9 maart 2019

Chow Mein met kip en peultjes - Kast vol kookboeken 19

Voor meer informatie over het project "Mijn kast vol kookboeken", klik hier.

De supermarkt C1000 bestaat al niet meer sinds 2012. Ik heb die van ons omgebouwd zien worden naar Jumbo. Maar in haar erfenis laat ze dit boek na, dat in 2011 is uitgebracht. 
Ze hebben er echt hun best op gedaan. Een hard kaft met schuimvulling, een dubbel leeslint, pagina-vullende full-colour foto's bij elk recept, en een goed thema: werelds koken op z'n Hollands. 
Achterin staat een index per land  (35 landen) maar er is ook een inhoudsopgave per soort gerecht, van tapas tot nagerechten en van vleesgerechten tot gebak.

Het gaat om recepten die je op vakantie en in restaurants leert kennen, en die passen bij de Nederlandse smaak. Met betaalbare en in Nederland verkrijgbare ingrediƫnten. Geen moeilijke of tijdrovende recepten. Echt iets voor de nuchtere Hollander, dus :-)




De vorige eigenaar van dit boek heeft het echter nooit gebruikt, er zit geen vlekje op. Ik vond 'm in de kringloopwinkel van DSW Zoetermeer, De Springplank. En ik heb het recept van Chow Mein met Kip en Peultjes gebruikt. 

Chow Mein betekent gebakken noedels, in het Chinees. Daarom heb je de toevoeging "met kip en peultjes" wel nodig, anders weet je nog niks. Ik heb sommige dingen in het recept wat anders opgeschreven, maar het recept niet veranderd.

Het kost een half uurtje  om dit te maken.
Dit is wat je nodig hebt voor vier personen:

400 gram kipfilet
3 eetlepels sojasaus (dat is de basis van ketjap, maar niet hetzelfde)
3 eetlepels sesamolie
zwarte peper
250 gram eier-mie
250 gram peultjes
1 grote winterwortel (300 gram)
4 bosuitjes
2 tenen knoflook
1 rode peper, zonder zaadjes
3 eetlepels (wok-)olie



Bereiden:

Breng water aan de kook om de groenten in te blancheren en daarna de pasta in te koken.

Snijd de kipfilet in dunne plakjes.
Meng in een diep bord 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel sesamolie en royaal zwarte peper.
Meng de plakjes kip erdoor en laat 10 minuten marineren.

Halveer de peultjes.
Schil de wortel en snijd hem in heel dunne plakjes.
Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in stukken van 4 cm.
Haal de zaadlijsten uit de rode peper en snijd hem heel fijn.

Kook de peultjes en de wortel twee minuten in het water dat je had opgezet.
Schep ze eruit met een frituurschep of schuimspaan. Spoel af met koud water en laat goed uitlekken in een vergiet.

Kook nu de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking, in hetzelfde water, roer er na het afgieten de resterende twee eetlepels olie door, tegen het plakken. (Ik vind zelf 2 eetlepels te veel.)

Verhit 1 eetlepel (wok)olie in de wok, en roerbak de kipplakjes tot ze net gaar zijn. Haal ze uit de pan en leg op een bord.
Doe de andere 2 eetlepels olie in de wok, en roerbak knoflook, peper, wortel, peultjes en bosui twee minuten.  
Schep de mie erdoor, voeg de resterende twee eetlepels sojasaus toe, en roerbak nog 2 minuten. Schep de kip erdoor en warm nog even door. 

Opmerking: in het oorspronkelijke recept staat dat je de peper in ringetjes moet snijden en het gerecht ermee garneren. Ik heb hem kleingesneden en meegebakken.

En, was het lekker?
Er had wel wat meer smaak aan mogen zitten, maar het smaakte licht en gezond. De sesamolie laat duidelijk zijn stempel achter. Als je wilt dat het ook echt gezond is, zou ik zelf wat minder olie gebruiken dan het recept voorschrijft, en de hoeveelheid groente verhogen naar 800 gram voor 4 personen.

Bij de tips staat dat je ook tijgergarnalen of plakjes biefstuk kunt gebruiken.

Geen opmerkingen: