31 januari 2009

Luikse wafels (Belgian sugar-waffles)

Kort geleden kon ik van een kennis een wafelijzer overnemen. Dat was een leuke aanvulling van mijn mogelijkheden in de keuken! Ik ben me gaan verdiepen in recepten en dat viel nog niet mee. Er zijn tientallen soorten wafels en duizenden recepten voor die soorten. Men zegt dat elke belgische moeder haar eigen recept heeft.
Vandaag heb ik een recept geprobeerd dat er erg authentiek uit zag. Om precies te zijn: het was moeilijker dan de rest, en dat is vast niet voor niks :-) En ja hoor, ze waren erg lekker! Mijn verbrande vinger meer dan waard :-)

A few weeks ago I had the opportunity to buy a waffle iron for a fair price. That was a very nice extension of my possibilities in the kitchen! I started to study waffle recipes and that did not turn out very easy. I found many different types of waffles, and each type can be made in a thousand ways. It is said that each Belgian mom has her own waffle recipe.
Today I tried a recipe that sounded authentic. To be exact: it was more difficult than the rest, and that must be for a reason. And YES, they are good. Even my burnt finger doesn't spoil that :-)

Dit heb je nodig:
Voor deeg 1: 17 gram gedroogde gist, 60 ml lauw water, 150 gram bloem, 1 eetlepel suiker, 1 groot ei en 80 ml lauwe melk.
Voor deeg 2: 130 gram ongezouten boter, 35 tot 60 gram bloem, 1 theelepel vanille-extract, 1/4 theelepel bakpoeder, 1 theelepel kaneel, snufje zout, 1 eetlepel suiker, 125 gram greinsuiker of suikerparels.
En natuurlijk een wafelijzer zoals je op het plaatje ziet.

This is what you need:
For dough #1: 1 US tablespoon active dry yeast (17 grams); 4 US tablespoons lukewarm water (37 grams); 1 1/2 cups flour (150 grams); 1 tablespoon sugar; 1 large egg; 1/3 cup lukewarm milk (80 grams).
For dough #2: 1/2 cup unsalted butter (130 grams); somewhere between 0.3 and 0.6 cups of flour (35 to 60 grams); 1 teaspoon vanille-extract; 1/4 teaspoon baking powder; 1 teaspoon cinnamon, pinch of salt; 1 tablespoon sugar; 1/2 cup pearl sugar.
And, of course, a waffle iron like the one you see on the picture


Maak het eerste deeg:
Zeef de bloem in een kom. Roer de gist erdoor. Voeg nu de andere ingredienten toe en roer alles tot een glad deeg. Laat op een warme plek afgedekt rijzen tot 2 keer het oorspronkelijke volume.

Make dough #1:
Sift flour in a bowl. Mix with yeast. Then add the other ingredients and stir with a spoon until smooth. Let it rest in a warm place, covered with a towel, until volume is doubled.

Maak het tweede deeg:
Laat de boter een klein beetje zacht worden. Voeg alle andere ingredienten toe en kneed met de vingers tot een dikke pasta. Gebruik 35 gram bloem en houd de rest nog even apart.

Make dough #2:
Let the butter soften a little. Add other ingredients and knead it to a soft, thick paste. Use 0.3 cups of flour, and save the rest for later.

En dan... werk de twee soorten deeg met de vingers goed door elkaar. Voeg eventueel (een deel van) de bewaarde bloem toe, het deeg moet net kneedbaar zijn en verdeeld kunnen worden in zachte balletjes. Verdeel het deeg in 10 balletjes en bestuif die met bloem.
Verwarm het ijzer en bak de balletjes in 3 a 4 minuten goudbruin.

And then... mix the two bowls of dough well with your fingers. If necessary, add (some of) the flour you saved for later. The dough must be just kneadable, you must be able to divide it into soft balls. Divide it into 10 balls and make them less sticky with some flour. Warm your iron and bake the balls to golden brown waffles in 3 to 4 minutes.

Een paar opmerkingen:
- greinsuiker is niet overal te koop. Ik kon het kopen bij de molenwinkel. Kijk vooral bij winkels waar bijv. Soezieproducten worden verkocht. Parelsuiker is net zoiets. Als je het echt niet kunt vinden, vervang het dan door gewone suiker.
- Als je kleinere of grotere deegballetjes maakt, kun je spelen met de vorm van de wafels. Kleinere balletjes geven ronde wafels, grotere vullen de hele vorm en daarmee maak je dus rechthoekige wafels.
- Het recept komt van http://belgie.nl/site/gastronomie/recepten.html en is licht aangepast.

A few remarks: - pearl sugar cannot be bought everywhere in Holland. Don't know how it is in your country, but take a look on the internet to be sure. If you really cannot find it, use plain sugar instead. - By making bigger or smaller dough balls, you can play with the shape of the waffles. Small balls make round waffles, bigger balls fill the iron and will make rectangular waffles.
- The recipe was lent from http://belgie.nl/site/gastronomie/recepten.html and was translated and slightly adapted by me.

1 opmerking:

Jona Verreth zei

Woon in de VS en was op zoek naar een recept voor Luikse wafels en dit is een zeer goede optie. De wafels zijn goudbruin en krisp langs buiten en lekker zacht en te gelijkertijd een klein beetje schilferig van binnen zonder te droog te zijn. Mogen misschien een klein tikkeltje zoeter zijn maar dat zal wel van persoon tot persoon afhangen.