17 september 2014

Zelf cruesli maken (granola)

Vandaag kreeg ik op Facebook een recept voor cruesli die gezoet was met honing en ahornsiroop. Ik was zo nieuwsgierig dat ik het gelijk heb gemaakt. En het is heerlijk! Niet zo hard dat je je kiezen erop breekt, maar heerlijk knapperig. En binnen een uur heb je een bak vol gemaakt. 

Het recept komt van http://myfoodblog.nl/recipe/zelf-de-lekkerste-granola-maken, en ik heb er een paar wijzigingen in aangebracht.

Cruesli is eigenlijk de merknaam van de knapperige muesli van Quaker. Wij gebruiken het als productnaam, net als bij Luxaflex, Chocomel, Ranja en Spa. Andere fabrikanten noemen het daarom "crunchy muesli" of iets dergelijks. Het product "knapperige muesli" heet eigenlijk granola. En dat is dus wat ik gemaakt heb. 

Granola

Ingrediƫnten
270 gram havermout
50 gram hazelnoten
100 gram vloeibare honing
65 gram ahornsiroop
1 eiwit
110 gram kokosolie
1 tl kaneel
1/2 tl kardemom
snufje zout

en eventueel:
50 gram pure chocola

Bereidingswijze
Verwarm de oven tot 160 graden Celsius. 
Meng havermout met kaneel, kardemom en zout.
Klop het eiwit tot schuim.
Doe schuim, olie, honing en ahornsiroop bij het havermoutmengsel, en schep goed door elkaar, tot je geen droge havermout meer ziet.
Hak de noten grof en meng ze erdoor.
Bekleed een bakblik met bakpapier en verdeel het mengsel er gelijkmatig over.
Bak 40 minuten, en draai het bakblik elke tien minuten een kwartslag. 
Haal de granola uit de oven, en laat afkoelen op het bakpapier op het aanrecht.
Als de granola op het midden van de bakplaat nog taai is, en niet knapperig, breek dan de knapperige randen eraf, en verdeel de rest goed over de bakplaat, waarna je nog een kwartiertje verder bakt.

Als het afgekoeld is kun je er gehakte chocola door roeren. 

Variaties
Deze granola kost ongeveer 3,50 euro per 630 gram. Als je een goedkopere versie wilt maken, vervang je kokosolie door zonnebloemolie, en ahornsiroop door honing (naast de honing die er al door zit). Als je ook de  chocola nog weglaat, kost de granola ongeveer 1,30 euro per 580 gram.

Natuurlijk kun je erdoor roeren wat je maar lekker vindt. Noten, kokos, zaden, pitten, gedroogd of vers fruit... vochtige dingen moet je er wel pas op je bord door roeren!

En ten slotte: deze  versie van granola bevat iets minder dan 50% koolhydraten.

Geen opmerkingen: