15 mei 2019

Chocoladeslof - een nieuw recept

Mijn jarige tienerdochter vroeg me om een chocoladeslof te maken. Omdat internet me niet verder hielp met een recept, heb ik er zelf een bedacht. 
Ik heb hiervoor onder andere basisrecepten voor banketbakkersroom en sloffendeeg van RutgerBakt.nl aangepast.

Hou je vast! Chocoladeslof!

Chocoladesloffendeeg, chocoladebanketbakkersroom, chocoladebrokjes, chocoladeslagroom, chocolade-hazelnootballetjes en chocoladestreepjes. Hier gaat elke chocoholic van watertanden! Mijn gezin was erg enthousiast over het resultaat.



Chocoladesloffendeeg
Normaalgesproken bak je een sloffenbodem met een laagje amandelspijs. Doordat je een randje open laat, vormt de slof zich als een bakje. In dit geval wordt hij gebakken met banketbakkersroom. Dat geeft hetzelfde effect, en de rest van de banketbakkersroom kun je op de gebakken slof spuiten.

125 gram bloem
10 gram cacao
1 theelepel bakpoeder
50 gram kristalsuiker
40 gram lichtbruine basterdsuiker
1/8 theelepel zout
90 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
1/2 eierdooier

Meng bloem t/m zout, voeg boter en dooier toe, en kneed alles snel tot een samenhangend deeg. Zodra je een bal kunt vormen, ben je klaar. Leg het deeg een uur afgedekt in de koelkast.

Chocoladebanketbakkersroom
Dit is gewoon banketbakkersroom, maar aan het eind smelt je er nog chocola door. Dit recept is genoeg voor een laagje meegebakken en een laagje "vers".

250 ml melk (namelijk 225 plus 25)
50 gram suiker
1 eierdooier
20 gram maizena
60 gram pure chocola

Hak de chocola grof en doe in een kom.
Breng 225 ml van de melk aan de kook.
Meng ondertussen 25 gram melk met suiker en eierdooier in een mengkom.
Roer de maizena hierdoor, maak een glad papje.

Giet de helft van de hete melk in een dun straaltje bij het maizenapapje, terwijl je voortdurend goed roert. Giet dit nu allemaal terug in de melkpan en breng weer aan de kook, blijf voortdurend roeren. Zodra het mengsel mooi indikt, is het klaar. 
Giet de banketbakkersroom op de gehakte chocola en roer tot het egaal bruin is.
Dek af met plasticfolie, zorg dat het folie het oppervlak raakt om vel-vorming te voorkomen. Laat afkoelen.

De bodem bakken
Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Leg een sloffenvorm op een bakplaat met bakpapier. 
Rol het sloffendeeg met een deegroller ongeveer zo groot uit als de vorm, en leg het als een gladde deegplak in de vorm. Geen opstaande randjes maken.

Smeer de helft van de banketbakkersroom op het deeg, maar laat een rand van een centimeter over. Daar vormt zich straks de rand van de slof. 

Bak de bodem in 23 tot 28 minuten gaar, dat hangt een beetje van je oven af. 
Laat enigszins afkoelen met de sloffenrand er nog om, haal de rand eraf als het deeg nog een beetje warm is, dan laat hij goed los.

Dit is een sloffenvorm.
Als je het recept verdubbelt,
|kun je het bakken in een 24 cm springvorm.


De slof optuigen
Nog nodig: 
6 blokjes pure chocola, en nog wat extra als je gesmolten chocola op je slof wilt
250 ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
1 zakje slagroomversteviger
flinke theelepel cacao
8 hazelnootchocoladeballetjes, of andere leuke choco-decoratie

Hak de blokjes chocola grof.
Als de slof is afgekoeld, strooi je de chocola erover, en dan  spuit je de andere helft van de banketbakkersroom er netjes op. 
Als je geen spuitzak wilt gebruiken, kun je ook de gehakte chocola door de rest van de banketbakkersroom roeren, en die er dan op smeren.

Klop nu de slagroom stijf, voeg halverwege vanillesuiker en slagroomversteviger toe. Voer de snelheid langzaam op, en verlaag de snelheid ook weer stapsgewijs als je het punt nadert dat de slagroom stijf is.

Roer door de helft van de slagroom een flinke theelepel cacao. 

Spuit de slagroom in 16 toefjes op de taart, afwisselend wit en bruin.
Garneer de donkere toefjes (die zijn steviger door de cacao). 
Sprenkel eventueel nog wat gesmolten chocola over de slof. Als je daar geen speciale hulpmiddelen voor hebt, doe het dan in een klein plastic zakje waar je een heel klein puntje af knipt. Oefen even op een bord. 

(Kleine hoeveelheden chocola smelten: doe de blokjes in een magnetronbestendig bakje, zet een minuut op vol vermogen in de magnetron, roer.
Doe nu elke keer een halve minuut, en roer. Herhaal tot de chocola gesmolten is.)

Snijd de slof nu tussen de toefjes door in acht plakjes. Als je van grotere stukken houdt, garneer je de slof zo dat je hem netjes in zes stukken kunt snijden.

Geen opmerkingen: