7 augustus 2018

Kroonbroodjes

Heerlijk zachte, zoete broodjes, met appelvulling. Zijn het niet net kroontjes? Dit recept heb ik gevonden bij Patesserie, en Tessa had het op haar beurt van Ellouisa Cooking. Ik heb een paar kleine veranderingen doorgevoerd.
Je kunt de broodjes natuurlijk vullen met wat je maar wilt, van zoet tot hartig.

Voor het deeg:
250 gr bloem
4 gr gedroogde gist
2 el suiker
Mespunt zout (niet te weinig)
40 ml zonnebloemolie
40 ml volle yoghurt
40 ml lauwwarme melk
1 eigeel
50 ml water
1 eigeel om te bestrijken
poedersuiker om te bestrooien

Voor de vulling 
1 flinke appel in kleine blokjes gesneden en een eetlepel suiker
  • Doe de bloem met de gist, suiker en zout in een kom en roer het even goed door elkaar.
  • Doe de olie, yoghurt, melk en het eigeel in een kommetje en mix dit even goed door
  • Voeg het olie-zuivel mengsel bij het bloemmengsel en meng dit. Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed het tot een samenhangend deeg. Misschien heb je iets meer of iets minder water nodig, afhankelijk van de bloem die je gebruikt.
  • Kneed het deeg in ca 10 minuten met de hand (of in de machine) tot een mooi soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken.
  • Doe een klein beetje olie in een schone kom, bol het deeg op, draai het even door de olie en leg het dan met de naad naar beneden in de kom. Dek af en laat het in ca 1 uur rijzen totdat het verdubbeld is in volume.
  • maak ondertussen de vulling klaar door de appels in kleine blokjes te snijden en even zachtjes te bakken met de suiker in een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak ze net zolang totdat ze wat zachter zijn maar nog wel wat bite hebben. Laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 220C
  • Zodra het deeg voor de zoete appelbroodjes verdubbeld is in volume haal je het uit de kom en verdeel je het in 12 gelijke bolletjes.
  • Rol elk bolletje uit tot een plakje deeg van ongeveer 10×15 cm en snij ze aan de onderkant in zodat je lange stroken krijgt (zie foto's)
  • Leg op de bovenkant 1/12 van de vulling en rol de plakjes deeg op tot een rolletje.
  • Maak van de rolletjes een rondje, knijp de zijkanten van het deeg goed samen en leg ze dan in de muffinvorm.
  • Bestrijk de bolletjes met wat losgeklopt eigeel
  • Bak de zoete appelbroodjes in ca 12 minuten gaar en goudbruin
  • Laat ze iets afkoelen in de vorm en haal ze er dan voorzichtig om ze op een rooster volledig af te laten koelen.
  • Bestrooi voor het serveren de zoete appelbroodjes met poedersuiker. 
 


Geen opmerkingen: