4 juni 2019

Pizza met aardbeien - kast vol kookboeken 34B

Een maaltijd met pizza als hoofdgerecht en pizza als nagerecht. Daar vertelde ik over in aflevering 34A: pizza "Engels ontbijt". En hier is dan het verbazende nagerecht: aardbeienpizza! 
Achterin het boekje "Pizza" van Silvana Franco staan drie recepten voor zoete pizza's. Een met perzik, een met framboos, en een met aardbei. De laatste heb ik vandaag gemaakt.

Hij wordt gemaakt met hetzelfde basisdeeg als de andere pizza's in het boek, dus inclusief olijfolie. Maar daarop bak je aardbei, een vleugje citroen, en amandeltjes mee. En dan eet je je hem met slagroom. Heerlijk!
De geur is ronduit bedwelmend, en de smaak is heel intens en vol.

Het pizzaboekje is te koop voor 12,50, ISBN 9789054261902. Op boekwinkeltjes.nl zag ik hem ook staan. Voor dat geld krijg je dertig recepten in vijf categorieën: klassiek, vegetarisch, zeebanket, vlees en zoet.

Het recept dan nu. Ik heb zelf het deeg voor de hartige pizza en het deeg voor de zoete pizza in een keer gemaakt en laten rijzen. Hieronder alleen het recept voor de aardbeienpizza.



Pizza met aardbeien en slagroom
Genoeg als nagerecht voor zes personen

250 gram patentbloem 1/2 theelepel zout
1 zakje gedroogde gist
2 eetlepels olijfolie
125 gram lauw water


1 eetlepel gesmolten roomboter
250 gram aardbeien, gehalveerd
geraspte schil van 1 citroen (ik heb wat citroensap gebruikt)
2 eetlepels geschaafde amandelen
poedersuiker
slagroom

Meng bloem en zout, en meng dan gist erdoor.  Doe olie en water erbij, en kneed tien minuten met de hand of vijf minuten met een sterke staande mixer tot een glad, elastisch deeg.  Doe een paar druppels olie in een kom, en laat de bal deeg er even in ronddraaien, zodat het een laagje krijgt tegen het uitdrogen.  Laat een uur rijzen onder een doek.
Druk de lucht eruit, en rol het deeg uit tot een cirkel met een doorsnede van zo'n 33 cm.
Smeer het deeg in met de gesmolten boter.
Leg de halve aardbeien erop en druk ze zachtjes aan.
Bestrooi met citroenschil (of besprenkel met een beetje citroensap).
Strooi er poedersuiker over en de amandeltjes.

Bak 15 minuten op 220 graden.
Snijd in zes punten, serveer warm met slagroom.

(Of, zoals het recept eigenlijk aangeeft: strooi geroosterde geschaafde amandelen over de gebakken pizza nadat je er slagroom op hebt gedaan.)

Eet smakelijk! 



==

Voor wie meer wil weten over mijn project "Mijn kast vol kookboeken": klik op deze link.

Geen opmerkingen: