15 november 2007

Mokkataart

Het woord mokka is afgeleid van Al-Mukha, een stad in Jemen, bij de Rode Zee. Uit deze stad werd in de 16e en 17e eeuw koffie verscheept naar Europa. Deze koffie heeft een lichte chocoladesmaak, hoewel cacao er niets mee van doen heeft. Meer hierover kun je lezen op deze wiki-pagina (in het Duits).
Hieronder geef ik het recept van een mokkataart die bij ons thuis heel goed bevallen is. Als je deze taart gaat maken: lees het recept eerst helemaal goed door, en begin dan pas met bakken.

Ingrediƫnten voor het deeg:
80 gram bloem, 30 gram maizena, 6 eierdooiers, 125 gram suiker, 1 theelepel citroenrasp, 3 eiwitten
Voor de mokkacreme:
250 gram boter op kamertemperatuur, 1 1/2 eetlepel oploskoffie, 1/2 eetlepel heet water, 2 eidooiers, 100 gram fijne suiker, 1 zakje vanillesuiker, 150 gram gehakte hazelnoten, evt. 1 eetlepel koffielikeur, garneerchocola/mokkaboontjes oid.
Nodig:
Springvorm 22 a 24 cm doorsnee.

Bereiding:
Doe de gehakte hazelnoten in een koekenpan en rooster ze op laag vuur goudbruin, terwijl je ze regelmatig omschept. Laat ze afkoelen.

Verwarm oven voor (hetelucht 170 graden, conventioneel 190 graden).
Vet springvorm in en bestuif met bloem.
Klop de 6 eierdooiers met de helft van de 125 gram suikeren met de citroenrasp tot een dikke, romige massa, die als een lint van de kloppers loopt.
Klop met schone gardes in een vetvrije kom de 3 eiwitten stijf, samen met de andere helft van de 125 gram suiker. Spatel het eiermengsel luchtig door de eiwitten.
Zeef in gedeelten de bloem en maizena erboven en schep steeds voorzichtig door elkaar.
Doe het beslag in de vorm, strijk het glad, en bak de bodem in een minuut of dertig gaar. Laat iets afkoelen en verwijder daarna de ring.

Voor de creme:
Kook water in een pannetje en zorg voor een bak met ijskoud water.
Meng de 2 dooiers met de 100 gram suiker, zet de kom op de pan met heet water zodat de kom het water niet raakt, en klop het mengsel tot een romige creme. De suiker moet oplossen in dit stadium, maar het ei mag niet stollen.
Koel het mengsel daarna al kloppend af terwijl de kom in de bak met koud water staat.
Roer de boter zacht met de vanillesuiker. Klop hem luchtig op en meng dan het afgekoelde dooiermengsel in gedeelten door de boter. Roer dit glad.
Los de oploskoffie op in een halve eetlepel heet water en klop dit door de creme.

Snijd de afgekoelde taartbodem horizontaal doormidden en sprenkel er evt. de koffielikeur over. Bestrijk een plak met mokkacreme en leg de andere plak erop. Bestrijk de zijkant ook met creme, pak het geheel op tussen twee handen en rol de zijkant door de nootjes. Bestrijk nu de bovenkant nog met creme. Strooi de overige nootjes over de bovenkant.
Garneer de taart nu met iets chocolade-achtigs. Ik heb van gesmolten chocola in een klein spuitzakje sterretjes gespoten en die af laten koelen. Zo makkelijk is garnering maken!

Tips:
De suiker die door de mokkacreme gaat, moet goed oplossen. Gebruik daarom geen gewone kristalsuiker, maar liever witte basterdsuiker, fijne tafelsuiker of zelfs poedersuiker.
Een taart horizontaal doormidden snijden gaat goed met een draad: maak daarvoor rondom een inkeping met een mes, leg de draad erdoorheen, kruis de beiden uiteinden en trek eraan. De draad zal de taart nu precies doormidden snijden.
Je houdt 5 eiwitten over bij deze taart. Daar kun je schuimpjes van maken, zoals in dit recept of een Italiaanse eiwittencake, zoals in dit recept.
Een klein spuitzakje, zoals ik noemde bij de chocoladegarnering, maak je eenvoudig van een driehoekig stuk bakpapier. Kijk voor de werkwijze hier.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ziet en leest er weer lekker uit.Wanneer ben ik ook alweer jarig?

Evelyn

Catharina zei

Dat ziet er heerlijk uit.
Ik kreeg je blogje van je zus, maar ik ga zeker regelmatig naar al dat heerlijks kijken en deze taart zal ik zeker eens gaan maken.

CAtharina