 minuut droog. (Dat betekent: zet ze nog een halve minuut op het vuur zodat het restant kookwater verdampt.) Voeg de mascarpone toe en stamp met de stamper tot puree. Schep op laag vuur de spinazie in delen door de aardappelpuree. Laat de spinazie goed slinken. 
4. Roer het grootste deel van de omeletblokjes en hamreepjes door de stamppot. Proef, en voeg naar smaak zout en peper toe. Laat de stamppot op laag vuur goed warm worden. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. 
5. Verdeel de stamppot over vier borden en garneer met de achtergehouden omelet en ham. 

Eet smakelijk!

En, was het lekker? Ik vond het een heerlijke, lichte stamppot. De mascarpone doet het heel goed in het gerecht! Maar de geur van de gerookte kipreepjes overtreft alles. Heerlijk in combinatie met spinazie en ei!

Overigens was de hoeveelheid meer voor vijf personen dan voor vier. 
En: de stamppot is goed vegetarisch te maken, ik heb voor mijn dochter vegetarische kipstuckjes geroosterd en erdoor geroerd.


Geen opmerkingen: