17 december 2008

Zoete koffiebroodjes

Maanden geleden stond er op Tastespotting een prachtige foto. Het waren Philadelphia Sticky Buns, een soort plakkerige, zoete koffiebroodjes. Al die tijd heb ik het recept bewaard in de nog-eens-naar-kijken-map. Tot ik deze week iets moest bedenken om te bakken voor een pot-luck-lunch. De koffiebroodjes! Ik ging terug naar het recept - om daar te ontdekken dat het recept ontbrak. Foto's, ja, ingredienten, ja, maar geen recept! Met wat zoeken op internet heb ik de boel kunnen reconstrueren, en hier is het resultaat!

Dit heb je nodig voor het gistdeeg van de rolletjes:
80 ml melk
50 gram kristalsuiker
½ theelepel zout
60 gram roomboter
60 ml water van 40 a 45 graden Celsius
7 gram gedroogde gist
1 ei
ca 300 gram patentbloem

Nodig voor de vulling:
60 gram roomboter, kamertemperatuur
100 gram lichtbruine basterdsuiker
75 gram rozijnen
kaneel naar smaak

Voor op de bodem van de vorm:
60 gram roomboter op kamertemperatuur
50 gram lichtbruine basterdsuiker
12 halve walnoten

Vorm: bij voorbeeld een rechte vorm van 20 bij 25 cm, met een hoogte van zo'n vijf centimeter.

Bereiding van het gistdeeg:
Verwarm de melk in een kleine pan tot je aan de randjes kleine belletjes gaat zien. Haal de pan van het vuur en doe de suiker, het zout en de boter in het pannetje. Roer tot de boter helemaal gesmolten is. Ga verder als dit mengsel handwarm is geworden, je komt al een heel eind door er koude boter in te doen.
Meng 200 gram van de bloem met de gist, voeg dan het warme water, het melkmengsel en het ei toe en kneed dit glad met de kneedhaken van je mixer. Voeg dan lepel voor lepel de rest van de bloem toe en houd meteen op als je ziet dat het deeg een bal gaat vormen en goed loskomt van de kom.
Haal het deeg uit de kom en kneed het op een bebloemd oppervlak tot het deeg elastisch en glanzend is.
Vet een kom in, leg het deeg daarin en draai het even om en om om het met olie te bedekken. Dek de kom af met een natte doek en laat het deeg op een warme, tochtvrije plek 60 tot 90 minuten rijzen. Het deeg moet in die tijd ongeveer in volume verdubbelen.

Bereiding van de bodembedekking:
Terwijl het deeg staat te rijzen, kneed je met een paar vingers de basterdsuiker en boter voor de bodembedekking door elkaar. Smeer de bodem van de vorm hiermee gelijkmatig in. Maak met een mesje een verdeling in 12 vakjes, en leg de walnoten elk in het midden van een vakje. Zet de vorm weg.
De vulling:
Als het deeg gerezen is, rol je het op een met bloem bestoven doek uit tot ca 30x40 cm. Smeer in met de boter die voor de vulling is. Strooi de suiker erover en de rozijnen, en daarna kaneel naar smaak.
Rol de lap vanaf de lange kant stevig op. Snijd met een scherp mes zonder kartels het deeg in 12 plakken, zonder te duwen, zodat de plakken mooi recht blijven. Leg de 12 plakken met een snijkant naar boven op de walnoten. Dek de gevulde vorm losjes af met ingevet plasticfolie, en zet hem 60 tot 90 minuten op een warme plaats, om te rijzen. De vorm moet zich helemaal vullen met deeg.

Het bakken:
Verwarm de oven op tijd voor tot 190 graden Celsius, en bak de broodjes 25 tot 30 minuten, tot het deeg van boven goudkleurig is. Laat de vorm 1 minuut staan buiten de oven, en keer hem dan om boven een passende serveerplank, haal de vorm van het brood af. Nu is de onderkant met de walnoten de bovenkant geworden.
Door de bodembedekking zullen de broodjes plakkerig en gekarameliseerd zijn van boven. Bij voorkeur warm serveren, maar niet gelijk na het bakken, anders kun je maagklachten krijgen door de gist.

Geen opmerkingen: