20 februari 2009

Eendenlevermousse in een gemberkoekje?

Vanavond mochten we uit eten met de raadsfractie waar ik voor werk. Er was gereserveerd bij Hoeve Kromwijk, aan de Voorweg in Zoetermeer. Dat is een behoorlijk luxe restaurant, waar je dus ook moet zorgen dat je de broodjes vooraf opeet, anders ga je niet met een gevulde maag naar huis. Hele lekkere, verse, warme broodjes, trouwens.
De smaakcombinaties waren steeds verrassend en soms ronduit vreemd. Het vlees zo mals - ik denk niet dat ik dat ooit zo zal leren klaarmaken. Als je thee bestelde, kreeg je een theekaart met beschrijving van smaak, geur en afdronk en daarna een theepotje met losse thee en een ingebouwde zeef.
Dit is wat we aten, het verrassingsmenu:

Appetizer: een klein glaasje met mousse van serranoham en portsaus (hoe verzin je het?)
Voorgerecht: rauwe tonijn (gelakt met rijstwijn) met rucolasla, een dikke garnaal en een gemberkoekje gevuld met eendenlevermousse. Dat was wel het gekste van vanavond, en die mousse smaakte ook niet lekker. De rauwe tonijn leek qua structuur op stevige haring, een vreemde ervaring.
Hoofdgerecht: boterzachte kalfs-rib-eye met een kruidige paddenstoelensaus, wortelpuree, aardappelpoffertjes en iets met ongedefinieerde groene groente. Die poffertjes wil ik ook wel eens proberen te maken, een leuke variatie op aardappels.
Nagerecht
: een heerlijk klein gebakje van banaan, kokos en chocola, met een bolletje rum-rozijnen-ijs en een knapperig dun koekje.
En dan nog koffie toe om bij te komen :-)

Het is best een ervaring om zo luxe te eten. Ik zou er zelf niet voor kiezen, maar het proeven van onbekende dingen, smaakcombinaties beoordelen en zo goed verzorgd worden, dat is leuk om eens mee te maken. Voor wie van zo'n experimentele, chique keuken houdt, is Hoeve Kromwijk een heel goed restaurant. Maar de boeiende gesprekken over politiek die wij er vanavond bij hadden, die zijn er niet bij inbegrepen :-)

Geen opmerkingen: