7 februari 2009

Poffertjes

Een van de huiselijkste dingen die ik me voor kan stellen is zelf poffertjes bakken. Met boekweitmeel, roomboter en poedersuiker. En dan die kinderen zien smikkelen tot ze geen pap meer kunnen zeggen. Heerlijk!
En dit is hoe ik ze maak.

Nodig: een poffertjespan (20 cent op de rommelmarkt, tien jaar geleden)
125 gram gewone bloem
125 gram boekweitmeel (ja, je kunt dat ook door bloem vervangen, maar dat is minder lekker)
1 ei
250 ml halfvolle melk
250 ml water
5 gram instant gist
50 gram roomboter, gesmolten maar niet bruin
zout, suiker

Hiervan maak je er ongeveer 75.

Zeef bloem en boekweitmeel boven een kom en meng met de gist.
Doe de melk, de gesmolten boter en het ei erbij en mix er een stevig beslag van.
Giet er al mixend water bij. Laat het beslag af en toe van een soeplepel lopen, en stop met water toevoegen als het beslag meer vloeibaar dan dik is. Het moet echt als yoghurtdrank van de lepel lopen, niet als yoghurt.
Doe er een eetlepel suiker en een theelepel zout bij en roer goed.
Laat het beslag op een warme, tochtvrije plek rijzen, onder een natte doek. Laat een half uur staan.

Leg twee sateprikkers klaar, zet een bord op een pan heet water, houd keukenpapier bij de hand en zet een bakje olie klaar.
Doe het beslag in een poffertjesbeslagspuitfles (haha) of in iets anders waarmee je snel en nauwkeurig kunt gieten.
Vet de poffertjespan goed in met olie en laat hem heet worden. Goed heet.
Giet snel alle kuiltjes van de pan helemaal vol. Als de pan heet genoeg is, zal de eerste aan de randjes al beginnen te stollen als je daarmee klaar bent. Ze moeten gekeerd worden als de bovenkant nog nat is, zodat ook de onderkant bol in het kuiltje loopt. Als ze niet goed rijzen, zijn ze nog best lekker, maar laat dan bij de volgende ronde de pan heter worden. Het keren doe je door er een sateprikker onder te wippen en met de andere het poffertje om te duwen. Werk zo snel mogelijk.

Als je ze allemaal gedraaid hebt, zou het eerste poffertje alweer goudbruin moeten zijn en dus kun je ze er gelijk uit halen en op het hete bord leggen.
Houd ze warm terwijl je verder bakt. Vet voor elke ronde de pan opnieuw in.
Serveer met een blokje roomboter dat je laat smelten door de warmte van de poffertjes, en met een royale laag poedersuiker.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: