27 juni 2014

Variaties op de Cinnamon Rolls (DB juni)

(Nederlandse tekst hieronder.)

This month the Daring Bakers baked variations on the traditional Cinnamon Rolls. Shelley, of "C mom cook", challenged us with some delicious recipes. I chose the "Roasted banana cinnamon buns with maple glaze", and loved them very much! They were very light, sticky and sweet, with a rich taste and a creamy filling.

You can find the recipe here on Shelley's blog, and the Dutch translation below.

Shelley, thank you for this month's challenge, I really enjoyed both the baking and the eating!

=====

De Daring Bakers hebben deze maand variaties op Cinnamon rolls (kaneelbroodjes) gemaakt, onder leiding van Shelley, van het blog "C mom cook".

Volgens Wikipedia komen Cinnamon Rolls oorspronkelijk uit Zweden (kanelbulle), hoewel ze in Noord-Amerika volkomen ingeburgerd zijn. Ze bestaan gewoonlijk uit een laag zoet, gegist deeg, waarop een mengsel van kaneel en suiker wordt gestrooid, waarna het deeg wordt opgerold en in plakjes gesneden, die tot broodjes worden gebakken. In Noord-Amerika worden de broodjes meestal besprenkeld met een glazuur. Over de hele wereld vind je variaties op dit broodje.

Een veel voorkomende variant zijn de “Sticky buns”, die ondersteboven worden gebakken op een laag karameliserende suiker, waarna ze worden omgedraaid, en de kleverige onderlaag de bovenkant wordt.

Shelley gaf ons de recepten  voor "traditionele kaneelbroodjes met witte fondantglazuur", "kaneelbroodjes met geroosterde banaan en ahornglazuur", "kaneelbroodjes met pompoen, gebruinde boter en ahornglazuur", "kaneelbroodjes met zuurdesem" en "snelle kaneelbroodjes met bakpoeder".

Ik wist meteen wat ik wilde, hoewel ik niet dacht dat iedereen thuis daar blij mee zou zijn: de banaanbroodjes met ahorn. En ik had gelijk: niet iedereen vond ze lekker, maar ik vond ze heerlijk. Je zou het zo kunnen zeggen: als je houdt van pisang goreng, ga je dit ook heerlijk vinden. Zoet, luchtig, plakkerig en vol van smaak.

Kaneelbroodjes met geroosterde banaan en ahornglazuur
(Roasted banana cinnamon buns with maple glaze)
Voor 12 broodjes

Ingrediënten voor het deeg
240 ml melk
70 gram kristalsuiker
75 gram boter
9 gram gedroogde gist
500 gram patentbloem
½ theelepel (3 gram) zout
2 grote eieren
2 eetlepels (30 ml) plantaardige olie

Doe de melk, suiker en boter in een kleine kookpan. Verwarm op halfhoog vuur en roer ondertussen, tot de suiker is opgelost. Haal dan van het vuur en laat afkoelen tot het net een beetje warm aanvoelt, en roer de gist er dan door. Gist mag niet door te warme melk!
Laat nu tien minuten staan tot het schuimig is.

Meng nu bloem en zout in een kom. Roer de eieren, olie en gistmengsel erdoor. Mix met deeghaken tot het deeg van de randen van de kom af komt. Leg het deeg op een bebloemd oppervlak en kneed ongeveer tien minuten, tot het deeg elastisch en glad is.

Vet een grote kom in met een eetlepel olie. Leg het deeg in de kom en draai et even om om het deeg van een vet laagje te voorzien. Dek af en laat ongeveer een uur op een warme plaats staan om te rijzen.

Ingrediënten voor de geroosterde banaan
3 bananen, in stukken van 1½ tot 3 cm.
2 eetlepels bruine suiker
20 gram boter, in kleine stukjes gesneden

Verwarm de oven voor op 200°C.
Neem een ovenschaal met een inhoud van 1 ½ tot 2 liter, spreid de banaan daarin uit en besprenkel met suiker. Verdeel de stukjes boter erover.
Rooster de banaan 40 minuten, en roer even na 20 minuten.
Als de banaan een beetje is afgekoeld, prak je het met een vork.

Ingrediënten voor de vulling
100 gram bruine suiker
25 gram kaneelsuiker (in een zelfgemaakt mengsel is 10% van het gewicht kaneel)
alle geroosterde banaan

Prak alle ingrediënten door elkaar.

Om de broodjes te maken
Nodig:
gerezen deeg
gemengde vulling
55 gram roomboter, zo zacht dat het bijna (!) smelt

Duw zachtjes wat lucht uit het gerezen deeg.
Rol het tot een grote rechthoek. (bijv. 25 bij 40 cm)
Smeer de boter erover.
Smeer de vulling daarover.
Rol het deeg op, te beginnen bij een lange zijde.
Snijd de rol in 12 plakken, en leg ze 3 bij 4 (met een afgesneden zijde boven) in een vorm van 23 bij 33 cm. Ik heb een ronde pizzavorm gebruikt, omdat mijn rechthoekige vormen te klein waren voor 12 broodjes. Het is niet goed als de broodjes al voor het rijzen tegen elkaar aan liggen.

Dek de vorm af met plasticfolie en zet hem een nacht in de koelkast.
Of: laat 30 minuten op het aanrecht staan en ga daarna gelijk door met de bakinstructies.
Als je het deeg 's morgens uit de koelkast haalt, laat het dan minstens 30 minuten op kamertemperatuur staan.
Verwarm de oven voor op 190°C.
Bak de broodjes 25 tot 30 minuten.

Voor het glazuur
125 gram poedersuiker, gezeefd
1 eetlepel (15 ml) ahornsiroop
30 tot 90 ml melk

Roer met een garde de ahornsiroop door de suiker, samen met zo veel melk als nodig is om een mooie consistentie te krijgen.
Sprenkel het glazuur over de broodjes als ze nog een beetje warm zijn.

Eet smakelijk!



De broodjes kunnen op kamertemperatuur enkele dagen worden bewaard, als je ze luchtdicht in plastic verpakt. Ook kun je ze tot drie maanden invriezen, als je ze zorgvuldig per stuk en luchtdicht in plastic verpakt. Doe dat wel liefst zonder glazuur, anders kun je ze niet goed opbakken.

1 opmerking:

shelley c. zei

I love that you made the roasted banana ones - they are such a treat! I must say - yours look amazing. Makes me want to make them again!
Thanks for baking with me this month!