9 juni 2016

Challah (sabbatsbrood)

Mijn moeder is helemaal geen bakker. Ze hield vandaag voor het eerst een deegroller vast en ik moest haar uitleggen wat gist is. Maar kijk eens wat ze vandaag gemaakt heeft in mijn keuken: een prachtige challah! (Dat is een gevlochten sabbatsbrood.) Haar wens is uitgekomen en het was een hele leuke dag.



Voor het recept bedanken we Levine, van het blog "Uit de keuken van Levine", de schrijfster van "Brood uit eigen oven". Ze schreef een uiterst bruikbaar artikel over challahs. En ik heb begrepen dat we eigenlijk Maggie Glezer moeten bedanken, want het recept komt uit haar boek "A Blessing of Bread. The many rich traditions of Jewish bread baking around the world". 
Ik heb het brood niet geproefd, maar Levine schreef dat het het lekkerste brood is dat ze in tijden heeft gemaakt. En dat zegt wat, met haar reputatie :-)

Dit is mijn bewerking van het recept, waarmee mijn moeder zo'n prachtig brood te voorschijn toverde.

Challah
Voor 1 brood van 450 gram
Weeg de ingrediënten voor brood nauwkeurig!

3 ½ gram droge gist (dat is een half zakje)
250 gram tarwebloem (kies het pak met het hoogste percentage eiwitten)
85 gram warm water (lichaamstemperatuur)
1 groot ei + 1 ei voor de afwerking
55 gram olijfolie
4 gram zout
28 gram suiker 

Meng de gist en 50 gram van de bloem in een kom. Roer het warme water erdoor.
Laat onafgedekt staan tot het begint te bubbelen (10 tot 20 minuten).

Roer ei (1), olie, zout en suiker door elkaar
en roer dit mengsel door het bloem-/gistmengsel tot zout en suiker zijn opgelost.

Voeg de resterende bloem in 1 keer toe. Roer het even door voor je gaat kneden.
Kneed het deeg met je handen stevig door, tot het deeg glad en elastisch is en van je handen loslaat (zeker een kwartier). Voeg eventueel een beetje extra bloem toe, als het na verloop van tijd niet minder kleverig wordt.
Kijk dit filmpje om te zien hoe je brooddeeg kneedt.

Doe het deeg in een licht ingevette kom, afdekken met een schone, vochtige doek.
Laat tot het dubbele volume rijzen op een tochtvrije plek op kamertemperatuur. Dit kan wel twee uur duren.

Verdeel het gerezen deeg in vier gelijke porties, voor vier strengen.

Rol het deeg voor één streng met een deegroller uit tot een platte, ovale lap. De vorm is niet zo belangrijk, maar niet langer dan de uiteindelijke streng moet worden.
Rol de lap strak op, begin aan de lange kant.
Rol de streng onder je handpalmen heen en weer om de naad te sluiten en een overal even dikke streng te krijgen.
Eventueel nog verder uitrollen tot een prettige lengte om mee te vlechten.
Doe dit met alle vier de porties en maak ze even lang en dik.
Leg de vier strengen naast elkaar en knijp de bovenkanten bij elkaar.
 

Leg om te beginnen de meeste rechtse streng over de streng links ernaast.

**Leg de tweede streng van links over de twee strengen rechts (het wordt nu dus de meest rechtse streng).
Leg de meest linkse streng over de streng rechts ernaast.


Leg de tweede streng van rechts over de twee strengen links (het wordt nu dus de meest linkse streng).

Leg de meeste rechtse streng over de streng links ernaast.**
 

Herhaal de stappen tussen de sterretjes tot het hele brood is gevlochten. 

Knijp de uiteinden van de strengen bij elkaar.
Duw de twee uiteinden van het brood een beetje onder het brood.

Ontdek het vlechtpatroon: de tweede over twee, de eerste over een. En dit om de beurt links en rechts. Het helpt om dat in je hoofd te blijven opzeggen tijdens het vlechten. 

Wat ook opvalt tijdens het vlechten: de stap "leg de meest linkse streng over de streng rechts ernaast" resulteert in een streng die hoog over het brood ligt. 

En een aandachtspuntje dat we ontdekten toen we klaar waren met vlechten: probeer de naad van de strengen uit het zicht te houden. 

Klik hier voor de uitleg van Levine over deze vlecht, inclusief foto's.

Laat het zo gevormde brood nog anderhalf uur rijzen tot drie keer zijn volume, op de bakplaat. Als je met je vinger in het deeg prikt, en het deeg veert niet meer terug, dan is het genoeg gerezen.

Verwarm de oven op tijd voor tot 180 graden.
Klop het overgebleven ei los met een snufje zout, en bestrijk het brood ermee.

Bak het brood een half uur in de oven.
Laat afkoelen op een rooster.

Geen opmerkingen: