10 december 2008

Volkoren oliebollen

Ik kan niet wachten tot ik met goed fatsoen weer oliebollen kan gaan bakken. En om eerlijk te zijn: ik maak ook wel eens in de zomervakantie oliebollen, gewoon omdat ik er trek in heb. Omdat wij hier in huis zo veel mogelijk volkoren meel gebruiken, maken we ook de oliebollen gedeeltelijk volkoren. En eerlijk waar: onze kinderen vinden die lekkerder dan witte!

Hier volgt het recept voor zo'n 20 à 25 oliebollen.

300 gram volkoren meel, 200 gram bloem
10-12 gram instantgist, meer als je gist niet nieuw meer is

10 gram zout
25 gram lichtbruine basterdsuiker
150 ml bruin bier (kamertemperatuur)

350 ml melk (kamertemperatuur)

50 gram gesmolten en weer afgekoelde boter (kamertemperatuur)
1 ei (kamertemperatuur)
200 gram rozijnen en een halve appel in stukjes, beide in wat bloem geschud
kaneel naar smaak

Maak een glad deeg van alle ingredienten behalve de appel en rozijnen, door eerst de droge te mengen, en dan de natte er goed door te mixen. Laat het deeg 15 minuten rusten. Roer dan de appel en rozijnen erdoor. Laat het deeg 60 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats, onder een vochtige doek en in een ruime kom.
Verwarm plantaardige olie (geen frituurvet) tot 180 graden. Maak met een ijslepel, die je vooraf even in de olie houdt, mooi ronde en even grote bolletjes deeg en laat die in het vet zakken. Als de oliebollen aan de onderkant bruin zijn, draaien ze meestal vanzelf om, maar het kan geen kwaad even te helpen als de eerste eenmaal is gedraaid. Het frituren duurt zeker een minuut of vijf, anders zijn ze niet goed gaar van binnen.

Eet smakelijk!

1 opmerking:

Mikelodeon zei

Hee leuk deze volkoren oliebollen, ik maak ook regelmatig 'olie'bollen en varieer met de ingredienten, voeg noten en agavesiroop toe omdat ik geen suiker wil gebruiken. Ook heb ik ontdekt dat je ze prima in de oven kunt bakken ipv in de olie.Ik gebruik daarvoor kleine muffinbakplaten maar grote kunnen natuurlijk ook ;-)