21 augustus 2008

Frisse chocoladetaart met pepermuntpudding

Dit is een taart met een dubbele bodem, gevuld met pepermunt-chocoladepudding, en met een chocoladeglazuur erop. Hij smaakt fris en licht zoet en is heel geschikt voor een zomerse dag.


Maak pudding-vulling, een dag of verscheidene uren van te voren.
Nodig:
1 doos After eight mint-chocolaatjes, 200 gram
55 gram custard
500 ml melk
een flinke scheut slagroom
een zakje vanillesuiker

Breng de melk aan de kook, haal de pan van het vuur en doe alle chocolaatjes erin. Roer tot het mengsel glad is.
Meng in een beker de custard en de vanillesuiker met de scheut slagroom, goed roeren met een vork tot er geen klontjes meer in zitten.
Breng de melk weer aan de kook, roer er met een garde stevig in, en giet het custardmengsel er langzaam bij. Blijf roeren, en laat het mengsel een minuut of twee zachtjes koken.
Giet de pudding over in een koude bak en laat het afkoelen. Roer af en toe, en als het op kamertemperatuur is dek je het af met plasticfolie (OP het oppervlak, om een vel te voorkomen) en zet je het in de koelkast.
Zorg dat het koud of bijna koud is als je de taart vult, en koud als je hem eet.

Maak een bodem.
Nodig:
150 gram pure chocola
5 eierdooiers
50 gram suiker
1 eetlepel bloem
1 mespunt bakpoeder
5 eiwitten

Vet de rand van een springvorm van 28 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Verwarm de oven voor op ca 150 graden.

Breek de chocola in stukjes en smelt die in een kom die boven een pan heet water hangt.
Roer hier geleidelijk de eierdooiers en de suiker door, en klop het dan romig.
Meng bloem met bakpoeder en zeef dit boven het mengsel, roer erdoor.
Klop de eiwitten stijf met vetvrij gereedschap, en schep die erdoor.
Doe het deeg in de bakvorm en bak 45 minuten in de oven.
Na het bakken vijf minuten laten staan en dan de randjes lossnijden van de vorm.
Laat de bodem helemaal afkoelen in de vorm. Helemaal afkoelen! Anders gaat hij bij het snijden stuk.

Als hij afgekoeld is, stort hem dan op een mooie schaal.
Kerf een snee in de bodem als beginnetje voor het in twee lagen snijden. Leg een stuk garen door de snee heen, kruis de draad vooraan en trek: de bodem zal keurig in twee lagen verdeeld worden.

Maak chocoladeglazuur.
Nodig:
100 a 150 gram pure chocolade
20 gram boter

Zet een metalen bak boven een pan heet water, zo dat de bodem het water niet raakt. Doe de chocola voor het glazuur samen met de boter in de bak, en laat smelten. Roer af en toe rustig.
Smeer het glazuur over de bovenste bodemhelft en laat het afkoelen.

Stel de taart samen.
Smeer de pudding over de onderste bodem. Druk de bovenste bodem er zachtjes op.

Maak suikerglazuur.
Nodig:
een paar flinke eetlepels poedersuiker
een klein beetje water
evt. een paar druppels pepermuntolie of -essence
een spuitzakje dat je van bakpapier vouwt.
(zie http://www.fantes.com/parchment-triangles.html voor een voorbeeld voor zo'n zakje)

Roer in een schaaltje zo weinig mogelijk water door je poedersuiker, zodat het net glad en vloeibaar is. Voeg evt. de pepermuntolie of -essence toe.
Doe het suikerglazuur in het spuitzakje, knip er een klein gaatje in aan de punt, en spuit een spiraal op je taart.
Trek meteen (voor het glazuur droogt) met een sateprikker lijnen op je taart vanuit het midden, om en om naar het midden toe en van het midden af, in totaal 8 lijnen, die de taart dus in 8 stukken verdelen en de spiraal vervormen in twee richtingen. Zie plaatjes. Zo vorm je een sterpatroon op je taart.



En dan is 'ie klaar! Koel serveren op een zomerse dag, hij smaakt heel fris.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: