19 augustus 2008

Zelfgemaakte hazelnotenpasta

(To learn how to make your own hazelnut-paste, scroll down!)

Toen ik laatst een taart aan het bakken was voor de
Daring Bakers, had ik als ingrediƫnt zelfgemaakte praline-pasta nodig. Praline kennen we van bonbon, maar oorspronkelijk is het een zoete vulling die gemaakt is van noten en suiker. Ik had wat van de pasta over, en dat hebben we op brood gegeten. Sindsdien heb ik het al een aantal keren gemaakt, want het is echt verschrikkelijk lekker!
Je hebt er niet veel voor nodig, en de prijs van je product hangt af van hoe goedkoop je je hazelnoten kunt krijgen. Ik betaal iets van 3,50 voor 400 gram hazelnoten, bij een Turkse winkel, en met die hoeveelheid maak je een pot vol ter grootte van een familiepot pindakaas.

Nodig:
een keukenmachine met krachtige motor
een kookpan met dikke bodem
bakpapier
een houten spatel / lepel
400 gram hazelnoten
300 gram suiker

Werkwijze:
Doe de suiker in de pan met dikke bodem. Zet het op matig vuur, en wacht (een kwartier of zo) tot het smelt en bruin kleurt. Mooi goudbruin is goed, als je het te donker laat worden, smaakt het bitter. Als dat gebeurt, doe de noten er dan niet bij maar begin met nieuwe suiker.
Kieper alle noten erbij en roer gelijk goed met de houten spatel.
Stort het geheel uit over het bakpapier en laat afkoelen en hard worden.

Breek de karamel-notenmassa in stukken en doe het in je keukenmachine. Als die niet zo krachtig is, kun je beter de helft maken. Laat de keukenmachine met messen draaien en malen tot de noten veranderen in een bijna-gladde pasta. Een beetje karamelcrunch is wel lekker, en bovendien moeilijk te voorkomen :-)

Dit kun je gebruiken als ingredient voor een taart, maar wij eten het dus op brood.


English:
If you'd like to taste sweet, crunchy hazelnut-paste on your sandwich, try this:
Buy yourself 400 grams of hazelnuts without skin (that means 2.3 cups).
Put 1.5 cups of sugar in a heavy-bottomed saucepan, and heat it slowly until it melts and turns golden-brown.
Add the nuts to the sugar, stir them together until all the nuts are covered. Warning: this is very hot!
Pour the mixture on a baking sheet and let it cool down.
Break the sugar-nuts-stuff in pieces and put it in your foodprocessor.
Let the foodprocessor work on this for several minutes, until it has become a smooth paste with just little pieces of hardened sugar.
This tastes so good! Every time we run out of hazelnut-paste, I have to make new :-)

5 opmerkingen:

Manger La Ville zei

This sounds really good, simple and delicious. Can you keep it for very long without it spoiling?

Shaheen zei

This sounds delicious but help me think of ways to use this please part from sandwiches and the daring baker cake. Thanks! :)

Anoniem zei

@ coco:
You could use it on a cake-layer in a hazelnutcake or even a simple cake with whipped cream. Or make plain cupcakes, cut it in two layers and fill it with the paste.

@manger la ville:
Ha, I didn't keep it very long, because we eat it within a week or two :-)
But if you use a clean container, and store it cool but not refrigerated,
I don't see why you wouldn't be able to keep it fresh.

Crownedshame zei

Moet daar niks van liquide bij zoals melk, room of boter ofzo??

Francijn zei

Nee, door de noten te malen, komt er notenolie vrij, die het smeuig maakt.