13 augustus 2018

Quiche met gerookte vis

In deze heerlijke quiche zit een sterk smakende vis naar keuze. Ik heb gerookte haring gebruikt, maar het recept vroeg om gerookte kabeljauw of schelvis. Wat je kiest, bepaalt het vetgehalte van de quiche, maar troost je: vette vis is gezond.
De korst van deze quiche is geweldig, hij wordt heel stevig en knapperig.
Een kwart van het recept bevat genoeg energie voor een persoon (600 kcal) als je voor een vette vis kiest.

Helaas heb ik geen foto, maar stel je een goudgele quiche met een omelet-bovenkant voor, waar je kleine stukjes vis in kunt herkennen.

Het recept komt uit "Lekker hartig, recepten die je moet hebben", van Kitchen Classics, ISBN 9789054264453. Ik heb een paar wijzigingen doorgevoerd, die zal ik er tussen haakjes bij vermelden.

Ingrediënten
Deeg:
125 gram bloem (tarwebloem)
60 gram boter, in stukjes (roomboter)
1 ei, losgeroerd
1 eetlepel citroensap
1 of 2 eetlepels ijskoud water
(Ik raad een mespuntje zout aan)

Vulling:
300 gram gerookte kabeljauw of schelvis (ik heb 250 gram gerookte haringfilets gebruikt)
3 eieren, losgeroerd
125 ml slagroom
60 gram belegen kaas, geraspt
1 eetlepel dille, gehakt (of gedroogde dille)



Bereiding:
Verwarm de oven voor op 210°C. (Doe dit niet vroeger dan nodig is. Het deeg moet eerst gemaakt worden, 20 minuten koelen, en in de vorm worden gedaan.)

Vet een pastei- of quichevorm van ø22 cm met losse bodem licht in. (Neem de oppervlakte van de vorm serieus (380 cm²) maar de rest niet. Losse bodem hoeft niet, want de taart komt prima los. Quichevorm is mooi maar niet verplicht. Een rechthoekige vorm kan ook prima, zeker als je hem in blokjes wilt snijden voor een feestje.)

Zeef de bloem boven een grote kom (met eventueel een mespuntje zout). Wrijf met uw vingers de boter erdoor tot er fijne kruimels ontstaan. Maak een kuiltje in het midden en voeg het ei, citroensap en bijna al het ijswater toe. (Bij mij was een eetlepel ijswater al te veel.)
Maak snijbewegingen met een groot, glad mes tot er grove kruimels ontstaan. Voeg meer water toe als het deeg te droog is. (Ik moest meer bloem toevoegen om het deeg handelbaar te maken. Nederlandse bloem neemt minder vocht op. Kneed niet, dan wordt het deeg taai omdat de gluten ontwikkelen. Hou het koud.)
Vorm een afgeplatte (gladde) bal van het deeg. Wikkel het in plasticfolie en leg het 20 minuten in de koelkast.

Rol het deeg (na het koelen) uit tussen twee vellen bakpapier tot het groot genoeg is om er de bodem en de zijkanten van de bakvorm mee te bedekken. Haal het bovenste bakpapier eraf en druk het deeg in de vorm. (Ik heb het deeg gewoon gelijk in mijn vorm uitgedrukt, met de hand. Dat ging prima. Zorg wel dat het deeg zo koud mogelijk blijft. En maak een opstaand randje van zo'n 2 cm hoogte, dan past de vulling er mooi in.)
Leg er bakpapier en een steunvulling in en bak de deegbodem 10 minuten. Verwijder het papier en de steunvulling en bak de bodem in nog 5 minuten goudbruin. Laat hem iets afkoelen.

Verlaag de oventemperatuur naar 180°C.

Doe voor de vulling de vis in een koekenpan, schenk er water op en breng dit aan de kook. Laat het water 10-15 minuten zachtjes koken, tot de vis gemakkelijk uit elkaar valt als u er met een vork in prikt. Laat de vis uitlekken op een dikke laag keukenpapier. Laat de vis helemaal afkoelen.
(Doe dit terwijl het deeg koelt of bakt. Kook het vocht eventueel in op hoog vuur, zodat je de smaakstoffen van de vis terug kunt doen bij de vulling zonder die nat te maken.)

Trek de vis uit elkaar met twee vorken. (Bij de gerookte haring moet je eerst het zwarte vel verwijderen.) Klop de eieren los met de room, kaas en dille, voeg de vis toe, en roer goed. Schep het mengsel op de deegbodem en bak de quiche 40 minuten, tot de vulling stevig is. (Op 180° dus.) 

Serveer de quiche warm of koud met citroen- of limoenpartjes en een groene salade. (Want er zit geen groente in deze quiche.)

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: