8 november 2019

Kip cacciatore - Kast vol kookboeken 55

Hoera, ik heb een nieuw deeltje van de 500-serie:

500 stoof- en ovenschotels
heerlijke recepten voor een perfecte eenpansmaaltijd
door Rebecca Baugniet
van Veltman uitgevers
ISBN 9789048301348

In 2009 is zowel de Engelse versie (500 casseroles) als de Nederlandse versie uitgegeven. Je kunt wel zien dat de vertaler moeite had met de titel. Het woord casserole is eigenlijk gereserveerd voor ovenschotels, die in een ovenschaal worden gegaard. Maar het boek bevat ook "stews", stoofschotels, die op het fornuis gegaard worden. Dus in die zin is de Nederlandse titel passender dan de Engelse.

Hoe dan ook is het een heerlijk boekje. Volgens de 500-traditie krijg je eerst een paar recepten in een categorie, en vervolgens bij elk recept een handvol variaties (om aan de 500 recepten te komen in 300 bladzijden). 
Het boek is diep uit-gecategoriseerd, met een flinke overlap tussen de hoofdstukken:
  • familiedinertje
  • pasta- en rijstschotels
  • elegante gerechten
  • vleesschotels
  • gevogelteschotels
  • vis- en zeevruchtengerechten
  • vegetarische en veganistische gerechten
  • licht & lekker
  • snelle en makkelijke schotels
  • internationale klassiekers
Ik ben altijd enthousiast over de receptuur in deze handzame serie. Duidelijke omschrijvingen, goed verkrijgbare ingredienten. Alle hoofdrecepten hebben een eigen kleurenfoto (soms wel een kleintje), maar de variaties niet.
Mijn oog viel wel op een vertaalfout: "rode rijst met biefstuk", waarin alleen rundergehakt  zat... beef dus. Dat blijft toch altijd een aandachtspunt bij vertaalde boeken. 

Tot nu toe heb ik geschreven over:
500 koekjes (aflevering 15)
500 Italiaanse gerechten (aflevering 25)
500 stoof- en ovenschotels (deze)
maar er komen ook nog afleveringen over:
500 cupcakes
500 taarten en cakes
500 soepen

Het recept dat ik heb uitgekozen voor aflevering 55 van "Mijn kast vol kookboeken" is kip cacciatore. Het boekt zegt dat het een klassieker is, maar ik moest het woord cacciatore opzoeken. Het betekent "jager" in het Italiaans. Dat maakt dit dus een "jachtschotel met kip". Het blijft een beetje een luie keuze om kip in een jachtschotel te stoppen, maar vooruit. 
Het is een goed gekruide maaltijd, met veel kip en een beetje weinig groente. Heerlijk met lintpasta, maar vast ook lekker met rijst of aardappel(puree). Het recept bevat wijn, wat het minder geschikt maakt voor kleine kinderen. 




Kip cacciatore - recept voor 4-6 personen (bij ons 4 1/2)
(De opmerkingen tussen haakjes zijn van mij.)

Dit is een van die klassiekers die alleen maar lekkerder worden als ze een dag kunnen intrekken. Ideaal om in het weekend te maken en op een drukke doordeweekse dag uit de voorraad te kunnen halen. Serveer met rijst, pasta of aardappelpuree. 
(Ik heb de variant gebruikt waarbij je ook 225 gram champignons toevoegt.)

2 theelepels zout
2 theelepels gedroogde basilicum
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel zwarte peper uit de molen
snufje cayennepeper

900 gram kipfilet, in reepjes van 1 cm gesneden
2 eetlepels olijfolie extra vergine
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 middelgrote groene paprika, in dunne reepjes gesneden
225 gram champignons, in plakjes
1 blik gepelde tomaten van 400 gram (ik vind tomatenblokjes handiger)
2 eetlepels tomatenpuree
100 ml rode wijn
225 ml kippenbouillon

pasta, rijst of aardappels voor erbij.

(Ik heb kipdijfilet gebruikt. Het is wat lastiger snijden maar het geeft zo veel meer smaak en het is zachter van structuur. Die 900 gram was heerlijk, maar wel een beetje overdreven voor 4-6 personen.)

(Doe eerst wat bij de ingrediƫnten staat: Snijd de kip in reepjes, snipper de ui, hak de knoflook fijn, snijd de paprika in dunne reepjes, snijd de champignons in plakjes.
Denk er ook aan om op tijd pasta, rijst of aardappelpuree te maken.)

Vermeng in een kommetje het zout met basilicum, tijm, oregano, knoflookpoeder, zwarte peper en cayennepeper. Wrijf de kipreepjes met de helft van dit specerijenmengsel in. 
Verhit de olie in een ruime koekenpan met zware bodem op middelhoog vuur. Bak de kipreepjes aan alle kanten goudbruin. (Maar nog niet gaar van binnen.) Doe over op een schaal en zet apart. 
Zet het vuur nu middelhoog. Bak de uien in het bakvet glazig. Voeg de knoflook, de paprikareepjes en de champignons toe. Bak het mengsel 5 minuten tot ook de paprikareepjes zacht zijn. 
Voeg het resterende specerijenmengsel toe en roer goed om. Doe de gepelde tomaten, tomatenpuree, rode wijn en kippenbouillon erbij. Blijf goed roeren tot de puree volledig is opgenomen. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en leg de stukjes kip weer in de pan. Laat zachtjes sudderen tot de saus begint in te dikken en de kip gaar is; dit duurt ongeveer 10 minuten.

(Bij mij werd de saus niet dik genoeg naar mijn zin: ik heb hem ingedikt door er al roerend een eetlepel aardappelzetmeel over te strooien.)

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen: