24 oktober 2007

Preitaart met mosterdsaus

Nu zal ik jullie onthullen wat mijn lievelings-avondmaaltijd is....
Zoals jullie inmiddels weten ben ik nogal into-taarten, dus blijven we in die sfeer :-)
PREITAART met MOSTERDSAUS.


Snijd 400 gram varkenslappen in stukjes. Doe dit in een schaal met een scheut olie, 2 theelepels mosterd, wat peper, zout en kerrie. Roer goed door en laat dit staan.

Voor het deeg: 200 gram
bloem, 4 gram droge gist, 1 dl lauw water, 3 eetlepels olie, 1 theelepel zout. Kneed hier een deeg van dat net niet meer aan de handen plakt. Te nat: meer bloem, te droog: meer water. Met de kneedhaken van de mixer ben je met een minuut of 6 klaar, met de hand moet je even flink doorkneden tot het dus niet meer plakt.
Laat dit deeg rijzen op een warme, tochtvrije plek, met een natte doek over de kom. Niet in een werkende magnetron.

Verwarm je oven tijdig voor op 220 graden.

Snijd drie gewone, vier dunne of twee hele dikke
preien in roerbakgrootte. Roerbak de prei in een wok tot het geslonken is. Laat het daarna goed uitlekken in een zeef, of laat zelfs de slacentrifuge het werk doen. Als de prei te nat is, wordt je bodem straks pap.

Laat het vlees een beetje uitlekken met een schuimspaan, en roerbak het vlees gaar, voeg dan de gare prei toe, en een halve eetlepel mosterd en een grote eetlepel creme fraiche. Breng op smaak met peper en zout. Dit is je vulling.

Maak nu de saus: smelt 30 gram boter zachtjes in een pannetje met dikke bodem, maar laat het niet bruin worden. Voeg als het vloeibaar is 30 gram bloem toe en roer dit tot een egale massa. Laat dit op heel laag vuur 3 minuten garen. Voeg nu beetje bij beetje 0,3 liter melk toe, terwijl je met een garde blijft roeren, en na elke scheut wacht tot de saus indikt. (Dit is bechamelsaus.) Als alle melk erdoor is, laat je de saus tegen de kook aan komen en haal je hem van je fornuis. Smelt er nu 6-8 kaasschaafplakjes kaas door, en twee grote eetlepels parmezaanse strooikaas. Roer tot dit erdoor gesmolten is. Voeg nog een halve eetlepel mosterd toe. Als je de saus nu nog zou laten koken, zou hij dun worden omdat de kaas ontmengt.

Bekleed een ingevette 28 cm springvorm met het gerezen deeg, schep het prei/vlees-mengsel erin en giet de saus erover.
Bak de preitaart een half uur in de oven.

Eet smakelijk!

1 opmerking:

Anoniem zei

Voor de tweede keer hier om de preitaart nog een keer te maken.

Evelyn