27 mei 2014

Pao De Queijo - Braziliaanse kaasbolletjes

(Nederlandse tekst hieronder.)
This month's Daring Bakers' Challenge took us on a trip to beautiful Brazil! Renata of "Testado, Provado & Aprovado!" taught us how to make "Pao De Queijo", tasty cheese buns that make the perfect snack or treat.

Pao de Queijo is unyeasted bread, and the main ingredient is tapioca flour. Renata gave us three recipes, a traditional one, a quick one, and a fake one (without tapioca). I chose the traditional recipe, because I wanted to know what these buns are meant to be like.
It didn't take much time, and it was really fun to bake, very different for someone who has never used tapioca before. They tasted great, and indeed: you shouldn't let them cool down. Bake, and eat!

Renata, thanks for this new experience! Really something Daring Bakers' worthy!

===

De Daring Bakers hebben in mei 2014 een Braziliaanse specialiteit gebakken: Pao de Queijo. Pao is brood, en Queijo is kaas, dus we hebben het hier over kaasbroodjes. Kaasbolletjes, want ze zijn klein.

Het hoofdingredient is tapiocameel (cassavemeel). Dit recept bestond al in de 18e eeuw, maar rond 1950 werd het populair in de staat Minas Gerais. Vandaag de dag kun je het in heel Brazilië vinden, van gespecialiseerde snackbars die ze heet en vers verkopen, tot supermarkten die bevroren afbak-deegballetjes verkopen.

Het is de bedoeling dat het broodje een dunne, droge korst heeft, met een zachte, kazige binnenkant, vol luchtbellen.

De uitdaging werd deze maand verzorgd door Renata van "Testado, Provado & Aprovado". Ze leverde drie recepten aan: een traditionele, een snelle en een neppe (zonder tapiocameel). Ik heb het traditionele recept gebruikt, want ik vind het leuk om te weten hoe iets hoort te smaken. Het is heel goed gelukt, Renata zei dat de kaasbolletjes er precies uit zien zoals ze eruit horen te zien. Dat is toch leuk om te horen van een Braziliaanse :-)

Over tapiocameel:
Tapioca-meel (tapioca flour) en tapioca-zetmeel (tapioca starch) zijn hetzelfde. Cassave-zetmeel is ook hetzelfde, maar cassave-meel is een voorstadium van cassave-zetmeel.
Door het gebruik van tapioca-meel is dit recept glutenvrij.
Ik kon tapiocameel kopen bij de toko op de hoek, het kostte 1,95 euro voor  500 gram. 

Over de kaas:
Het originele recept vraagt om “Queijo Minas Curado”, uit de Braziliaanse staat Minas Gerais. Het betekent “belegen kaas uit Minas” en het is koeienkaas. Volgens mij is het tamelijk vergelijkbaar met onze belegen kazen, en ik heb daar een prima resultaat mee gekregen.



Traditionele Pão de Queijo
Voor 80 balletjes
(Denk eraan dat ze op moeten zo lang ze heet zijn! Ik heb dus een half recept gemaakt.)

Ingrediënten
500 gram tapioca-meel
250 ml volle melk
40 gram roomboter
3 gram zout (pas aan aan opvallend zoute of zoutloze kaas)
250 gram kaas,  geraspt
1 tot 3 grote eieren

1. Verhit melk, boter en zout in een kleine pan, tot het kookt. Haal dan van de hittebron.
2. Zeef tapioca-meel in een grote kom.
3. Giet het hete mengsel over het meel en roer met een vork. Dit wordt een klonterig mengsel.
4. Blijf roeren met de vork, en maak de klonten zo klein mogelijk, tot het mengsel niet meer heet maar warm is geworden.
5. Verwarm de oven nu voor op 200°C.
6. Voeg de geraspte kaas toe en meng goed met je handen.
7. Roer een ei los, en voeg een half ei toe, meng met je handen, en blijf steeds een half ei tegelijk toevoegen en dan mengen, tot het deeg een geheel wordt. Kneed niet meer dan nodig is, en het is prima als het deeg een beetje plakkerig is.
8. Mocht je deeg te zacht zijn geworden, dan kun je tapioca-meel toevoegen of het deeg vormen met een spuitzak.
9. Maak met vette handen balletjes deeg, minimaal ter grootte van een hap eten en maximaal ter grootte van een pingpongbal. Ze worden tijdens het bakken behoorlijk groter.
10. Leg de balletjes op een bakplaat met bakpapier.
11. Bak ongeveer 25 minuten, of tot de onderkant net een beetje bruin begint te worden. Er zouden aan de oppervlakte een paar goudbruine plekjes kunnen zitten, door de kaas. Bak niet te lang, dan worden ze hard en bitter.
12. Serveer als ze nog heet zijn. Brazilianen drinken er graag een kop koffie bij.



3 opmerkingen:

Renata zei

It was my pleasure to see such a great result from your kitchen! You made perfect Pão de Queijo and I'm really glad you enjoyed it! Thanks for joining the fun :o)

LittleRed zei

Beautiful Pao de Queijo! They look delicious. Great job on the challenge.

Anoniem zei

So yummy looking!
Sandie