7 september 2009

Kokosvlaai

Ik heb heel veel verschillende soorten kookboeken. Dikke, dunne, oude, nieuwe. Het kenmerkende van de oude kookboeken is, dat de recepten bijna altijd "from scratch" zijn: met de grondstoffen in plaats van zakjes en pakjes.
Zo heb ik een boek uit 1986, het heet "Gebak zelf maken", van Wil en Netty Engels-Geurts. De spaarzame foto's zijn gedateerd en de oude moderne spelling wordt gebruikt (direkt).
Maar wat een heerlijk boek! Stroopwafels, boterbiesjes, sprits, macronen, arretjescake, banketletter, limburgse vlaai...
Uit dat boek komt het nu volgende recept voor kokosvlaai. Een heel zachte, zoete cakebodem, met de frisse smaak van abrikozenjam en dan een bruingebakken kokoslaag. Heerlijk! En hij is klaar in een handomdraai.

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:
250 gram bloem
125 gram roomboter op kamertemperatuur
150 gram kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 1/2 ei
5 gram bakpoeder

een paar volle eetlepels abrikozenjam (geen andere jam nemen)

Voor de bovenkant:
100 gram gemalen kokos
nog een ei
een beetje melk
nog 100 gram kristalsuiker

28 cm springvorm

Verwarm de oven op tijd voor op 190 graden (180 graden in het geval van een heteluchtoven).

Voor het deeg: roer de boter met de suiker tot een zachte massa. Voeg 1 1/2 ei toe. Zeef bloem met bakpoeder (niet overslaan) en roer deze erdoor. Vet de vorm in, doe het deeg erin en strijk het met een natte lepel-achterkant glad.
Meng de jam, als die slecht smeerbaar is, met een eetlepel heet water en strijk hem dan voorzichtig over het deeg.
Meng kokos met 1 e i, een scheutje melk en 100 gram suiker, en verdeel dit mengsel voorzichtig over de vlaai. Het handigste is om het met een lepeltje schepje voor schepje op de taart te doen, zodat het alvast wat verdeeld is. Als je het er helemaal overheen gaat strijken gaat de jamlaag kapot.
Bak de vlaai 40 minuten, tot die goudbruin is als een kokosmakroon.

Geen opmerkingen: