27 mei 2013

Prinsesstårta (Daring Bakers mei)

(Nederlandse tekst hieronder)

Korena of Korena in the Kitchen was our May Daring Bakers’ host and she delighted us with this beautiful Swedish Prinsesstårta! A Prinsesstårta is dome-shaped cake with layers of light sponge cake with raspberry jam, vanilla custard / pastry cream and whipped cream, covered with green marzipan and a marzipan rose.
The original recipe was created in the 1930s by Jenny Åkerström, one of the teachers of the three Swedish princesses. Today, the cake is popular in Finland and Sweden. 

The recipe we used is posted on Korena's blog, and also on our Daring Bakers website. A dutch translation is below.

Thank you, Korena, I had a lot of fun making this cake! I did not make alterations to the recipe, just wanted to know what this classic cake tastes like. And it was delicious, really!

===================================


Korena, (van het blog Korena in the Kitchen) was de Daring Bakers gastvrouw van mei 2013. Ze daagde ons uit om deze prachtige Zweedse prinsessentaart te maken (Prinsesstårta). Een prinsessentaart is een koepelvormige taart met lagen lichte sponscake, met frambozenjam, vanillecustard / banketbakkersroom en slagroom, bedekt met groene marsepein en een marsepein roos.
Het originele recept is rond 1930 geschreven door Jenny Åkerström, die toen les gaf aan de drie Zweedse prinsesjes. De cake is heden ten dage populair in Finland en Zweden.

Dit is een dwarsdoorsnede van het ontwerp, met van boven naar beneden: marsepein, sponscake, slagroom, banketbakkersroom, sponscake, banketbakkersroom, frambozenjam en sponscake.


Hier kun je een zweedsgesproken filmpje zien dat erg behulpzaam is. 
 
Bereidingstijden:
Vanillecustard: 20 minuten (plus enkele uren afkoelen)
Sponscake: 40 minuten werken, 40 minuten bakken, en dan nog afkoelen
Marsepein: 30 minuten
Samenstellen: 40 minuten (plus eventueel koelen)

Benodigdheden onder andere:
Mixer, fijne zeef, 23 cm springvorm, deegroller

Recept zweedse prinsessentaart
Voor 10 - 12 personen

Vanillecustard (kan 1 dag van te voren)
240 ml slagroom
4 grote eierdooiers
15 gram maizena
30 gram suiker
1 vanillestokje of 10 ml vanille-extract

  1. Doe in een kom de maizena, suiker en dooiers. Klop met een garde door elkaar. Klop langzaam de helft van de slagroom erdoor, met de garde.
  2. Snijd het vanillestokje over de hele lengte open en schraap het merg eruit. Doe de andere helft van de slagroom in een middelgrote kookpan, zet die op halfhoog vuur en doe het vanillestokje met het merg erin. Breng net aan de kook, en haal van het vuur. Haal het vanillestokje eruit.
  3. Giet de hete slagroom langzaam en al roerend bij het eierdooiermengsel.
  4. Doe het mengsel terug in de pan en breng op halfhoog vuur aan de kook, terwijl je continu met de garde blijft roeren. Als het net kookt en dik wordt, is het goed en moet het van het vuur af. Als je vanille-extract gebruikt ipv een vanillestokje, moet dat er nu door geroerd worden. Als het nodig is, kun je de hete custard nu door een zeef gieten.
  5. Giet de custard in een schone kom en dek af met plasticfolie (direct op het oppervlak) om een vel te voorkomen. Zet in de koelkast tot het compleet koud is.

Sponscake (kan een dag van te voren)
Paneermeel voor de vorm
4 grote eieren op kamertemperatuur
225 gram suiker
70 gram patentbloem
65 gram aardappelzetmeel (of maizena)
5 gram bakpoeder
1/8 theelepel zout



  1. Verwarm de oven tot 180°C. Vet een 23 cm springvorm goed in met boter en bedek de bodem met een cirkel bakpapier. Vet ook het bakpapier in. Bestrooi de vorm met paneermeel, zowel de zijkanten als de bodem.
  2. Doe de eieren en de suiker in een kom en klop met de mixer op de middelste stand tot het volume drie keer zo groot is geworden en het mengsel als een lint van de kloppers loopt als je die stilzet en optilt.
  3. Zeef de bloem, het aardappelzetmeel, het bakpoeder en het zout in een kom. Zeef het nogmaals, maar nu boven de geklopte eieren. Schep dit met een spatel rustig om tot het goed gemengd is, maar zorg dat je zo weinig mogelijk lucht kwijt raakt.
  4. Doe het beslag in de vorm en strijk het glad. Bak (onderin) de voorverwarmde oven, 40 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is en terugveert als je er met een vinger tegen duwt. Als je er een sateprikker in steekt, moet die eruit komen met een paar vochtige kruimels eraan.
  5. Laat de cake een paar minuten afkoelen in de vorm en snijd hem dan met een scherp mes aan de randen los. Het is normaal als het midden een beetje inzakt.
  6. Draai de cake om op een fijn rooster en haal het bakpapier er voorzichtig af. Laat helemaal afkoelen.


Marsepein bovenkant en roos
300 gram fijne marsepein
groene, gele en rode voedselkleurstof (liefst gel, niet vloeistof)
poedersuiker

Houd een balletje marsepein ter grootte van een walnoot achter voor de roos.
Kneed de rest van de marsepein met schone handen een tijdje door op een met poedersuiker bestoven aanrecht, zodat het zacht wordt.
Kneed er nu een klein beetje groene (en eventueel gele) voedselkleurstof door, tot je een mooie zachte kleur groen krijgt.
Leg koel tot gebruik.

Voor het maken van de roos heb ik dit filmpje gebruikt: http://www.youtube.com/watch?v=OVQwibFhZBA



Samenstellen
500 ml koude slagroom
1 eetlepel suiker
de afgekoelde sponscake
80 ml frambozenjam (door een zeefje gedrukt)
de afgekoelde vanille-custard
de groene marsepein en de roos
poedersuiker


1. Klop de slagroom in een grote kom tot zich zachte pieken vormen. Voeg de suiker toe, klop nu verder stijf. 
2. Snijd de cake voorzichtig in drie lagen.  De middelste laag is het meest flexibel, en wordt daarom straks als bolle bovenkant gebruikt. 
3. Leg een van de lagen op een presenteerschaal en smeer de jam erover. Smeer daar de helft van de banketbakkersroom over, niet helemaal tot de rand.
4. Leg nog een laag cake erop. Smeer daar de andere helft van de banketbakkersroom over.
5. Zet een halve mok van de geslagen room apart en leg de rest op de taart. Maak er met een spatel een mooie bolle vorm van. 
6. Leg de oorspronkelijk middelste laag zachtjes op de slagroom, duw er niet op, maar duw de zijkant van de cakelaag zachtjes naar beneden en opzij in de slagroom, zodat een afgeronde bolle taartvorm ontstaat.
7. Smeer met de achtergehouden slagroom de taart geheel in om oneffenheden te verbergen en een plakkerige ondergrond voor de marsepein te creeren.
8. Bestrooi je werkvlak met poedersuiker en rol de groene marsepein uit tot een cirkel die de hele taart kan bedekken. Gebruik poedersuiker om het plakken tegen te gaan.
9. Gebruik de deegroller om de marsepein over de cake heen te leggen. Maak de marsepein met je handen zachtjes glad om de taart heen. snijd de overbodige marsepein weg met een glad mes.
10. Kneed wat extra groene kleurstof door de restjes en snijd er blaadjes van.Bepoeder de taart een beetje met poedersuiker en versier hem met de roos en de blaadjes.
11. Snijd de taart met een lang, scherp mes, dat je schoonmaakt na elke snede. 
12. Koel bewaren.









4 opmerkingen:

Ana M. Adserías zei

It looks beautiful and yummy!

Korena zei

Such a beautiful cake Francijn! I'm so glad you enjoyed the challenge - thanks for baking with me this month :)

Sweet'n'Savoury zei

Such a pretty cake, love the marzipan decoration, very neat

AJ zei

Beautifully made! Love the idea of the braid!