10 januari 2010

Brood met bakpoeder

Zin in soep, maar geen lekker brood in huis? Dit is de snelle oplossing: in 40 minuten brood op tafel, dankzij het gebruik van bakpoeder in plaats van gist.



Iers sodabrood

Ingrediƫnten voor 1 plat brood:

500 gram bloem
2 theelepels zout
1 zakje bakpoeder (16 gram)
1 ei
1 flinke eetlepel olie
300 ml melk

Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.
Zeef de bloem (niet overslaan) en meng goed met bakpoeder en zout.
Doe melk, ei en olie in een kuil midden in de bloem en meng even met een vork.
Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, niet te lang.
Het deeg moet net loslaten van de handen. Is het te droog, voeg dan wat melk toe,
is het te nat, dan wat bloem.
Vorm een bal, duw die plat en rek de bovenkant rustig uit door het brood van de zijkant naar onderen te kneden. Dan krijg je een mooie gladde bovenkant.
Leg het deeg op een bakplaat, kerf gekruiste strepen op het brood met een scherp mesje.
Het brood hoeft niet te rijzen, kan zo de oven in.
Bak 10 minuten op 230 graden, en dan nog 20 a 25 minuten op 200 graden.
Je kunt controleren of het brood gaar is door op de onderkant te kloppen. Klinkt het hol, dan is het gaar.
Serveer warm met boter / kruidenboter, en eet het dezelfde dag op.

Als je het brood meer traditiegetrouw wilt maken, gebruik dan 2 theelepels baking soda in plaats van het bakpoeder, en karnemelk in plaats van melk.

Opmerking: in september 2015 heb ik met de Daring Bakers sodabrood gebakken. Dat brood is nog veel lekkerder dan deze :-) Klik hier voor het recept.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Geweldig! Snel klaar maar erg lekker. Ik heb wat bloem vervangen door tarwemeel en 2 el pesto meegekneed. Dank.

Anoniem zei

Gelukt!