2 juni 2009

Apple-crumble

(for English, please scroll down)
Als wij een lichte maaltijd op het menu hebben staan, maak ik vaak apple-crumble als toetje. Dan eet iedereen zijn vingers op, en kan niemand meer "pap" zeggen. Hoe veel ik ook maak, het gaat altijd op.
Het is een knapperige laag kruimels op een zoete, zachte, warme onderlaag van gekookte appels en rozijnen, en je eet er vanillevla en slagroom bij. Heerlijk!

Voor de appellaag:
Schil drie appels en snijd ze in blokjes. Doe de blokjes samen met een paar eetlepels bruine basterdsuiker, een flinke hoeveelheid kaneel, een paar handjes vol rozijnen en twee eetlepels water in een pan en kook het min of meer gaar in een paar minuten.

Voor de kruimels:
Doe 150 gram bloem, 75 a 100 gram koude boter en 50 gram witte basterdsuiker in een kom en kneed het snel met de vingertoppen door elkaar, tot het kruimelig is met een paar grote klonten erin.

Verwarm de oven voor op 225 graden celsius, doe het appelmengsel in een bakvorm (bijv. een rechthoekige van 20 bij 25 cm), strooi de kruimels er overheen en bak 20 minuten.

Serveer warm, met koude vanillevla en verse slagroom.

==

English:
Apple crumble is a sweet dessert, which we often bake when eating a light meal. Afterwards everyone feels satisfied and stuffed :-) It's a crisp layer of crumbles over a sweet, soft and warm layer of apple and raisins. We serve it with cold vanilla custard and whipped cream. Wonderful!

Pre-heat your oven to 440 degrees Fahrenheit.

For the apple layer:
Peel three apples and cut them into pieces. Cook them in a saucepan with some tablespoons of brown sugar, some cinnamon, half a cup of raisins and two tablespoons of water, until the applepieces are soft.

For the crumbles:
Put 1.5 cup of flour, 2.5 ounces of cold butter and 4 tablespoons of white caster sugar in a bowl, and knead it quickly with the fingertips until it resembles crumbs, with a few big ones in between.

Put the apple in a baking tin (somewhere around 100 square inches), spread the crumbles over it, and bake for 20 minutes in the oven.
Serve hot, with cold vanilla custard and fresh whipped cream.

Geen opmerkingen: