Beauty surrounded the Daring Bakers this month as our host, Sawsan, of Chef in Disguise, challenged us to make beautiful, filled breads. Who knew breads could look as great as they taste?
I made both the Cinnamon Bread and the Nutella Twists, and I was very proud of the results. And yet is was so easy to make something astonishing. Thank you, Sawsan, I enjoyed this thoroughly!
=========
In februari hebben de Daring Bakers "beautiful bread" gemaakt. De inspiratie hiervoor kwam van de creaties van Valentina Zurkan. Doe jezelf een plezier en google even op haar naam. Ze is ongelooflijk creatief met het verzinnen van twists met gewoon brooddeeg.
De gastvrouw bij de Daring Bakers was Sawsan, van het weblog Chef in Disguise.
Als je deze broden maakt, moet je rekening houden met ongeveer deze bereidingstijd:
10 minuten kneden
1 tot 2 uur rijzen
15 minuten vormen
15-20 minuten bakken
Ik heb allebei de broden gemaakt die Sawsan ons aangaf, het kaneelbrood en het nutellabrood. Het was erg leuk om te doen, en ik was stomverbaasd dat het zo makkelijk is om zoiets moois te maken.
Hier komen de recepten, veel plezier!
Kaneelbrood
Voor 8 porties
Alle instructiefoto's hieronder zijn van Sawsan, maar dit is Mijn Kaneelbrood. |
Ingrediënten
Voor het deeg:
60 ml warm water
180 ml warme melk
1 groot ei
60 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
50 gram kristalsuiker
3 gram zout (½ theelepel)
450 gram patentbloem
8 gram gedroogde gist (2 theelepels)
1 gram kardemom (¼ theelepel), optioneel
En voor de bovenkant:
60 ml melk
1 eetlepel kristalsuiker
Voor tussen de laagjes:
60 gram roomboter
25 gram kaneel (4 eetlepels)
100 gram kristalsuiker
Voor het besprenkelen:
1 blikje ongezoete gecondenseerde melk (400 gram)
Aanwijzingen:
1. Doe voor het deeg ei, melk, water, suiker, boter en gist in een kom en roer met een garde door elkaar. Zet apart.
2. Zeef de bloem boven een andere kom, met het zout en eventueel de kardemom.
3. Voeg de vloeibare ingredienten toe aan de droge en kneed tot je een glad deeg hebt.
4. Doe het deeg in een ingevette kom en dek de kom af met een vochtige doek. Zet op een warme, tochtvrije plaats om te verdubbelen.
5. Als het deeg verdubbeld is, leg je het op een licht bebloemd werkvlak.
6. Verdeel het deeg in vier porties.
7. Rol elke portie uit tot een cirkel met een doorsnee van minstens 20 cm.
8. Bestrijk de eerste cirkel met boter (uit het lijstje “tussen de laagjes”) en bestrooi met suiker en kaneel.
9. Leg de tweede laag op de eerste, en herhaal het bestrijken en bestrooien, ook voor de derde laag.
10. Leg de vierde laag erop, en bestrijk deze keer alleen met boter.
11. Snijd met een scherp mes de plakken in 8 nette driehoeken. Snijd tot de rand door, al staat dat niet op deze foto:
12. Maak nu een snede/gat in het midden van elke driehoek, met een lengte van 2/3 van de afstand van de rand tot het midden van de plak. Zie foto.
13. Neem van elke driehoek het puntje, en steek het door de gemaakte snede in het midden, en trek het er aan de onderkant weer uit.
14. Schik de driehoeken op de bakplaat weer tot een cirkel.
17. Laat 15 minuten rusten, en verhit in die tijd je oven tot 240°C. Of meer, als je oven dat kan.
18. Bak 5 minuten op die hete stand, verlaag dan de temperatuur naar 200°C, en bak nog 15 à 20 minuten. Let op: ovens verschillen, let op het resultaat: je wilt dat de onderkant goudbruin is. Als je een bovengrill hebt, zet die dan even aan tot het brood ook goudbruin is van boven.
19. Haal het brood uit de oven en laat het 5 minuten afkoelen. Verplaatst het dan naar een afkoelrooster, en sprenkel er gecondenseerde melk over zo lang het brood nog warm is.
==========
Nutellabrood
Dit deeg is genoeg voor twee broden van elk zestien kleine porties. Bij mijn tweede brood heb ik er 12 porties van gemaakt, dat werkte handiger.
Ingrediënten:
1 blikje ongezoete gecondenseerde melk (400 gram)
3 grote eieren
240 ml plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie)
240 ml warm water
12 gram droge gist
1 kg patentbloem
snufje zout
Gebruik als glazuur:
25 gram melkpoeder
45 ml lauw water
5 gram suiker
1 gram (¼ theelepel) oploskoffie
Voor de vulling:
200 gram nutella (of iets dergelijks)
Aanwijzingen
1. Meng in je mixkom gecondenseerde melk, gist, olie, water en eieren.
2. Voeg de bloem beker voor beker toe, en kneed elke keer met de kneedhaak of je handen, tot je een zacht deeg krijgt.
3. Het deeg zal licht plakken vanwege de gecondenseerde melk, maak je geen zorgen, na de rust zal het deeg een prachtige consistentie hebben.
4. Doe het deeg in een ingevette kom, dek af en laat staan tot het deeg in volume is verdubbeld.
5. Sla het deeg door en verdeel in twee porties. Wikkel één deel in plastic, werk met het andere.
6. Verdeel deze helft van het deeg in vier porties.
7. Rol elke portie uit tot een cirkel van ten minste 20 cm doorsnee.
8. Smeer Nutella op de eerste cirkel. Laat aan de rand een centimeter vrij.
9. Leg de tweede cirkel erop en smeer ook die in, en dan de derde.
10. Leg de laatste cirkel erp en smeer die in met boter.
Eventueel kun je het deeg nu even koud leggen. Dan wordt de nutella minder glibberig en dat vergemakkelijkt het snijden.
11. Maak met een scherp mes vier lijnen op het brood die het in acht driehoeken verdelen, en dan nog vier die er 16 driehoeken van maken. Werk nauwkeurig. Snijd de lijnen nu door tot aan de bodem, maar laat de buitenste rand van de cirkels heel.
12. Doe hetzelfde met de andere helft van het deeg.
13. Meng de ingrediënten voor het glazuur en bestrijk het deeg ermee.
14. Laat 15 minuten rusten, en verhit in die tijd je oven tot 240°C.
15. Bak 5 minuten op die hete stand, verlaag dan de temperatuur naar 200°C, en bak nog 15 à 20 minuten. Let op: ovens verschillen, je wilt dat de onderkant goudbruin is. Als je een bovengrill hebt, zet die dan even aan tot het brood ook goudbruin is van boven.
16. Laat 5 minuten afkoelen en leg dan op een rooster.
14. Schik de driehoeken op de bakplaat weer tot een cirkel.
15. Knijp de twee hoeken van de driehoeken bij elkaar. Nu ziet het er zo uit:
16. Bestrijk het deeg met melk.17. Laat 15 minuten rusten, en verhit in die tijd je oven tot 240°C. Of meer, als je oven dat kan.
18. Bak 5 minuten op die hete stand, verlaag dan de temperatuur naar 200°C, en bak nog 15 à 20 minuten. Let op: ovens verschillen, let op het resultaat: je wilt dat de onderkant goudbruin is. Als je een bovengrill hebt, zet die dan even aan tot het brood ook goudbruin is van boven.
19. Haal het brood uit de oven en laat het 5 minuten afkoelen. Verplaatst het dan naar een afkoelrooster, en sprenkel er gecondenseerde melk over zo lang het brood nog warm is.
==========
Nutellabrood
Ik was bijna vergeten een foto te maken van het nutellabrood! Heb gauw met mijn mobieltje nog een foto geschoten... Maar ook op deze aangevreten foto kun je nog wel zien hoe hij bedoeld is :-) |
En deze is het nutellabrood van Sawsan. |
Dit deeg is genoeg voor twee broden van elk zestien kleine porties. Bij mijn tweede brood heb ik er 12 porties van gemaakt, dat werkte handiger.
Ingrediënten:
1 blikje ongezoete gecondenseerde melk (400 gram)
3 grote eieren
240 ml plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie)
240 ml warm water
12 gram droge gist
1 kg patentbloem
snufje zout
Gebruik als glazuur:
25 gram melkpoeder
45 ml lauw water
5 gram suiker
1 gram (¼ theelepel) oploskoffie
Voor de vulling:
200 gram nutella (of iets dergelijks)
Aanwijzingen
1. Meng in je mixkom gecondenseerde melk, gist, olie, water en eieren.
2. Voeg de bloem beker voor beker toe, en kneed elke keer met de kneedhaak of je handen, tot je een zacht deeg krijgt.
3. Het deeg zal licht plakken vanwege de gecondenseerde melk, maak je geen zorgen, na de rust zal het deeg een prachtige consistentie hebben.
4. Doe het deeg in een ingevette kom, dek af en laat staan tot het deeg in volume is verdubbeld.
5. Sla het deeg door en verdeel in twee porties. Wikkel één deel in plastic, werk met het andere.
6. Verdeel deze helft van het deeg in vier porties.
7. Rol elke portie uit tot een cirkel van ten minste 20 cm doorsnee.
8. Smeer Nutella op de eerste cirkel. Laat aan de rand een centimeter vrij.
9. Leg de tweede cirkel erop en smeer ook die in, en dan de derde.
10. Leg de laatste cirkel erp en smeer die in met boter.
Eventueel kun je het deeg nu even koud leggen. Dan wordt de nutella minder glibberig en dat vergemakkelijkt het snijden.
11. Maak met een scherp mes vier lijnen op het brood die het in acht driehoeken verdelen, en dan nog vier die er 16 driehoeken van maken. Werk nauwkeurig. Snijd de lijnen nu door tot aan de bodem, maar laat de buitenste rand van de cirkels heel.
12. Til de ontstane driehoekjes voorzichtig een voor een op en draai ze.
12. Doe hetzelfde met de andere helft van het deeg.
13. Meng de ingrediënten voor het glazuur en bestrijk het deeg ermee.
14. Laat 15 minuten rusten, en verhit in die tijd je oven tot 240°C.
15. Bak 5 minuten op die hete stand, verlaag dan de temperatuur naar 200°C, en bak nog 15 à 20 minuten. Let op: ovens verschillen, je wilt dat de onderkant goudbruin is. Als je een bovengrill hebt, zet die dan even aan tot het brood ook goudbruin is van boven.
16. Laat 5 minuten afkoelen en leg dan op een rooster.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten