4 juni 2019

Pizza "Engels Ontbijt" - Kast vol kookboeken 34A

Pizza. Wie houdt er nou niet van?
Vanavond hoefde ik alleen eten te maken voor man en zoon, en daarom wilde ik als verrassing pizza maken. Meestal maak ik dan een plaatpizza met tomatensaus en salami, en de andere helft met ham en ananas. Maar omdat ik met het Kast-vol-kookboeken-project bezig ben, pakte ik er een pizzakookboek bij, om iets originelers te maken.

Het boek dat ik pakte, heet (je raadt het al) "Pizza", en is geschreven door Silvana Franco. Silvana is een Britse tv-presentator en chefkok, van Italiaanse afkomst. Waarschijnlijk is ze dus te vertrouwen met de Italiaanse pizzatraditie :-)

Het is maar een dun boekje, met dertig recepten. Voorin staan de basisrecepten voor pizzadeeg en tomatensaus, om te gebruiken bij de recepten die volgen. Het begint met pizza marinara en pizza margherita, maar het wordt al gauw origineler, bijvoorbeeld met een vegetarische aardappelpizza, en een pizzasandwich met parmaham.
Achterin het boek staan tot mijn verrassing drie zoete pizza's.... en zo kwam ik op het idee om pizza als hoofdgerecht en pizza als nagerecht te eten.

Eerst een Pizza "Engels ontbijt", met worst, spek, champignons, ei en tomaten, en dan een aardbeien-pizza. De eerste beschrijf ik in dit bericht, 34A, de aardbeienpizza komt in het volgende bericht, 34B. Ik kan alvast verklappen dat de geur van de aardbeienpizza bedwelmend is! Ik zit naast de restanten te typen en van de geur te genieten.

Voor de hartige en de zoete pizza gebruik je hetzelfde basisrecept. Dus heb ik drie basisporties deeg gekneed, twee voor het hoofdgerecht en een voor het nagerecht. Het recept hieronder is omgerekend naar mijn plaatpizza en licht aangepast aan mijn werkwijze.



Pizza "Engels Ontbijt"
Voor een plaatpizza van 35x35 cm 
De hoeveelheid is genoeg voor vier grote tot acht kleine eters


Nodig
500 gram patentbloem
1 theelepel zout
2 zakjes gedroogde gist
4 eetlepels olijfolie
250 gram lauw water

4 theelepels grove mosterd
4 theelepels ketchup
10 kleine tomaten (bijv. cocktail trostomaten van 4 cm)
8 chipolata worstjes
een paar plakjes spek
10 middelgrote kastanjechampignons, in helften of plakken
een paar eieren, naar smaak
wat olijfolie om mee te besprenkelen
versgemalen zout en peper
evt. verse peterselie om mee te bestrooien

Verwarm de oven op tijd voor, op 200 graden.

Meng bloem en zout, en meng dan gist erdoor. 
Doe olie en water erbij, en kneed tien minuten met de hand of vijf minuten met een sterke staande mixer tot een glad, elastisch deeg. 
Doe een paar druppels olie in een kom, en laat de bal deeg er even in ronddraaien, zodat het een laagje krijgt tegen het uitdrogen. 
Laat een uur rijzen onder een doek.

Druk de lucht eruit, en rol het deeg uit ter grootte van de bakplaat.
Leg het deeg op de ingevette bakplaat.
Smeer de mosterd erop en vervolgens de ketchup. 
Halveer de tomaten en leg ze erop, 
leg ook de worstjes in hun geheel, de champignons, en het spek in reepjes, erop.

Besprenkel met de olie en bak ze 15 minuten op 200 graden.
Haal uit de oven en verhoog de temperatuur naar 220 graden.
Breek de eieren boven de pizza, laat de dooiers heel. 
Als je de acht worstjes in vier rijen van twee hebt gelegd, kun je bijvoorbeeld drie eieren breken, in het midden van elke baan tussen de worstjes een. Strooi er rijkelijk verse peper over, en wat zout.

Bak de pizza nu nog 10 minuten op 220 graden. Ik heb zelfs 20 minuten gedaan, om de pizza mooi bruin te krijgen en zeker te weten dat ik geen rauw ei serveer. 
Bestrooi als je wilt met verse peterselie. 

Eet smakelijk!

==

En, was het lekker? 
Mijn zoon en ik waren erg enthousiast.  Bezuinig vooral niet op de mosterd-met-ketchup, want dat is er heel lekker bij en geeft de bodem smaak. De zachte gegaarde tomaten zijn heerlijk, en de overall combinatie is heel goed. 
Mijn man miste genoeg groente - zoals dat hoort bij een Brits ontbijt - dus als je dat ook vindt, serveer er dan lekkere verse groente bij, of een rauwkostsalade.

==

Voor meer informatie over mijn project "Mijn kast vol kookboeken", klik hier.

Geen opmerkingen: