29 augustus 2012

Crackers (Daring Bakers juli)

(Nederlandse tekst hieronder)

Our July 2012 Daring Bakers’ Host was Dana McFarland and she challenged us to make homemade crackers! Dana showed us some techniques for making crackers and encouraged to use our creativity to make each cracker our own by using ingredients we love.

I used her recipes for "health crackers" and for "Cheddar, Rosemary and Walnut Crackers". The first were crisp and plain, I liked them with cheese and butter but I wasn't wild about their taste. I rolled them with the pasta roller, by the way, and sprinkled them with sesame seeds.
The second were gorgeous. Too much salt, but oh how we liked them! I made the recipe just as it was.

Thanks, Dana, it was a real challenge to bake crackers myself. And really, I baked them in July, but forgot to post, 'cause we went on our holidays.

The recipes can be found on the Daring Bakers homepage, just like the links to my fellow bakers.

===============

In juli hebben de Daring Bakers crackers gemaakt, met Dana McFarland. Ik heb haar recepten gebruikt voor "gezonde crackers" en voor "cheddar, rozemarijn, walnootcrackers". De eerste waren knapperig en eenvoudig, ik vond ze lekker met kaas en boter, maar ik was niet wild van hun smaak. Ik heb ze gerold met de pastamachine in de lasagnestand, en ik heb er sesamzaad over gestrooid.
De tweede waren geweldig! Te zout, dat wel, maar we vonden ze heerlijk. Dat recept heb ik ongewijzigd gemaakt.

Hieronder staan de recepten, en via deze link kun je de lijst vinden met andere Daring Bakers.

Gezonde crackers

(voor ongeveer 80 kleine crackertjes)
Ingrediënten:
240 gram havermout
280 gram tarwebloem
80 gram tarwekiemen
40 gram suiker
6 gram zout
180 ml plantaardige olie
240 ml water
1 groot eiwit

Voor erop:
sesamzaad, maanzaad, grof zout, nigella zaadjes (worden in naanbrood gebruikt)

Aanwijzingen:
Meng de havermout, de bloem, de tarwekiemen, de suiker en het zout in een grote kom.
Meng water en olie en roer het door het meelmengsel, tot het een deeg vormt. Dit kan ook met deeghaken in de mixer.
Maak een schijf van het deeg en laat minstens 20 minuten in de koelkast liggen. Een hele dag kan ook.
Verwarm de oven tot 160 graden Celsius (gasstand 3).
Verdeel het deeg in kwarten en werk met een kwart tegelijk. Laat de rest in de koelkast.
Rol het deeg op een bebloemd werkvlak uit tot ongeveer 1 ½ mm dikte. Verplaats het deeg naar een bakplaat met bakpapier, door het voorzichtig op te tillen met de deegroller.
Meng eiwit met een eetlepel water en smeer het deeg ermee in. Besprenkel met zout/zaad naar keuze.
Snijd het deeg met een pizzasnijder, en bak 25 tot 30 minuten, tot het deeg bruin is. Als de crackers na afkoelen nog niet knapperig zijn, zet ze dan terug in de oven.
Bewaar in een luchtdichte verpakking en eet binnen twee weken op.


Cheddar, rozemarijn, walnootcrackers

Voor ongeveer 48 crackers

Ingrediënten:
115 gram roomboter
225 gram gerijpte cheddar kaas
190 gram tarwebloem
1 theelepel / 6 gram zout
60 gram walnoten
1 eetlepel rozemarijn

Aanwijzingen:
Laat de roomboter goed zacht worden door het kort in de magnetron te zetten.
Rasp de cheddarkaas fijn.
Hak de rozemarijn fijn met een koksmes.
Hak de walnoten in kleine stukjes.

Doe boter, rozemarijn en kaas in een mixerkom en mix goed door met de deeghaken.
Voeg bloem, zout en noten toe en meng verder.
Kneed het met de hand nog even na zodat het mooi glad wordt.
Maak er twee ronde of vierkante balken van, ongeveer 12 cm lang, en verpak die in plasticfolie.
Koel minstens een uur, een paar dagen mag ook, en op dit punt kun je ze ook invriezen.
Verwarm de oven tot 160 graden Celsius (gas stand 3).
Snijd met een scherp, dun mes een balk in plakjes van 5 mm dikte (dus 24 per balk), en leg die op een bakplaat met bakpapier.
Bak ongeveer 10 minuten tot ze goudbruin zijn.
Bewaar in een luchtdichte verpakking en eet ze binnen drie dagen.
Probeer dit recept ook eens met andere soorten kaas, noten en kruiden.


Geen opmerkingen: