28 december 2009

Knapperige oliebollen met bruin bier

Ik heb vandaag de eerste oliebollen van het seizoen gebakken. Ze zijn heel knapperig en bruin, en er zit bruin bier in, appel, rozijnen en veel kaneel. En een deel volkorenmeel, waardoor ze steviger, gezonder, smaakvoller en voedzamer zijn dan witte . Eerst een video, waarop je kunt zien hoe ze zwemmen en draaien.Dan een paar foto's...

En vervolgens het recept:


Voor zo'n 20 à 25 oliebollen.
300 gram volkoren meel, 200 gram bloem
10-12 gram instantgist, meer als je gist niet nieuw meer is

10 gram zout
25 gram lichtbruine basterdsuiker
150 ml bruin bier (kamertemperatuur)

350 ml melk (kamertemperatuur)

50 gram gesmolten en weer wat afgekoelde boter (kamertemperatuur)
1 ei (kamertemperatuur)
200 gram rozijnen en een halve appel in stukjes, beide in wat bloem geschud
kaneel naar smaak

Maak een glad deeg van alle ingredienten behalve de appel en rozijnen, door eerst de droge en de natte apart te mengen, en dan goed door elkaar te mixen. Laat het deeg 15 minuten rusten. Roer dan de appel en rozijnen erdoor. Laat het deeg 60 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats, onder een vochtige doek en in een ruime kom.
Verwarm plantaardige olie (geen frituurvet) tot 175 graden. Maak met een ijslepel (zo een met een beugeltje waarmee je de inhoud losmaakt), die je vooraf even in de olie houdt, mooi ronde en even grote bolletjes deeg (door hem af te strijken aan de kom) en laat die in het vet zakken. Als de oliebollen aan de onderkant bruin zijn, draaien ze meestal vanzelf om, maar het kan geen kwaad even te helpen als de eerste eenmaal is gedraaid. Het frituren duurt een minuut of 5 a 6, afhankelijk van de grootte. Proef de eerste na vijf minuten frituurtijd, dan weet je of de binnenkant meer gaartijd nodig heeft.
Schep ze eruit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker. De dag dat je ze bakt zijn ze veruit het lekkerst omdat ze knapperig zijn.


Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

Renée zei

Dank voor het recept. Ik ga ze morgen ook bakken ben benieuwd of ze net zo lekker worden als bij jou :-)

Anoniem zei

Ik ga het zo proberen!!! ....maakt het bier ze knapperig?
groetjes Manja

Francijn zei

Nee, de gist in het bier helpt bij het rijzen, en het zorgt voor een lekkere smaak :-)
Knapperig zijn ze alleen net na het bakken hoor!

Francijn zei

Ik heb een meer uitgebreide post geschreven over dit zelfde recept, op dit zelfde blog: https://kokenindebrouwerij.blogspot.nl/2016/12/oliebollen-daring-kitchen-december-2016_27.html?