27 september 2008

Volkoren chips (lavash crackers)

(For some words in English, scroll down.)
In september hebben de
Daring Bakers chips gemaakt. Ik had dat niet gelijk in de gaten, want de uitdaging heette "Lavash Crackers". Toen ik ze gemaakt had, zei ik: dit lijken wel chips! En wat blijkt... engelstaligen noemen chips... crackers!
Goed, ik heb dus chips gemaakt. Niet van gefrituurde aardappels, maar, heel gezond, van volkorenmeel. En echt - ze waren erg lekker, en heel knapperig.

De bedoeling van de DB-uitdaging was, dat we van meel chips/crackers zouden maken, naar keuze wel of niet glutenvrij, en een dip daarbij, die veganistisch moest zijn. Dat wil zeggen: helemaal zonder dierlijke producten.
Mijn chips waren niet glutenvrij, maar volledig volkoren, en mijn dip was Appelchutney, en die was dus veganistisch.

En voor wie zich afvraagt wat "lavash" is: dat is een plat broodsoort dat veel gebruikt wordt in landen als Armenie en Iran. Als je het dik uitrolt, krijg je brood, als je het dun uitrolt, krijg je chips, en daar zit dan bijv. een stadium tussenin wat wij in Nederland cracker zouden noemen. Zie voor verdere informatie
http://en.wikipedia.org/wiki/Lavash.

Hier volgen de recepten van mijn volkoren chips en appelchutney.


Volkoren chips


190 gram volkoren meel

4 gram zout
2 gram instantgist

20 gram suiker

15 gram zonnebloemolie
115 ml water

kruiden


Maak een deeg van de ingredienten, zonder de kruiden, en houd wat van het water achter.

Voeg zo veel van het water toe dat het deeg niet meer plakt maar wel een consistent geheel wordt.
Kneed dit stevig, 10 tot 20 minuten. Een kneedhaak in een krachtige keukenmachine kan je daarbij helpen, maar de laatste minuten zul je toch echt zelf moeten doen.

Sla en stomp het deeg krachtig, bijv door ermee op je aanrecht te slaan.
Als je in een stukje van het deeg een lichtdoorlatend venstertje kunt trekken zonder dat het deeg breekt, dan is het klaar.

Het is geen enkel probleem om het deeg af en toe te laten rusten tussen het kneden door, sterker nog: dat is goed om de gluten te laten relaxen.

Smeer een kom in met olie, leg de bal deeg erin en laat hem even rollen om hem helemaal met olie te bedekken, tegen het uitdrogen. Laat het deeg zo anderhalf uur op een aangenaam warme plek rijzen, of een nacht in de koelkast. Het moet ongeveer verdubbelen in volume.
Vet twee flinke stukken bakpapier in met olie, en rol het deeg daartussen dun uit met een deegroller. En met dun bedoel ik dun. Hoe dunner je het uitrolt, hoe knapperiger je chips straks zijn.

Ik heb hiervoor de pastamachine gebruikt, waarbij ik de stand opvoerde van 1 tot 7. Dat werkte heel erg goed, maar je moet je deeg wel af en toe met meel bepoederen.
Als het deeg klaar is, snijd het dan op het bakpapier (met een pastasnijder of een scherp mes) in de vorm die je wilt. Bijvoorbeeld driehoekjes a la tortillachips.

Bestrijk het deeg met water (liefst met een kwastje) en strooi er kruiden naar keuze op. Maar bijv. parmezaanse kaas is ook een mogelijkheid. Experimenteer erop los!

Mijn kruidenmengsel bestond uit knoflookpoeder, gemberpoeder, chilipoeder, poedersuiker en kruidnagelpoeder, omdat dit mengsel goed bij appelchutney past.

Verwarm de oven voor op 175 a 180 graden celsius.
Bak de chips/crackers 15 tot 20 minuten, tot ze bovenop gelijkmatig beginnen te kleuren.

Laat even op de bakplaat afkoelen en breek ze op de voorgesneden lijnen in stukken.

Opmerking:
Je kunt dit deeg ook best zonder gist maken als je er geen plat brood van maakt, maar chips. Dan hoef je ook minder lang te kneden, gewoon zo goed dat het niet stuk gaat bij het bewerken.

Appelchutney

4 appels, in stukjes
1 ui, grof gehakt
2 tenen knoflook, gehakt

5 cm verse gember, geschild en gehakt of een paar gemberbolletjes, gehakt
2 rode chilipepers, zonder zaadjes, gehakt

100 gram rozijnen
1 ½ dl. witte azijn

150 gram bruine basterdsuiker

12 kruidnagels

1 theelepel zout


Doe alle ingredienten in een pan.
Breng het geheel aan de kook en kook het op heel laag vuur zonder deksel ca. 1 ½ uur. Roer af en toe om, tot de massa flink ingedikt, maar nog vloeibaar is. Doe de hete chutney over in schone potten, bewaar tot gebruik in de koelkast.


Het roosje dat je ziet op de chutney, is een opgerolde appelschil. Als je een appel zorgvuldig en gelijkmatig in een keer helemaal afschilt, en je rolt die schil netjes op, dan krijg je dit vanzelf.

==

Het recept voor de lavash crackers staat in "The Bread Baker's Apprentice: Mastering The Art of Extraordinary Bread", van Peter Reinhart. Daarin vind je veel meer informatie, ook over de glutenvrije variant.

De uitdaging van deze maand werd ons aangeboden door Shellyfish, de blogster van www.shellyfish.wordpress.com. Bedankt, Shellyfish!

==

A few words in English:
This month, the Daring Bakers made Lavash Crackers, using a recipe from "The Bread Baker's Apprentice: Mastering The Art of Extraordinary Bread", by Peter Reinhart.
For information about lavash, visit wikipedia, or buy Reinhart's book :-)
To read the full recipe used by the Daring Bakers, visit one of the English blogs on the
blogroll.

I made wholewheat crackers, and combined it with Apple chutney. Here's the recipe of my chutney:
4 apples, in cubes
1 onion, chopped
2 cloves of garlic, chopped
2 inches of fresh ginger, peeled and chopped
2 red chilipeppers, without seeds, chopped
2/3 cup raisins (100 grams)
2/3 cup white vinegar (150 grams)
3/4 cup brown sugar (150 grams)
12 cloves
1 tsp salt

Combine all ingredients in a saucepan.
Boil it without cover for 1 1/2 hours, on a very low flame.
Stir it every now and then, while it thickens.
Put the chutney into clean jars, and store it cool.

(The rose you see on the first picture, is an appleskin-rose. Just skin an apple with care, make a roll of the skin and this is what happens!)

It was real fun to make crackers, and I have done it several times during this month. I will certainly use this recipe many, many times, as it is something you can eat without worrying about fat or calories, and you can give it any sweet or savory taste you can dream of.
Well done and thank you, host-of-the month: Shellyfish from
www.shellyfish.wordpress.com!

==


Eerdere uitdagingen die ik aanging / prior challenges completed:


April 2008:mei / May 2008:juni / June 2008:


juli / July 2008:augustus / August 2008:

4 opmerkingen:

Anoniem zei

All of your challenges look great! Nice work. I wish I could read your post and enjoy your writing, too.

Eat4Fun zei

Your lavash crackers look very delicious!

Lauren zei

Your lavash looks amazing, great job!!

oonsky zei

wat schitterend challenges heb je allemaal gemaakt! En ook leuk om Nederlands weer te lezen en (probeer) te schrijven. Goed gedaan hoor! Ik wil graag je website in mijn links doen als je dat niet erg vindt?